Landsbyruiner skal væk

Landsbyforening vil have kommunerne til love byggetilladelser til nyt på forhånd for at få revet flere ruiner ned i landområderne.

Det går for langsomt i kommunerne med at få revet forfaldne huse og ruiner ned, sådan som regeringen har givet 150 millioner kroner i støtte til i landdistrikterne.

Derfor bør kommunerne stå klar med en byggetilladelse, straks når sådan en ejendom handles, siger formanden for Landsbyerne i Danmark, Carsten Abild.

- Det går så trægt med at få revet de faldefærdige bygninger ned. Det vil sætte skub i handler og nedrivninger, hvis kommunerne lovede en byggetilladelse til noget nyt. For mange af grundene ligger attraktivt ved skov eller strand eller i landsbyer, siger Carsten Abild, som også er medlem af Region Syddanmark for Venstre.

I dag må kommunerne uden videre give tilladelser til at bygge nyt i landsbyer. Men i det åbne land er det ikke uden videre lovligt at bygge nyt, når en ruin er revet ned. Derfor bør Folketinget lempe planloven på det punkt, siger Carsten Abild.