Simon satsede et år på landevejscykling - nu er han udtaget til landsholdet

Cykelrytteren Simon Bak fra Odense skal op imod nogle af cykelsportens største stjerner, når han stiller til start i Danmark Rundt.

Når Danmark Rundt tirsdag bliver sat i gang i Struer, tager fynske Simon Bak plads i et felt, der tæller mange af de ryttere, der de seneste måneder har konkurreret til både de Olympiske Lege og Tour de France. 

Navne som Mark Cavendish og de nyslåede OL-guldvindere Lasse Norman Hansen og Michael Mørkøv er at finde på listen over årets felt. 

Egentlig lå det ikke i kortene, at den 21-årige fynbo på den måde skulle kappes med verdenseliten. For få år siden var det nemlig ikke landevejscykling, de mange træningstimer hver uge blev brugt på. Det var i stedet en karriere som mountainbikerytter, han satsede på. 

Men resultaterne flaskede sig ikke og samtidig med, at karrieren stod i stampe, var gymnasietiden ved at være ovre, og sammen med studenterhuen kom et pres om at vælge, hvad fremtiden skulle bringe.

Derfor tog han et valg, inden han fik huen

- Jeg følte ikke rigtigt, at jeg kunne komme videre i min mountainbikekarriere, og derfor valgte jeg at skifte til landevejen. Jeg fik at vide, at der kunne jeg nok gøre det langt bedre. 

- Jeg valgte at sige, nu prøver jeg at satse et år 100 procent på landevejscykling. Jeg prøver at bruge mit sabbatår på at skifte og bruge den tid, det nu skal tage at komme ind i en helt ny sportsgren, siger Simon Bak.

Ingen alkohol og masser af træning

Selvom de to sportsgrene har det til fælles, at de kræver en cykel, vovemod og en trang til at komme først, så er det en stor omvæltning at gå fra den ene til den anden.  

- Den største forandring var den træningsmængde, der skulle til. Jeg har lagt fem timer oveni om ugen. Det er også en helt anden måde at køre cykelløb på. Du ligger pludselig i et felt og skal skubbe til andre for at komme frem. Der er mange styrt, og du skal have et helt andet overblik. I mountainbike er du dig selv - der kører du for dig selv.  

Der er dog også fordele ved at gå fra mountainbike til landevej.

- Jeg kan træde rigtig mange watt på kort tid i forhold til mange landevejsryttere, og så er jeg en udmærket klatrer - der er jo mange bakker ude i en skov, siger han. 


Det har krævet stor dedikation at skifte, for mens gymnasiekammeraterne har fejret, at studietiden er ovre, har Simon Bak være ude at træde i pedalerne. I april kørte han sit første løb som landevejsrytter. 

- Der er rigtig mange fester, jeg har sagt nej til. Jeg har kørt hver weekend, både lørdag og søndag for nu at sidde her, hvor jeg er udtaget til Danmark Rundt, og jeg skal køre mod de helt store stjerner, som lige er hjemvendt fra Tokyo og Tour de France, siger han.

Syvende og sidst

For 14 dage siden fik Simon Bak første ledetråd til, om den hårde træning havde været sliddet værd. Landstræneren udtog seks af de syv ryttere, der kører for landsholdet under årets Danmark Rundt. Simon Baks navn var ikke iblandt. 

Alligevel kunne hans sportsdirektør i Cykling Odense komme med gode nyheder. 

- Jeg vidste, at der kun var ét løb, som var afgørende for, om jeg kom med eller ej. Sportsdirektøren ringede og sagde, at den lå lige til højrebenet, hvis jeg gjorde det godt, fortæller Simon Bak. 

I løbet endte Simon Bak som nummer 12 ud af 140 ryttere. Et resultat, han selv var tilfreds med.

- Jeg følte selv, at jeg havde kørt megagodt, men landstræneren gik sådan lidt rundt på pladsen og sagde ikke noget til mig. 

Om aftenen kom så det forløsende opkald. Simon Bak var udtaget som syvende mand.

- Er du seriøs, spurgte jeg ham. Men han sagde, at qua det arbejde og de resultater, jeg har lavet det seneste halve år, så skulle jeg med til Danmark Rundt, siger han. 

Prikket på skulderen

Udover landsholdet kører der flere henholdsvis World-hold, Pro-hold og Continental-hold med i Danmark Rundt. Det er de divisioner, den internationale cykelunion deler hold ind i.

Og muligheden for at komme med i et felt blandt de bedste, kan vise sig at være afgørende for Simon Baks fremtidige karriere. 

- Der er allerede flere hold, der har prikket til mig og sagt, at til næste år er der nok en plads. 

Derfor er der også ekstra motivation for den nyslåede landevejsrytter.

- Jeg vil ud at vise mig, og jeg vil ud at vise mit navn. Jeg vil vise, at jeg godt kan gøre på cykel, så et udbrud eller to vil ikke være helt dårligt. 




Oversigt

    Oversigt