To kvinder, samme budskab: Inge og Jette vil forbinde Fyn med resten af verden

Jette Benzon Jespersen og Inge Dahl kommer fra hver sin kommune, men de har begge en drøm om at forbinde det sydfynske bedre med resten af verden. Det kan dog ikke blive til virkelighed uden alle de fynske borgmestre.

Vi kan ikke stå stille. Sådan lyder ordene fra Jette Benzon Jespersen, der er ejer af Spodsbjerg Kutterfisk. 

Ordene er ikke møntet på hendes egen butik, men på selve udviklingen i Langeland Kommune. Her er der brug for mere erhvervsliv og arbejdskraft, mener hun.

- Vi er hele tiden nødt til at finde ud af, hvordan vi udvikler os. Vi er en meget fattig kommune, og mere erhverv kan betyde flere penge i kommunekassen, og flere der bosætter sig, siger Jette Benzon Jespersen.

Derfor ser hun gode muligheder i en fremskudt færgehavn ud for Tårs på Lolland og halvtimedrift på overfarten mellem de to øer, så der er en kortere rejsetid for færgen. Det kan skabe mere trafik og mere liv på øen fra andre dele af Danmark og udlandet. 

Det kræver dog, at større kræfter end den genvalgte borgmester Tonni Hansen (SF) støtter op om projektet.

Det skal gå rigtig til

De andre fynske borgmestre bør sammen tage kampen op, mener Jette Benzon Jespersen. Og det skal være nu. 

- Det kan godt være, det her foregår på Langeland, men det handler om hele Fyn. Det handler om, at man får en alternativ rute rundt i Danmark, og man kan opleve nye områder, siger hun. 

- Det vil give så meget effekt i hver eneste kommune, hvis man går sammen om det. Det vil også skabe mere trafik og flere erhvervsmuligheder hos dem. 

Jette Benzon Jespersen er bekymret for, at Spodsbjerg Kutterfisk og andre butikker, der er afhængige af færgen, istedet vil miste kunder, hvis den nye færgehavn ikke bliver ordenligt sat i værk. 

Derfor er det vigtigt for hende at høre borgmestrene om deres strategi for området, når de samles til TV 2 Fyns arrangement på torsdag.

- Man kan kun undgå, at øen bliver en hurtig gennemgangslejr, hvis man som kommuner og erhvervsliv går sammen og laver en strategi for projektet. Vores erhvervsliv kan ikke løfte det her alene. Man er simpelhen nødt til at sætte alle sejl ind, hvis det bliver til noget, siger hun.

SPØRG BORGMESTRENE

Bind bæltet sammen

Cirka 100 kilometer derfra i Assens, sidder Inge Dahl, der er formand i Foreningen Als-Fyn Broen. Hun skal også med til mødet med de fynsk borgmestre, og her håber hun på, at de vil støtte op om en fremtidig forbindelse over Lillebælt.

Ifølge hende støtter borgmestrene allerede hinanden i diverse projekter. Derfor undrer det hende, at de ikke har sat fuld kraft ind for at gøre en forbindelse mellem Faaborg-Midtfyn og Sønderborg Kommune til virkelighed - særligt når det vil komme hele Fyn til gode.

- Jeg har arbejdet med erhvervsudvikling på begge sider af Lillebælt, og det har vist mig, hvor åbenlyst det er, at man skal arbejde sammen om det her. Man kobler to samfund og to arbejdsmarkeder med hinanden, siger Inge Dahl. 

- Folketinget har besluttet, at det er et vigtigt projekt i Syddanmark, og de vil gerne udarbejde en forundersøgelse af det. Derfor synes jeg, borgmestrene også skal forholde sig til det her projekt. Ellers bliver det ikke til noget.

En redningskrans til det sydfynske

Ifølge Inge Dahl kan en forbindelse til Als blandt andet få endnu flere turister til Fyn. Hun peger desuden på en undersøgelse lavet af Vejdirektoratet, der viser, at broen vil skabe flere jobmuligheder på begge sider af vandet og give nemmere adgang til Tyskland. 

Det vil betyde meget i særligt de sydfynske kommuner, hvor det er svært at fastholde de unge, der skal holde kommunerne kørende, mener Inge Dahl. 

- Der er færre yngre borgere i det sydfynske, og dermed er der færre erhvervsaktive. En balance af aldersgrupper er vigtig, for at kommunerne kan fungere. For hvis der bliver færre erhvervsdygtige, kan det forværre skattegrundlaget. Så er der måske ikke råd til diverse dagsinstitutioner og skoler, og det giver børnefamilier et mindre grundlag for at flytte dertil, siger hun.

Det er Faaborg-Midtfyn Kommune og Sønderborg Kommune, der sidder i den komité, der arbejder med forbindelsen.

Oversigt

    Oversigt