Overlæge om manglen på sygeplejersker: - Jeg ved, at det er sket, at folk er døde

Der mangler sygeplejersker og særligt intensivafdelingerne er hårdt ramt. I bedste fald giver det aflyste operationer og i værste fald, kan det få fatale konsekvenser.

- Når ressourcerne er knappe, er vi nødt til at prioritere benhårdt. Kommer der en patient ind, som kræver rigtig meget pleje, er vi nødt til at vurdere, om vi kan give den nødvendige pleje, eller om der er to-tre andre patienter, vi kan redde i stedet.

Så kontant er meldingen fra overlæge på anæstesi- og intensivafdelingen på Odense Universitetshospital Nikolaj Preus Hatting om den nuværende situation.

På neurointensiv-afdeling er der på papiret plads til 16 patienter, men i øjeblikket kan der kun være syv. På almen intensivafdeling er der 27 sengepladser, men kun 17 kan pladser bruges.

Årsagen er, at der i alt mangler mellem 40 og 45 intensivsygeplejersker på Odense Universitetshospital, og det giver aflysninger af operationer.

Mandag morgen udtalte sygeplejerske Mette Vestergaard Jørgensens under en punktstrejke i blandt andet Odense, at folk dør, hvis man ikke har plads på intensiv.

Til det siger overlægen, at han ikke kan udtale sig om konkrete sager, hvor patienter er døde.

- Men jeg ved at det er sket, siger Nikolaj Preus Hatting.

Den store mangel på sygeplejersker er ikke et nyt problem. Nikolaj Preus Hatting fortæller, at sygeplejerskerne i lang tid har arbejdet over og taget ekstra vagter for at få vagtplanen til at gå op, men efter sommerens konflikt og lovindgrebet, vurderer han, at det er blevet for meget for dem.

- Bægeret er blevet for fyldt. Hver gang de siger ja til en vagt, så går det ud over deres familie og deres faglige stolthed, fordi de er for trætte, så risikoen for fejl stiger, fortæller Nikolaj Preus Hatting.

Truer med opsigelse

Det er ikke kun i Odense, at der mangler intensivsygeplejersker.

Overlæge på Svendborg Sygehus Joachim Hoffmann Petersen, fortæller at der på hans afdeling er omkring ti sygeplejersker, der har sagt op i løbet af efteråret, og han frygter at der kommer flere opsigelser tirsdag.

quote Det kan godt være man bliver afvist, hvis der ikke er sygeplejersker nok

Nikolaj Preus Hatting, Overlæge anæstesi- og intensivafdelingen på OUH

På Facebook har Den Nationale Gruppe for Arbejdsnedlæggelser nemlig oprettet en begivenhed, hvor de opfordrer landets sygeplejersker til kollektiv opsigelse den 30. november klokken 12.

Hvis det sker, vurderer overlægen, at det kommer til at gå ud over mange patienter.

- Vi vil altid være i stand til at håndtere de akutte opgaver, men alle de elektive opgaver (planlagt indlæggelse, red.) vil vi trække, og det vil sige, at vi kommer til at aflyse en masse operationer og skubbe endnu en pukkel foran os, siger Joachim Hoffmann Petersen.

Løn er løsningen

Ifølge overlæge Nikolaj Preus Hatting skal man dog ikke være nervøs for at komme på hospitalet i øjeblikket.

- Hvis man først er kommet ind, skal man nok få den bedste behandling, vi kan give. Men det kan godt være, at man bliver afvist, hvis der ikke er sygeplejersker nok, siger han.

Han fortæller, at det ikke er muligt at låne sygeplejersker fra andre afdelinger, da intensivsygeplejerske er en toårig ekstrauddannelse, og kræver en helt anden måde at arbejde på.

Hvis problemet skal løses, så kræver det ifølge anæstesi- og intensivoverlægen, at der skal uddannes flere sygeplejersker, og det er der én løsning på.

- Man skal tilbyde dem noget mere i løn. Det vil bremse den nuværende flugt fra hospitalerne og gøre det mere meningsfuldt at søge ind på uddannelsen, siger Nikolaj Preus Hatting. 

I øjeblikket forsøger man at løse de udfordringer manglen på intensivsygeplejersker giver ved at rykke rundt på patienter, som ender på andre afdelinger.

Oversigt

    Oversigt