I det fynske folks tjeneste

Mystisk massedød blandt rådyrene på Fyn

De fynske rådyr dør i massevis. I visse områder på Fyn er op til 80 procent af dyrene døde - og ingen kan forklare hvorfor.

-

De fynske rådyr dør i massevis. I visse områder på Fyn er op til 80 procent af dyrene døde - og ingen kan forklare hvorfor.

Værst står det til i området omkring Ravnholt Gods ved Ørbæk, hvor fire ud af fem rådyr er døde. Men også det nordfynske gods Egebjerggaard er ramt. En fjeredel af rådyrene her er også døde på mystisk vis.

- Det har jeg det ikke særligt godt med. Det er trist, siger Axel Christensen, der er skytte på godset.

Samlet set er bestanden af alle fynske rådyr på bare ét år halveret. Fra 60.000 rådyr til godt 30.000. En sådan massedød er aldrig set før.

- Det er meget voldsomt. Det er trist at se rådyrene afkræftede og halvdøde. Og se dem ligge døde, siger Lars Erlandsen Brun, der er vildtkonsulent i Fyns Statsskovdistrikt.

Fænomenet er besynderligt og uforklarligt. For det er kun på Fyn, at rådyrerne dør i så store tal. I andre egne af Danmark har man ikke oplevet det. Man ved,  at flere af dyrene har været angrebet af en særlig parasit kaldet svælgbremse. Men ingen kan give et helt entydigt svar på, hvorfor det er gået så galt. Derfor er flere af de døde rådyr nu sendt til undersøgelse hos Danmark Veterinærforskning.