I det fynske folks tjeneste

Trafikkaos om morgenen: På disse skoler er der også problemer med ‘curlingbørn’

Forældre, der kører deres børn i skole, giver trafikkaos om morgenen på flere fynske skoler. Problemet er ‘curlingbørn’, lyder kritikken.

00:20

Naboerne til en skole i Odense er trætte af trafikkaos om morgenen. Video: Alexander Aagaard

Naboerne til Kroggårdsskolen i Næsby i Odense er trætte af det kaos, der opstår, når forældre hver morgen skal aflevere deres børn i skole i bil.

Lad børnene cykle i stedet for, lyder opfordringen fra både naboer og skolen. 

Læs også Frygter dødsulykke: Trafikkaos om morgenen ved skole i Odense

Det er dog ikke kun på Kroggårdsskolen, at der er problemer i morgentrafikken.

- Tarup Skole er også det rene kaos om morgenen. Til trods for at der er blevet lukket af som en ring rundt om skolen med indkørsel forbudt, så bliver det ikke respekteret, fordi børnene skal gå ti meter hen til skolen. Hvad skade kan det lige gøre? Men nej, bilerne skal helst helt til døren, fortæller Jeanette Grunddal Johansen, der er blandt de mange læsere og seere, der har diskuteret problemstillingen på Facebook og tv2fyn.dk.

I samme del af Odense er der lignende problemer, og det var ved at ende galt for en mor, der afleverede sit barn.

- Ved Paarup Skole, ren kaos. Jeg var ved at køre en mor ned. Hun kom bare ud på vejen uden at se sig for, men det er jo så synd for børnene. Curlingbørn, fortæller Inge Jepsen.

Curlingbørn

Curlingbørn er forkælede børn, der overbeskyttes og serviceres af forældrene, uden at de stiller krav. 

Det kan eksempelvis være børn, der bliver kørt i skole eller til fritidsaktiviteter af forældrene, selv om de lige så godt kunne gå, cykle eller tage bussen. 

Ordet hentyder til, at man i spillet curling fejer foran stenene for, at de skal bevæge sig let. 

Kilde: Den danske ordbog

Derudover fortæller Lenette Brandt, at det er “‘mareridt” at cykle om morgenen ved Tre Ege Skolen i Ryslinge, og Pernille Julin peger på, at Munkebjergskolen i Odense har samme type problemer.

Charlotte Christensen deler naboerne til Kroggårdsskolens opfording om, at eleverne bør cykle i skole.

- Stop nu med at køre børnene i skole. Lad dem cykle. Nogle er for små og bor langt væk, men de fleste kan jo godt, lyder opfordringen fra Charlotte Christensen.

- Mine børnebørn har cyklet til skole de seneste tre år, og da var den yngste seks år. Forældrene har naturligvis sørget for reflekser og lys i den mørke tid, fortæller Hanne Christensen.

Liselotte Stougaard peger dog på, at - i modsætning til gamle dage - har nogle børn i dag længere til skole på grund af skolelukninger.

- Mine børn har nu ni kilometer til skole - på landevej uden cykelsti, hvor de for seks år siden havde tre en halv kilometer, fortæller Lise Stougaard.

Mor: Derfor kører jeg min søn i skole

Bettina Rex, der er mor til Alexander, er en af de forældre, der nogle gange tager bilen frem for cyklen.

- Jeg kører ham tit om fredagen, og så hvis det regner og sner. Om fredagen er der lidt ekstra hygge, og jeg har fri, så jeg kan nå at hente ham også, siger Bettina Rex.

- Han cykler alle de andre dage. Hvis det er sne og regn, kan jeg godt finde på at køre ham, men så skal han selv komme hjem, fordi vi har sent fri begge to, forklarer Alexanders mor. 

00:51

Video: Alexander Aagaard

Luk video

Hun har ikke tænkt sig at droppe køreturen i bilen på grund af trafikkaosset i morgentimerne.

Du kan fortsat deltage i debatten herunder: