I det fynske folks tjeneste

OUH-overlæge kritiserer video: Kampagne-film sender raket i hovedet på seeren

En video fra Sikkerhedsstyrelsen skal mindske travlheden på landets skadestuer nytårsaften. Men OUH-overlæge kritiserer videoen for at vise de største fejl ved brugen af fyrværkeri.

00:33

Video: Morten Grundholm

Fyrværkerisæsonen bliver officielt skudt i gang fredag, og de næste to uger kan man købe lovligt og godkendt fyrværkeri ved forhandlerne.

Derfor har Sikkerhedsstyrelsen produceret en video, der skal advare om konsekvenserne ved forkert brug af fyrværkeri.

Filmen er lavet i såkaldt virtuel reality, så seeren selv får oplevelsen af at blive ramt af raketten.

Læs også Foreninger frygter tab: Tyve tømte to containere for fyrværkeri

- Fyrværkeriskaderne rammer typisk mænd mellem 15 og 35 år, og ulykkerne skyldes ofte adfærd. Man er uforsigtig eller går for tæt på og tager ikke sikkerhedsbriller på. Derfor vil vi gøre flest mulige opmærksomme på at huske sikkerhedsbrillerne, holde afstand og kun bruge lovligt fyrværkeri, fortæller Lone Saaby, direktør i Sikkerhedsstyrelsen.

Sidste år kom 267 danskere til skade med fyrværkeri. Rigtig mange af dem var unge mænd. Sikkerhedsstyrelsen satser derfor på at ramme særligt mændene med kampagnevideoen.

Overlæge kritiserer video

Overlæge Jens Lauritsen fra Ulykkes Analyse Gruppen ved Odense Universitetshospital har gennem mange år arbejdet med at at kortlægge  fyrværkeriskader.

Han mener, at det er glædeligt, at Sikkerhedsstyrelsen tager nye metoder i brug for at ramme den målgruppe, som det tidligere har været svært at nå. Men han kritiserer videoen for at vise de tre største fejl ved brug af fyrværkeri.

Læs også Hvem skød fyrværkeri mod Odense Rådhus nytårsaften?

- Jeg bryder mig ikke om, at videoen viser tre af de ting, som vi absolut ikke ønsker at i forhold til fyrværkeri: Folk uden briller, folk der tænder raketter i en flaske, som står helt åbenlyst, så den kan vælte, og dem, der skal antænde fyrværkeriet, har drukket for meget. Det er de ting, som vi har prøvet at banke ind i befolkningens opfattelse gennem de sidste rigtigt mange årtier, siger Jens Lauritsen.

De gode råd fra Jens Lauritsen er:

- Hold afstand, undgå kombinationen af alkohol og fyrværkeri og husk sikkerhedsbriller.

Sikkerhedsstyrelsen ønsker ikke at kommentere kritikken fra Jens Lauritsen.

Her er link til videoen: www.facebook.com/Sikkerhedsstyrelsen

Fyrværkeriulykker

  • Nytårsaften ved årsskiftet 2016-17 blev 267 danskere behandlet for fyrværkeriskader på skadestuen i hele Danmark. De 37 af dem kunne ikke færdigbehandles på skadestuen og måtte undersøges eller behandles yderligere.
  • Cirka 30 procent fik en håndskade, 40 procent brandsår, og 25 procent fik skader i eller nær øjnene. En del havde skader flere steder.
  • 25 procent af alle tilskadekomne havde sikkerhedsbriller på. Blandt tilskadekomne børn under 15 år var det 40 procent, mens det kun var 10 procent af de tilskadekomne mellem 26 og 34 år, der havde husket sikkerhedsbriller.

 

03:14

Kampen mod fyrværkeri-skader foregår i år på en helt ny front. I en ny film fra Sikkerhedsstyrelsen kommer du tæt - rigtig tæt - på, hvorfor du skal tænke dig om, når du skal fyre krudt af.

Luk video