Populære fynske børnelege udeladt fra ordbog

Er man mange nok, er der på Fyn mulighed for en omgang kronegemme, men andre steder - og i ordbogen - hedder det dåseskjul eller noget helt tredje og fjerde.

Dansk Sprognævn, der har base i Bogense, har samlet et par opgørelser over, hvordan der er forskel på, hvad forskellige børnelege hedder, afhængig hvor man bor i landet.

Blandt andet fremgår det, at børnelegen kronegemme er den fynske version af dåseskjul, og som andre steder i landet hedder bøtteskjul (på Bornholm), gå i dåsen (Randers), spark til dåsen (Billund), spark til bøtten (Vendsyssel), dåseputte (Silkeborg) og flere andre dialektnavne.

Det er dog kun det rigsdanske navn dåseskjul, der er med i Retskrivningsordbogen, oplyser Dansk Sprognævn. Hverken det fynske dialektnavn eller de andre navne på den populære børneleg optræder i opslagsværket.

Dåseskjul eller kronegemme

Leger dine børn fange?

På samme måde har Dansk Sprognævn undersøgt ordet fangeleg, og her bliver det nævnt, at legen på fynsk ofte blot hedder fange, mens den andre steder i landet hedder tagfat.

Også her er det kun ordet fangeleg, der optræder i ordbogen.

Ordet fange optræder ganske rigtigt både som navneord og udsagnsord i ordbogen, men navneordet henviser ikke til den fynske børneleg, men til en person, der ufrivilligt holdes indespærret, eksempelvis i et fængsel.

Fynsk og rigsdansk

Oversigt

    Oversigt