Kampen om brunsvigeren: Fynsk entertainer trukket i retten

Først troede Claus Skytte, der står bag karakteren Harske Hubbi, ikke, han gjorde noget galt. Nu håber han bare på det bedste i en strid om brunsvigerbilleder.

En meget fynsk strid udspiller sig i disse dage.

Den fiktive figur DJ Harske Hubbi, der er en persona, som fynboen Claus Skytte spiller, lavede i forbindelse med brunsvigerens dag en hyldestsang til den populære kage. En sang, han lagde på nettet med flere billeder af den snaskede spise.

Problemet var bare, at han havde taget billederne fra Google, og det var i virkeligheden to bloggere, som havde retten til dem.

- Jeg troede faktisk i første omgang, at jeg godt kunne bruge dem, da jeg brugte dem i satire. Der troede jeg ikke, der gjaldt de samme ophavsretsregler, men jeg er blevet klogere, siger Claus Skytte.

Efter han havde brugt billederne, fik han nemlig et brev, hvor der stod, at han skulle betale flere tusinde kroner.

Harske Hubbi

Ifølge entertaineren kontaktede han derefter personen, der havde skrevet og krævet pengene.

- Jeg skriver, at det er jeg ked af og tilbyder at tage billederne ned. Jeg hører også, om vi ikke kan finde en anden løsning, hvor jeg eventuelt kan linke til de her to bloggere i et indslag, hvor jeg anbefaler deres gode opskrifter. Det var jo egentlig bare en hyldest. Men det kommer der en klar afvisning på; jeg skal bare betale de her mange tusinde kroner.

Derefter reagerede Claus Skytte på en måde, han gerne havde været foruden i dag. 

Han lavede en livesending på det sociale medie Twitch, som han ofte gør, men denne gang handlede hans indslag om, at ’krænkelseskulturen nu havde ramt Harske Hubbi’, og i den forbindelse holdt han plancher med billederne op.

Tredoblede krav

Så blev pengekravet ifølge Claus Skytte ifølge ham tre- til firedoblet.

- Hvis jeg havde vist det her, så havde jeg jo ladet være med at være så doven, og så var jeg gået ned til bageren og havde købt min egen brunsviger, jeg kunne tage billeder af, siger han.

- Jeg har hele tiden sagt, at jeg bedre kunne forstå det, hvis det var noget alvorligt, der er var på billederne.

Da sagen begyndte at rulle, lavede Claus Skytte et opslag på Facebook, som er blevet kommenteret flittigt.

Her er der blandt andet en facebookbruger, der påpeger, at der netop er mange bloggere og influenter, som oplever, at deres materiale bliver brugt i andre sammenhænge.

Kan godt følge argumenter

Claus Skytte erkender dog, at det kan være et skråplan at rangliste værdien af billeder efter motiv eller rangliste folks arbejde.

- Jeg kan godt følge alle de argumenter, der er kommet frem om det her. Derfor synes jeg også, det er en god tråd (under facebookopslaget, red.), siger Claus Skytte.

- Jeg ville bare ønske, det kunne have været løst på en god gammeldags fynsk måde. Over en kop kaffe og et stykke hjemmebagt brunsviger.

Ophavsret: Må man bruge billeder fra nettet?

Entertaineren, der fornyligt er flyttet til Svendborg, står nu for at skulle i retten to gange om sagen.

Claus Skytte sætter sin lid til, at dommeren vil være nådig, siger han, mens han erkender sin skyld.

Opdatering
TV 2 Fyn har været i kontakt med folkene bag søgsmålet, der ikke ønsker at udtale sig i sagen.

TV 2 Fyn har været i kontakt med den odenseanske blogger Nicoline Sjødahl, der ejer rettighederne til et af billederne og står bag søgsmålet. Hun ønsker ikke at udtale sig i sagen. Hendes talsmand, Morten Kristensen fra rådgivningsfirmaet Not Allowed, oplyser i en e-mail til TV 2 Fyn, at ingen af bloggerne ønsker at udtale sig i sagen. 

Artiklen er derfor alene sagen beskrevet fra Claus Skyttes side.

Oversigt

    Oversigt