Smitten stiger - og fynboerne vil testes: Sådan løser testcentrene på Fyn udfordringen

Smitten stiger på Fyn, og det betyder at efterspørgslen på coronatests stiger. Hvordan sikrer man sig, at fynboerne kan blive testet, hvis smitten stiger yderligere? Mobile testcentre kan være en af løsningerne.

Flere og flere fynboer vil gerne testes for corona – og det kan man mærke ved de lokale testcentre. 

Det fortæller præhospitalschef ved Region Syddanmark, Gitte Jørgensen

- Vi oplever i høj grad, at flere vil testes, og derfor kigger vi også på, hvad vi kan gøre for at efterkomme efterspørgslen.

Derfor har regionen nu benyttet sig af muligheden for at forstætte samarbejdet med Carelink, som står for de lokale hurtigtest. Det betyder, at fynboerne senest fra 12. november kan få foretaget en hurtigtest i hver af de ti fynske kommuner.

- Vi er ved at få styr på det sidste. Vi skal blandt andet sørge for, at lokalerne er store nok, og at der er personale nok, så der ikke kommer store køer, fortæller Brian Rosenberg, der er administrerende direktør i Carelink.

Men det er ikke kun hurtigtestcenterne, der er løsningen på at få flere til at blive testet.

- Vores mobile testcentre er en af de mest effektive måder, vi kan teste på, fordi vi kan være der, hvor smitten er, siger Gitte Jørgensen

Kan koncentrere testfokus

De stationære testcentre er lige nu meget eftertragtede. I weekenden er der blevet foretaget flere end 14.000 kviktests på Fyn i Carelinks testcentre.

Men det er ikke kun de stationære testcentre, der er en del af løsningen. De mobile testcentre, der kan køre ud og teste folk, hvor de er, ser Gitte Jørgensen som en stor del af løsningen.

- I de mobile testcentre kan vi køre ud, hvor smitten er. Hvis der er et lokalt smitteudbrud på en skole for eksempel, så kan vi køre derud og teste. Så kan det jo også være, at vi får testet nogle af dem, som ikke ville blive testet, hvis ikke vi var derude, hvor de bor.

Lige nu er der 15 mobile testenheder, der kan køre rundt i Region Syddanmark, men der kunne godt blive brug for flere, og derfor søger Ambulance Syd, som er ansvarlig for de mobile testenheder, efter nye podere.

Gitte Jørgensen afviser dog, at det har været et problem med antallet på de 15 biler.

quote Det er lykkedes os at komme ud til de opgaver, som vi er blevet efterspurgt til, og som vi har vurderet gav mening

Gitte Jørgensen, Præhospitalschef, Region Syddanmark

- Det er lykkes os at komme ud til de opgaver, som vi er blevet efterspurgt til, og som vi har vurderet gav mening.

Det kan driftschefen i Ambulance Syd, Allan Mose, bakke op om.

- Vi står ikke akut og mangler personale. Vi kan bemande de biler, vi har, og følge med i efterspørgslen, der er, siger Allan Mose.

Stigende smitte kan betyde udvidelse af åbningstider

Region Syddanmark har mulighed for at udvide åbningstider ved PCR-testcentrene, såfremt de vurderer, at der er behov for det.

- Vi analyserer hele tiden smittetallene og vurderer løbende, hvad der er behov for lokalt, lyder det fra Gitte Jørgensen.

Såfremt smitten bliver ved med at stige, så fortæller Gitte Jørgensen, at det kan betyde, at de skal ændre på nogle ting hos testcentrene.

- Hvis vi for eksempel kan se, at folk står i lange køer, så kan vi blive nødt til at udvide åbningstiderne, som et led i at mindske presset.

Gitte Jørgensen fortæller, at regionen er i løbende dialog med kommunerne for at finde ud af om der er behov for at ændre noget ved de lokale testcentre.

- Hvis kommunen mener, at der er behov for, at vi udvider åbningstiden, så kigger vi selvfølgelig på det, og tager en dialog med kommunen. 

Testkøen var lang ved PCR-testcentret på Billedskærervej i Odense i weekenden.
Testkøen var lang ved PCR-testcentret på Billedskærervej i Odense i weekenden.
Foto: Søren Stjerne Schmidt

Oversigt

    Oversigt