I det fynske folks tjeneste

SDU skal forske i stavgang

Motionsdillen stavgang skal nu undersøges videnskabeligt gennem et nyt forskningsprojekt på Syddansk Universitet.

-


Nu skal det undersøges om stavgang kan hjælpe rygpatienter

Motionsdillen stavgang skal nu undersøges videnskabeligt gennem et nyt forskningsprojekt på Syddansk Universitet.

Sundhedsstyrelsen har bevilget næsten 700.000 kroner til projektet \"kan man stave til god ryg\". Forskningsprojektet skal klarlægge om patienter med kroniske rygsmerter får det bedre af at dyrke stavgang.

- Vi har valgt stavgang, fordi det er moderne, billigt og nemt at implementere. Stavgang øger iltomsætningen med 30 procent i forhold til almindelig gang og aktiverer overkroppen, så der er gode mulighed for at gå sig til en bedre kondition, siger Jan Hartvigsen fra Institut for Idræt og Biomekanik.

120 patienter Rygcenter Fyn i Ringe skal indgå i undersøgelsen af effekten af stavgang. Patienterne bliver inddelt i tre grupper. En gruppe får tilbudt stavgang og rådgivning to gange om ugen i to måneder. En anden får blot udleveret stave og en kort instruktion, mens den tredje og sidste gruppe ingenting får.

- Behandling af dårlig ryg er meget fokuseret på specifikke øvelser. Men der er teorier om, at rygsmerterne mindskes, hvis patienten bare kommer i bedre form, siger lektor Jan Hartvigsen.