I det fynske folks tjeneste

Populær vandsport: Mange glemmer at tænke på sikkerheden

Den populære vandsport "Stand Up Paddle" udgør en farlig tendens i TrygFondens kystlivredning, hvor flere episoder har udløst, at livredderne nu advarer mod oppustelige SUP-bræt.

Det er SUP-bræt som disse, hvor brættet bliver pustet op af luft, som er særligt farlige, når der er fralandsvind. Foto: TrygFonden

Det seneste stykke tid har ikke budt på så mange strand- og badeture, men der er stadig masser, der hopper ud i bølgerne. 

I sidste uge måtte livredderne fra TrygFonden Kystlivredning flere gange i vandet for at hente personer på "Stand Up Paddle"-bræt i land, der var blevet taget af vinden.

Det får nu livredderne til at advare mod især oppustelige SUP bræt i fralandsvind.

- Fuldstændig som et stort badedyr

Livredderne oplever, at der er kommet mange flere danskere ud i bølgerne, som dyrker den populære vandsport. Der findes to typer af bræt, den ene er et oppusteligt bræt, som er nemmere at opbevare og transportere, og så et hårdt bræt, der minder om et almindelig surf-bræt.

Læs også Brand i kælder på Café Kræz

- Et oppustelig SUP-bræt agerer fuldstændig som et stort badedyr, når der er vind. Jeg tror, at de fleste ved, at det ikke er særlig smart at tage ud på en kæmpe oppustelig enhjørning i fralandsvind, men vi har oplevet, at både børn og voksne tager ud på oppustelige SUP-bræt i fralandsvind, og i sidste uge måtte vi redde flere personer på SUP-bræt i land, siger Anders Myrhøj, der er kystlivredningschef i TrygFonden Kystlivredning, og fortsætter:

- SUP er en virkelig sjov vandsport, som jeg også selv dyrker flittigt med mine børn i min fritid, og det er en sport, der er let at komme i gang med. Der findes masser af steder rundt om i landet, hvor man kan leje SUP-bræt. Jeg ved, at mange af de udlejere er rigtig gode til at tale sikkerhed, men jeg vil alligevel opfordre til, at alle – både udlejere og lejere – er opmærksomme på, at oppustelige SUP-boards er en dårlig idé i fralandsvind. Jeg vil også anbefale, at man tager et kursus eller får en grundig introduktion, inden man kaster sig over SUP for første gang.

Kystlivredningschefens gode råd til en sjov og sikker tur med SUP

  • Tag et kursus eller få en grundig introduktion, før du tager ud for første gang 
  • Hav svømmefærdighederne i orden – og hvis du har børn med ud, så sørg også for, at de er habile svømmere
  • Sørg for at have vest på og hav altid en sikkerhedsline mellem dig og boardet – også kaldet en leash
  • Vær opmærksom på fralandsvind og brug appen ”SejlSikkert”, der viser vindforholdene lige dér, hvor du er
  • Tag ikke ud alene, og medbring altid en telefon i et vandtæt etui

 

Kystlivredningschefens råd er baseret på Søsportens Sikkerhedsråds anbefalinger og på egne af erfaringer med at være på vandet i mange år. 

I Søsportens Sikkerhedsråd glæder man sig over den SUP-kultur, som har vundet frem i Danmark i de seneste år.

- I de seneste år har vi set, at danskerne er blevet helt vilde med SUP, og vi glæder os over danskernes lyst til at bruge vandet. Det er dog vigtigt, at sikkerheden er i top, når man skal på vandet. Her skal voksne og erfarne sejlere og SUP’ere gå forrest og vise, at man skal tage sikkerheden seriøst ved blandt andet at have vest på. Vi støder tit på en skrøne om, at vesten hæmmer bevægelserne og kan gøre det svært at komme op på boardet, men de fleste veste er i dag så små og fikse, at de egner sig glimrende til SUP, og man løber en meget stor og unødig risiko ved at lade vesten blive hjemme, siger Sten Emborg, specialkonsulent i Søsportens Sikkerhedsråd.

Læs også Nye billetkrav i Odense Zoo: - Det er gået over al forventning

På Fyn har der i uge 28 været nul livreddende aktioner, tre førstehjælpsaktioner, ni forebyggende aktioner og 197 oplysende indsatser.