I det fynske folks tjeneste

Hold dig fra vandet i tordenvejr: Det kan være livsfarligt

Det kan være livsfarligt at opholde sig i vandet, når det tordner. Havvand indeholder salte og mineraler, der er stømledende, og et lynnedslag kan være dræbende, selvom man er 100 meter væk.

Man skal søge væk fra vandet, når det er tordenvejr. Det kan være forbundet med livsfare at opholde sig i vandet, mens det tordner. Foto: Ole Holbech

Vejrudsigten for de kommende dage siger lyn og torden i hele landet. Det kan være livsfarligt at bade, hvis et lyn slår ned i vandet, så livredderne anbefaler alle på stranden til straks at søge op på land, når de hører tordenbrag.

Den seneste tids hedebølge i Danmark har givet masser af liv på strandene, og TrygFondens kystlivreddere har haft meget at se til.

Alene i weekenden havde de fire livreddende aktioner foruden adskillige forebyggende og almindelige førstehjælpsaktioner.

Vand er strømledende

I de kommende dage ser det varme vejr dog ud til at blive afløst af mere almindeligt dansk sommervejr med risiko for lyn og torden. Og så skal man skynde sig op af vandet og søge ly, lyder det fra livredderne.

Læs også Livreddere testes: - Det gør, at man holder sig skarp

- Det kan være livsfarligt at bade i tordenvejr. Ikke fordi lyn slår hyppigere ned i vand end på land, men fordi badevandet indeholder salte og mineraler, der bliver strømledende, når lynet slår ned. Et kraftigt lyn kan derfor slå en person ihjel, selvom det slår ned i vandet 100 meter væk, siger Michael Iwersen, uddannelsesleder i TrygFonden Kystlivredning.

Søg indendørs i tordenvejr

Når det lyner og tordner, er det sikreste sted at opholde sig indendørs. Har man ikke mulighed for det, fordi man er på stranden eller et andet sted i naturen, er det bedste råd at sætte sig ind i en bil med fast tag eller sætte sig på hug.

- Det kan være livsfarligt at bade i tordenvejr. Ikke fordi lyn slår hyppigere ned i vand end på land, men fordi badevandet indeholder salte og mineraler, der bliver strømledende, når lynet slår ned. Et kraftigt lyn kan derfor slå en person ihjel, selvom det slår ned i vandet 100 meter væk.

Michael Iwersen, uddannelsesleder i TrygFonden Kystlivredning

- Er du på stranden uden mulighed for at søge indendørs eller ind i en bil, er det bedste, du kan gøre, at sætte dig på hug på jorden og krumme dig helt sammen, så du får en så lille kropsoverflade som muligt. Lyn slår gerne ned i træer og andre ting, der rager op i luften, og derfor skal man aldrig søge ly sådanne steder. Er du ude på vandet i en sejlbåd, bør du også søge ly i kahytten og holde dig så langt væk fra masten som muligt, siger Michael Iwersen.

Rødt flag betyder fare

Når det tordner, skifter livredderne det rød-gule flag i toppen af livreddertårnet ud med et helt rødt flag, der advarer badegæsterne om, at det er farligt at bade.

- Hvis vejret pludselig skifter og ændrer forholdene på stranden, vil livredderne altid advare badegæsterne. Det gælder naturligvis også i tordenvejr, hvor det røde flag gerne skal få alle til at forlade vandet. Vi opfordrer til, at man respekterer og altid følger livreddernes anbefalinger, og er man i tvivl om noget, kan man også altid spørge os til råds, siger Michael Iwersen.

Fakta: Gode råd i tordenvejr


I Danmark omkommer i gennemsnit to mennesker om året på grund af lyn, og et ukendt antal kvæstes. Det er derfor vigtigt at vide, hvordan du skal forholde dig, hvis der er tordenvejr og lynnedslag i området, hvor du bader eller dyrker vandsport.
•    Badning frarådes. Der er ikke større risiko ved at være i vandet end på stranden, men bliver du slået bevidstløs af lynet, vil du drukne i vandet.
•    Undgå sejlads i både med master, da der er forholdsvis stor risiko for lynnedslag i masten.
•    Hold afstand til elektrisk ledende genstande som hegn og rørføringer.
•    Undgå unødig brug af mobiltelefoner, radio og kommunikationsradioer.
•    Undgå tårne, åbent terræn og strande. Søg i stedet indenfor og luk døre og vinduer.
•    Sæt ikke telt op ved master, skovbryn eller ved siden af enkeltstående træer. Der er relativt sikkert i tæt skov.

Kilde: Respektforvand.dk