Manglen på arbejdskraft i dansk industri når nye højder

42 procent af virksomhederne i industrien melder om mangel på arbejdskraft.

Manglen på arbejdskraft i industrien i Danmark nåede i januar det højeste niveau nogensinde.

Det viser Danmarks Statistiks konjunkturbarometer for januar. Barometeret er baseret på svar fra virksomheder.

I januar meldte 42 procent af virksomhederne i industrien om mangel på hænder. Det er en stigning fra 38 procent i slutningen af 2021.

Manglen er mest udtalt i maskinindustrien samt på virksomheder inden for fødevarer, drikkevarer og tobak. Her mangler mere end 60 procent af virksomhederne arbejdskraft.

I byggebranchen er det 46 procent af virksomhederne. Det er lidt lavere end rekordniveauet i efteråret.

Aftale på vej

Regeringen præsenterede fredag i sidste uge en politisk aftale, der skal være med til at sikre flere hænder på arbejdsmarkedet. På Fyn fik aftalen dog en blandet modtagelse.

- Den store mangel i det, der ligger nu, er, at beløbet for udenlandsk arbejdskraft ikke er sat ned, så vi kan tiltrække flere. Vi har et behov for at trække udlændinge ind, for der er ikke nok ledige i Danmark. Og det har man ikke løst med den pakke, der ligger nu, sagde Fynsk Erhvervs formand Henrik Neelmeyer lørdag til TV 2 Fyn

De tiltag, der er enighed om, er at sænke dagpengesatsen for nyuddannede og give folkepensionister lov at arbejde ved siden af uden at blive modregnet i ydelserne.

Der er lagt op til at sænke beløbsgrænsen for arbejdskraft uden for EU fra 448.000 kroner om året til 375.000 kroner i to år. Det betyder, at det er den årsløn en arbejdsgiver som minimum skal tilbyde for at hente arbejdskraft uden for EU. 


Regeringen vil dog lægge den del af aftalen ud til afstemning, da der ikke for nuværende er flertal for den. Det skyldes, at Dansk Folkeparti står uden for aftalen.

Tiltagene kan efter planen tidligst træde i kraft i oktober.

Men selv hvis beløbsgrænsen bliver sænket til 375.000 kroner, er det ikke nok, mener Tom Pelle Jensen, der er direktør på Hotel Svendborg og næstformand i Horesta Syddanmark. 

- Den skal meget længere ned. For de mennesker, vi bruger i vores branche - og der taler jeg som Horesta-mand - om det er på en sushibar, hotel, køkken eller rengøring, så er det jo ikke de højest lønnede. Der skal man helt ned til 250.000 til 300.000, sagde han lørdag. 

Begrænser produktion

Ifølge vicedirektør i Dansk Industri (DI) Steen Nielsen er manglen på arbejdskraft med til at bremse produktionen hos mange virksomheder.

- Vi står i en situation, som vi ikke tidligere har prøvet, med så udbredt en mangel på medarbejdere i alle brancher.

- Manglen på medarbejdere begrænser produktionen og forhindrer virksomhederne i at tage nye ordrer ind. Dermed går vi glip af værdifuld vækst i Danmark, siger han i en skriftlig kommentar.


Las Olsen, der er cheføkonom i Danske Bank, mener, at væksten i år kunne være højere, hvis der var mere arbejdskraft.

- Det er hårdt for mange virksomheder, men det er ikke i sig selv en dårlig ting, at økonomien kører helt ud til kanten af det mulige.

- Det trækker folk på kanten af arbejdsmarkedet ind, og det tvinger virksomhederne til at tænke nyt og få mere ud af arbejdskraften. Det er den måde, vi på længere sigt kan øge velstanden.

Det er dog ikke helt risikofrit, lyder det fra cheføkonomen.

- Risikoen er bare, at presset udløser en overophedning af økonomien, som lægger grunden til den næste krise, siger han i en skriftlig kommentar.


Oversigt

    Oversigt