Nye minusgrader på vej: Frosten snittede kun lige Fyn

Efterårets første nattefrost kom natten til søndag. Og den kommer igen mandag, varsler DMI.

Temperaturen kom under frysepunktet natten til søndag flere steder i landet på grund af klart og stille vejr.

Stort set hele Danmark kunne søndag stå op til en kold morgen med frost på ruderne, men mens nattens laveste temperatur blev målt i Karup i Midtjylland og nåede ned på minus 2,7 grader, så slap Fyn billigt.

Sammen med mange steder i det sønderjyske landede den lavest målte temperatur på Fyn kun akkurat ned under frysepunktet på cirka minus 0,2 grader.

At frosten kun lige snittede Fyn har en naturligt forklaring, fortæller vagtchef i DMI Frank Nielsen til Ritzau:

- Vi skal have en kold luft, næsten ingen vind og så skal der være skyfrit. Og det har været tilfældet mange steder i nat, hvor temperaturen har været nede på minus to grader, siger han.

Der var netop skyer og små byger over Fyn og Sønderjylland.

- Luften kan have den samme temperatur, men det afhænger fuldstændig af skydækket. Er der skyer, holder de nemlig på varmen, så vi ikke når under frysepunktet, forklarer Frank Nielsen.

Det er almindeligt, at der kommer nattefrost i oktober, men alligevel kommer sæsonens første nattefrost lidt tidligere end ventet - faktisk hele 14 dage tidligere end en typisk oktober.

Morgen med frost

Mandag morgen kan bilisterne de fleste forvente forvente igen, at skulle finde isskraberen frem inden de kører ud på vejene.

Men det er ikke noget, der på kort sigt fortsætter.

- Nu har vi haft en kold og klar weekend, men allerede tirsdag kommer der varme ind fra Atlanterhavet, men også lidt flere skyer, siger Frank Nielsen.

DMI har lovet ned til omkring minus to grader natten til mandag flere steder i landet.