Spektakulær sag: Million-afpresning, momssvindel og konkursrytteri

Antallet af konkurskarantæner er eksploderet. Nyborg-sag afspejler en kedelig udvikling.

Sager om groft uforsvarlig virksomhedsdrift er eksploderet.

Alene sidste år modtog Sø- og Handelsretten 411 sager om konkurskarantæne og afgjorde 366 sager. 

Det er 26 gange så mange sager som i 2014, hvor tallet  blot var 14.

Skifteretten i Odense har fra 2014 til 2016 oplevet en stigning fra 1 sag til 68 konkurskarantænesager, mens skifteretten i Svendborg, der først sidste år startede registrering af konkurskarantænesager, modtog 33 sager i 2016.

Netop retten i Svendborg er tirsdag i denne uge rammen om en spektakulær sag, hvor personkredsen ikke alene er mistænkt for omfattende momssvindel over for Skat, manglende betaling af medarbejdere og konkursrytteri, men også pengeafpresning, vold og trusler.

Den sidste del afgøres i en straffesag over tre dage, men hovedpersonerne, der bl.a. har drevet forretning i Faaborg, Nyborg og Rødvig ved Stevns er også involveret i en sag, der efterforskes af Skats special-enhed  for momskarruseller.

Engelsk bagmand

En engelsk statsborger, der tilsyneladende er bagmanden, har ifølge Skat og kurator sammen med et netværk af selskaber og personer inden for restaurations- og fiskebranchen fået udbetalt penge fra Skat ved at opgive negativ moms uden dokumentation.

Kredsen har også haft ansatte, der ikke har betalt A-skat, omsætning, der er gået udenom kassen, og virksomheder, der har solgt varer med moms, men uden at være momsregistreret, viser TV 2/Fyns gennemgang af det omfattende cirkulæremateriale.

Forholdene betyder, at kurator nu har indstillet tre personer til konkurskarantæne – det vil sige, at de ikke længere må drive forretning i selskabsform inden for en given periode, hvis retten retter sig efter anbefalingen.

For den 52-årige englænder, der i øvrigt benægter, at han har haft noget med selskaberne at gøre, kan straffen dog blive langt alvorligere end konkurskarantæne.

Ved retten i Svendborg er han nemlig sammen med tre østeuropæere anklaget for vold, trusler og pengeafpresning mod den midaldrende mand, der indtil december 2015 var den daglige indehaver af Fiskespecialisten i Nyborg.

Konkurskarantæne til advokat

Indehaveren, der også er indstillet til konkurskarantæne – i øvrigt sammen med selskabets advokat - har et langt generalieblad af konkurser bag sig. Siden 2007 har han været tilknyttet en snes selskaber som bestyrelsesmedlem eller direktør, der næsten alle er gået konkurs eller er blevet opløst.

Tilbage i 2010 forsøgte han at drive fiskeengros-virksomhed i hjembyen Faaborg, siden gik turen til Rødvig ved Stevns, hvor der blev åbnet restaurant og fiskeforretning. Sidst men ikke mindst har han huseret i Nyborg, hvor selskabet Royal Atlantic Seafood åbnede fiskeforretning i midtbyen.

Det endte også med en konkurs og med tilkaldelse af politiet, da indehaveren, der havde lejet lokalerne hos Barfoed Group, forsøgte at fjerne inventar fra butikken ved hjælp af en falsk lejekontrakt og en låsesmed.

Både i Faaborg, Rødvig og Nyborg har personkredsen efterladt sig en stime af ubetalte regninger hos lønmodtagere, almindelige kreditorer, udlejere og Skat.

I sagen ved retten i Svendborg er beløbet også af en markant størrelse.

For ifølge anklageskriftet passede den engelske bagmand og tre østeuropæere i september måned sidste år indehaveren fra Fiskespecialisten op ved restauranten Monarch på Knudshoved i Nyborg.

De forlangte tre millioner euro eller et afdrag på indehaverens gæld med trusler om at besøge hans forældre eller børn.

Arresten i Aabenraa

Politiet blev imidlertid tilkaldt, og den 52-årige englænder har siden fået inddraget sit pas og har indtil retssagen  siddet i arresten i Aabenraa.

Det fremgår også af anklageskriftet, at englænderen har slået den daværende indehaver med knytnæve i ansigtet i fiskeforretningen i Nyborg, truet ham med en lysestage og en grensaks og tvunget ham til at skrive under på et gældsbrev på 6,5 millioner kroner.

Indehaveren af fiskeforretningen i Nyborg har ifølge BIQ været tilknyttet disse firmaer