I det fynske folks tjeneste

Nyt supervåben til Fyns Politi

Flere patruljevogne fra Fyns Politi har fået monteret det sidste nye skrig inden for it-udstyr. Det nye udstyr er et effektivt våben i kampen mod kriminelle.

00:42

Foto: Anders Høgh

1 af 4

Det nye våben er såkaldte automatiske nummerpladelæsere, ANPG, der kan aflæse nummerplader, der af en eller anden grund er interessante for politiet.

Og det er et supereffektivt værktøj, som politiet har fået. I maj blev ANPG sat i drift i en række politikredse i hovedstadsområdet, og inden for den første måned, fik de automatiske nummerpladelæsere over 114.000 hits på biler, der af den ene eller anden grund har været kendt i politiets registre.

 

- Det er et meget effektivt redskab, og det giver rigtig mange hits, fortæller politikommissær Preben Ingemansen fra Fyns Politi.

Nummerpladelæserne er nu indført i hele landet, hvor de selv finder og scanner nummerpladerne og henter oplysninger i politiets databaser.  Således kan betjente i patruljevogne på stedet få oplysninger om blandt andet stjålne nummerplader, frakendelse af kørekort og forsikringssvindel.
 
I alt er 48 patruljevogne blevet monteret med automatisk nummerpladegenkendelses-udstyr. Heraf flere hos Fyns Politi.

- Systemet fanger sager, som vi måske ikke umiddelbart ville opdage. Vi politifolk er gode til at opdage folk, der virker mistænkelige eller ser ud til at have noget på samvittigheden.  Men det nye system går ind og trækker på nogle omfattende databaser og fakta, og finder sager som vil ikke umiddelbart ville opdage, fortæller politikommissær Preben Ingemansen fra Fyns Politi.

Ud over de 48 patruljevogne er der også opsat over 100 stationære kameraer på 24 forskellige positioner rundt om i landet. Det er primært i de grænsenære områder og ved større trafikknudepunkter.

Læs mere om det nye udstyr her.

00:24 Luk video

Eksempel på, hvad ANPG kan bruges til:

  • I en sag, hvor en udenlandsk mand var mistænkt i forbindelse med flere indbrud, blev politiet opmærksom på, at manden netop havde krydset grænsen fra Tyskland. På det tidspunkt havde politiet ikke kendskab til, hvilken bil den pågældende kørte i. Men via de fastmonterede kameraer kunne efterforskerne se, at en bil med nummerplade fra den mistænktes hjemland netop var kørt ind over grænsen, og det kunne således indgå som en brik i den videre efterforskning.
  • En varevogn, der tidligere var sat i forbindelse med cykeltyverier i København, blev opdaget af ANPG på vej ned over Sjælland. Derfor kunne politifolkene i Rødbyhavn stå klar, da varevognen ankom til færgelejet. I bilen blev der fundet flere cykler, der var meldt stjålet. Chaufføren blev varetægtsfængslet og efterforskningen i sagen fortsætter nu.
  • Efter et drabsforsøg havde vidner henledt politiets opmærksomhed på en bil, som gerningsmanden kunne være kørende i. ANPG-optagelser gjorde det muligt at finde frem til, hvilke biler af samme type og farve, der havde befundet sig i nærheden af området på gerningstidspunktet, og det kan således indgå i den videre efterforskning.
  • En patrulje på motorvejen på Sjælland konstaterede ved hjælp af ANPG, at en personbil kørte med nummerplader, der var afmeldt. Køretøjet nægtede at standse, og det udviklede sig til en eftersættelse med hastigheder på over 160 km/t og med kørsel mod trafikken. Fra bilen blev der smidt værktøj og flasker mod patruljevognen, der to gange blev ramt på forruden. Efter cirka 40 km blev bilen bragt til standsning og tre personer i bilen blev anholdt. Bilen viste sig at være stjålet i forbindelse med et indbrud.
Kilde: Rigspolitiet