I det fynske folks tjeneste

Rygere er bange

En ny undersøgelse viser, at 4 ud af 10 rygere i Region Syddanmark ikke går til lægen selvom de har symptomer på rygerlungere. Ventetiden på lægebehandling betyder at rygerne øger risikoen for at få deres lunger helt nedbrudt.

01:39

4000 rygere dør hvert år af KOL

1 af 3

- Du kan ikke få luft, man hoster om morgenen som andre storrygere og man kan ikke tåle anstrengelser, fortæller Niels Jeppesen, der har rygerlunger.

Selv trappen op til stuen er en udfordring når man som ham har rygerlunger.

- Jeg gik til lægen, fordi jeg havde problemer med at trække vejret, og jeg var slet ikke i tvivl om, at jeg havde KOL. Jeg ville bare ønske, at jeg var gået til kontrol 10 år tidligere, det ville have sparet mig for meget. Jeg har måttet give afkald på mine højtelskede skirejser, jeg kan ikke gå op og ned ad trapperne i mit hus uden at holde pauser og blive forpustet og stakåndet, og er i det hele taget blevet meget begrænset i min hverdag, men jeg har valgt at se fremad. Jeg lever med KOL og kan ikke gøre min rygning om, men jeg kunne aldrig drømme om at tænde en cigaret igen, fortæller Niels Jeppesen.

Rygerne har dårlig samvittighed

Ligesom Niels Jeppesen får alt for mange rygerne i Region Syddanmark testet deres lunger alt for sent. Selvom rygerne er klar over at de er i overhængende risiko for at får rygerlunger undlader de at opsøge deres læge i tide.

- Den enkelte fortrænger det, og tror at det er normalt med hoste og åndedrætsbesvær. Mange har også dårlig samvittighed over det, fordi de har røget meget, fortæller overlæge Ingrid Titlestad fra Lungemedicinsk Afdeling på Odense Universitetshopsital.

Rygerlunger kan ikke helbredes, men hvis man ikke søger hjælp risikerer man at dø af sin sygdom.

- Der dør hvert år 4.000 danskere af KOL. Men vi ved fra den nyeste forskning, at en tidlig KOL-diagnose reducerer dødeligheden ved KOL, fordi man kan nå at sætte ind med rehabilitering i tide. Derfor bør man overveje at indføre årlige lungefunktionsmålinger til alle i risikogruppen, siger Ingrid Titlestad.

Undersøgelsen er lavet af netdoktor.dk.