Krig i Ukraine: Sådan rammes din privatøkonomi

Benzinpriser, pensionsopsparinger og el-priserne er påvirket af Ruslands invasion af Ukraine, lyder det fra fynsk investeringschef.

Ruslands angreb på Ukraine torsdag morgen kan også mærkes på Europas økonomi. 

Det gælder også herhjemme i den almindelige danskers pengepung.

- I første omgang påvirker det mest folks pensionsopsparing eller generelle opsparing, fordi aktierne er faldet, siger Nordfyns Banks investeringschef Steffen Nicolaisen til TV 2 Fyn.

For nyheden om, at der er i krig i Europa, fik finansmarkederne til at reagere. Heriblandt de danske aktier som styrtdykkede efter det russiske angreb.

Flere danskeres pensionsopsparinger er nemlig investeret i aktiemarkedet, og de faldende aktiekurser kan altså få betydning for ens privatøkonomi.

Aktiemarkedets styrtdyk torsdag kalder investeringschefen for en "flugt til sikkerhed". Det vil sige, at aktierne og renterne falder på markedet, mens oliepriserne så stiger. 

quote Det kan på lang sigt være en god mulighed at købe aktier nu, fordi de netop er faldet tilbage

Steffen Nicolaisen, investeringschef hos Nordfyns Bank

- Mine forventninger er også, at vi skal se usikkerheder, der varer i hvert fald en måned endnu, siger Steffen Nicolaisen.

Nogle danske aktier tog også en mindre stigning eksempelvis en dansk aktie som det grønne energiselskab Ørsted, der steg 15 procent i værdi. 

Benzinpriser og el-priser stiger

Et andet sted, hvor økonomien bliver påvirket af invasionen af Ukraine, er opvarmningen i danskernes huse, hvis man fyrer med gas eller el. 

Den almindelige dansker vil typisk mærke det ved, at deres energipriser stiger. 

- Her kan vi se, at det som man kan true med fra Vestens side er at sanktionere al russisk eksport af olie og gas.

Hvis Vesten kommer i denne situation, så vil det også kunne ses på benzinpriserne på landets tankstationer. De vil fortsætte med at stige med en til to kroner, som de har gjort her den seneste tid, forklarer han og fortsætter: 

- Men en ting, som vi har i Danmark, er, at langt størstedelen af vores benzinpriser er afgifter. Selvom vi ser store prisstigninger på råolie, så vil den prisstigning ikke blive så stor i Danmark. Selve råolien betyder altså ikke meget for benzinpriserne.

Investér i aktier nu

Ifølge investeringschefen er det vigtigt at holde fast i sine aktier, når kriser som denne sker i Europa. Der er nemlig ofte tale om en midlertidig effekt.

Uroen på aktiemarkedet i sådanne situationer vil vare i cirka en måned, men derefter vil man ofte se, at markederne i løbet af seks til 12 måneder vil indhente faldet, der er sket, i sådan en konfliktsituation, fortæller han. 

- Så hvis man har det (aktier red.) i dag, så ville jeg ikke gå ind og sælge dem.

Han mener sågar, at der kan være en fordel i at investere i aktiemarkedet netop nu, fordi aktiekursen er faldet.

I korte træk: Hvad er en aktie?

- Det kan på lang sigt være en god mulighed at købe aktier nu, fordi de netop er faldet tilbage. Selvfølgelig med respekt for at det er katastrofalt menneskeligt, det som sker, i Ukraine, siger han fortsætter:

- Men det vil sjældent påvirke økonomien på den lange bane. Derfor kan det faktisk være en god idé at købe på aktier, selvom det virker mærkeligt.

Oversigt

    Oversigt