Putin-kritisk forfatter om angrebet i Ukraine: - Jeg er i choktilstand

Hele morgenen har Bjarne Kim Pedersen forsøgt at være "så online, som han kan", men han har intet hørt fra sine ukrainske venner i blandt andet Kiev-området.

På Fyn sidder forfatter Bjarne Kim Pedersen og holder et vågent øje med situationen i Ukraine. 

Han har rejst i mange år rejst i Østeuropa heriblandt Ukraine og i Rusland som politisk aktiv. 

Her har han på sine rejser stiftet flere venskaber med ukrainere blandt andet bosat i hovedstaden Kiev. 

quote Det er Europa 2022, for fanden. Det er så surrealistisk

Bjarne Kim Pedersen, forfatter

Hele morgenen har Bjarne Kim Pedersen forsøgt at være "så online, som han kan", men han har intet hørt fra sine ukrainske bekendtskaber.

- Jeg er i choktilstand. Det er forfærdeligt, fordi der er jo en vis sandsynlighed for, at de dør, siger Bjarne Kim Pedersen.

- Det er dem, som man kender, der er på flugt. 

- Det er så surrealistisk

Rusland har natten til torsdag angrebet Ukraine efter længere tids spændinger. Her har landet indledt en militær operation, og det har medført en invasion fra syd og nord samt luftangreb på blandt andet lufthavne i Ukraine.

Russiske tropper meldes nu også tæt på den ukrainske hovedstad, Kiev, skriver TV 2.

- Det kan løbe mig koldt ned ad ryggen, hvis Vladimir Putin (Ruslands præsident red.) forsøger at tage Kiev, siger Bjarne Kim Pedersen og fortsætter: 

- Det er Europa 2022, for fanden. Det er så surrealistisk. Jeg er choktilstand, også når vi ser den herlige by Kiev som skal smadres eller udefrakommende skal bestemme over den. Det er ikke til at holde ud. 

Fra tidlig morgen har der været meldinger om brag og eksplosioner i flere ukrainske byer. 

Bjarne Kim Pedersen frygter, at den russiske præsident i sidste ende planlægger at erobre hele Ukraine og foretage et magtskifte i landet for at indsætte en af sine egne. 

- Dybest set så tror jeg, at Putin er bange for folket i gaderne. Han er farlig, siger han.

Ukraine går i hjertet

For ifølge den fynske forfatter er Ukraine et land som "går i hjertet på en". Ukrainerne er et imødekommende folkefærd, fortæller han og uddyber:

- De er tilpas anarkistiske. De er ikke så strømlinet som os danskere, og det er dejligt befriende. Mine kone og jeg er taget derned flere gange, hvor jeg har skrevet digte om det og delt det på Twitter. 

Selvom forfatteren bor på Fyn, så har han i mange år været politisk aktiv i udlandet, hvor han ofte samarbejder med systemkritikere og undergrundsbevægelser. 

Han har også skrevet digtsamlinger og bøger om blandt andet Ukraine og Rusland.

Her kan du se, hvor russerne har angrebet Ukraine.
Her kan du se, hvor russerne har angrebet Ukraine.

Han bruger sine profiler på de sociale medier såsom Twitter til at lave kritiske opslag om Rusland og præsidenten Vladimir Putin.

I 2019 blev forfatterens Twitter-konto lukket ned den varsel eller begrundelse. Dengang mistænkte Bjarne Kim Pedersen nedlukningen som et tegn på politisk censur fra Rusland.

Tre år senere er han stadig af samme overbevisning om den politiske censur og ikke mindst sin holdning om Vladimir Putin. Han kan bare ikke bevise det.

- Vi er mange der er nødt til at sige fra. Når man først sætter sig op på et tog, så er det svært at springe af. Men når man har siddet og talt med ukrainere ved fronten, som jeg har, så kan man ikke bare sådan krybe under rateren, siger han.

Oversigt

    Oversigt