Omstridt p-afgift ved naturområder skrottes

Miljøminister skærer igennem og dropper Naturstyrelsens planer om p-afgift ved 19 meget besøgte naturområder.

Danskerne kommer alligevel ikke til at betale for at parkere bilen ved 19 meget besøgte naturområder og strande, som det ellers var varslet af Naturstyrelsen.

Miljøminister Kirsten Brosbøl (S) har valgt at droppe planerne, oplyser ministeriet i en pressemeddelelse.

- For mig har præmissen været, at etablering af betalingsparkering på de udvalgte steder ikke må få som konsekvens, at borgernes frie adgang til naturen bliver mindre.

- Det viser sig nu, at adgangen til naturen vil blive mere besværlig nogle steder, fordi der ikke som forudsat findes alternative gratis parkeringsmuligheder i nærheden, siger miljøministeren i en pressemeddelelse.

Planerne om at opkræve parkeringsafgifter ved naturområderne har blandt andet fået kritik af eksperter, som har kaldt p-afgifterne ulovlige. Det er dog blevet afvist af Naturstyrelsen.

Også flere borgmestre har kritiseret planerne om at lade danskerne betale for at parkere bilen, når de skal besøge 19 bestemte strande eller skovområder rundt om i landet.

Ifølge miljøministeren kolliderer planerne om p-afgiften med regeringens ambition om, at flere skal have naturoplevelser.

Den danske natur får 110 millioner besøg årligt, men med Naturplan Danmark har regeringen besluttet, at der i 2020 skal være 120 millioner besøg.

- Når vi går ture i skoven om søndagen med familien, løber en tur eller bader i rent havvand om sommeren, er det med til at skabe det gode liv og give danskerne mere velfærd i hverdagen. Det skal en p-afgift ikke hindre, siger Kirsten Brosbøl.

Betalingsparkeringen skulle have trådt i kraft inden sommeren 2015, men er altså nu droppet.

Naturstyrelsen havde regnet med en indtægt på omkring fem millioner kroner om året for p-afgiften.