Mundbind, dåser og takeaway: Så meget flyder affaldet på Fyn

Resultatet af årets affaldsindsamling er nu gjort op. Mere end 16 ton skrald blev samlet på Fyn. Se, hvordan skraldet fordeler sig på Fyn.

I løbet af en uge i april blev der landet over samlet affald i den danske natur i anledning af den årlige affaldsindsamling, som Danmarks Naturfredningsforening står bag. 

Og nu er resultatet kommet. 

På Fyn og Langeland blev der i alt samlet 16.353 kilo affald, der flød rundt omkring på veje og i naturen. På landsplan blev der i alt samlet 167 ton affald. 

Til sammenligning blev der i 2019 samlet 156 ton affald.

I år var det især tre typer affald, som lå og flød. Emballage fra takeaway, mundbind og dåser. 

- Vi forventede at finde meget emballage fra takeaway, men det er alligevel påfaldende, at der er blevet samlet så store mængder i løbet af ugen. Det er desværre en konsekvens af, at vi producerer alt for meget affald, når vi køber takeaway, siger Maria Reumert Gjerding, præsident i Danmarks Naturfredningsforening.

I alt blev der 120.000 stykker takeaway-emballage, 52.000 engangsmundbind og 87.000 dåser i hele landet. 

Affald i din kommune

På Fyn er det ikke overraskende Odense Kommune, der har samlet mest skrald. 7.632 kilo affald blev det til, mens Nordfyn har indsamlet 413 kilo, der er det laveste på Fyn. Der er ikke registreret nogen affaldsindsamling for Ærø. 

I kortet herunder kan du klikke dig rundt og se, hvor meget affald der er blevet samlet i din kommune. Her kan du både se det samlede antal kilo, ligesom du også kan se, hvor mange dåser, takeaway-emballage og mundbind der er fundet. 

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

På grund af coronakrisen var der ved sidste års affaldsindsamling fokus på mundbind. De var nemlig begyndt at dukke op som affald i naturen og på veje og fortove.

Men problemet er ikke blevet mindre i år. På 90 procent af indsamlingerne blev der fundet mundbind. Mere end hvert femte mundbind er fundet i København, Aarhus og Odense Kommune.

– Alt for mange steder flyder det med engangsmundbind, og selvom problemet er størst i byerne, er det ikke noget, vi bare kan lukke øjnene for. Mundbind er skadelige for miljøet og dyrelivet, hvis først de havner i naturen, og derfor er det vigtigt, at der bliver taget hånd om problemet, siger Maria Reumert Gjerding.

I Odense blev der fundet 2.610 mundbind, mens det "kun" blev til 129 på Langeland. 


Oversigt

    Oversigt