Sygeplejerskerne udvider strejke igen: - Ventelisterne begynder at vokse

På landsplan er 225 flere sygeplejersker udtaget til strejke, mens det her på Fyn betyder, at cirka 55 ekstra sygeplejersker melder sig til strejken. Udvidelsen vil særligt lamme den planlagte kirurgi.

Også sidste mandag udvidede Dansk Sygeplejeråd strejken med 702 flere strejkende, men da blev ingen fynske afdelinger dog ramt. 

Denne gang slipper Fyn dog ikke. Der er nemlig tale om cirka 55 sygeplejersker på OUH's operationsafdelinger i henholdsvis Svendborg og Nyborg.  

- 55 lyder måske ikke af meget, men vi vælger nogle områder, som vi tror presser vores modpart, siger kredsformand Dansk Sygeplejeråd i Syddanmark, John Christiansen. 

Siden den 19. juni har cirka 5000 sygeplejersker strejket på landsplan, men nu udvides det tal med 225 ekstra sygeplejersker. 

quote - Det betyder, at ventelisterne begynder at stige og vokse

John Christiansen, Kredsformand, DSR, Syddanmark

Udvidelsen skal dog varsles mindst fire uger, inden den træder i effekt, lyder reglerne. Derfor vil den udvidede strejke først finde sted fra natten til 17. august. 

Planlagt kirurgi vil blive ramt

Det er afdelingerne Dagkirurgisk operationsafsnit i Nyborg og Operationsafdeling i Svendborg, der med den nye varsel vil blive ramt på Fyn. 

- Når vi vælger planlagt kirurgi, så er det desværre noget, der kan mærkes. Men formålet er, at det er en bevægelse, og at det kan mærkes, så der kommer et resultat som følge, siger kredsformanden fra DSR i Syddanmark, John Christiansen. 

Ifølge ham handler det altså ikke om antallet af strejkende sygeplejersker, men mere de døre, de nu vælger at lukke. Og det kan ikke undgå at ramme patienterne, ifølge kredsformanden. 

- Det betyder, at ventelisterne begynder at stige og vokse. Det er ikke patienterne, vi ønsker at ramme, men vi ønsker at skabe en bevægelse, så arbejdsgiverne rører på sig, siger han. 

Her en måned efter konflikten trådte i kræft, har sygeplejerskerne endnu ikke vundet større støtte i befolkningen.

40 procent af danskerne bakker op om strejken, og tallet er stort set lig med de foregående målinger. Det viser målinger, som Epinion har foretaget for DR Nyheder. 

Men det bekymrer ikke kredsformanden i Syddanmark. 

- Jeg er glad for, at opbakningen stadig er der. Jeg er meget bevidst om, at det berører befolkningen. Når vi fører den her kamp, så er det umuligt ikke ramme nogle borgere og patienter, siger John Christiansen. 

- Vi kan blive ved længe endnu

Selvom strejken nu har varet i præcis en måned, forventer kredsformanden, at de kommer til at strejke længe endnu. 

- Derfor vil vi også vride endnu mere, hvis det bliver nødvendigt. Vi kan blive ved længe endnu, lyder udmeldingen. 

Han refererer her til mange års erfaringer med konflikter. 

- I forhold til 2008 er vi ikke engang halvvejs, siger John Christiansen, der dog ikke håber, at det bliver nødvendigt. 

Camilla Duus Smith, der er kredsnæstformand i Dansk Sygeplejeråd i Syddanmark, er af samme overbevisning. 

- Jamen vi fortsætter, indtil vi har nået vores mål. Det bliver vi nødt til. Sygeplejerskerne siger fra nu. De vil ikke mere, siger hun. 

Siden et stort flertal af sygeplejerskerne i midten af juni stemte nej til den overenskomst, parterne sendte til afstemning, har DSR og arbejdsgiverne ikke været i forhandlinger.

Dermed tyder det lige nu på, at konflikten kan ende med et lovindgreb. Noget kredsformanden ikke ønsker. 

- Det ville være en dårlig løsning. Hvis regeringen vil blande sig, så skal de komme med nogle penge, ellers skal de holde fingrene fra det og bare lade os strejke, siger han.

Oversigt

    Oversigt