Trods tilladelse fra næste uge: Flere fynske restauranter fortsætter nedlukningen

Der er åbnet for, at udendørsservering kan åbne i første omgang 21. april, men flere fynske restauratører takker pænt nej.

Opdatering
Torsdag har Erhvervsministeriet meldt de endelige restriktioner for udendørsservering ud. De ligner generelt restriktionerne fra før, man lukkede ned i december, men coronapasset er et nyt tiltag. Der bliver derudover et krav om lukketid klokken 22, og stederne bør indrettes, så der kan opretholdes en meters afstand mellem alle gæster ved udendørsservering. Hvis afstanden ikke er mulig, kan pladser adskilles af eksempelvis plastik eller glas. Gæsterne kan selv vælge at rykke tættere sammen, hvis de i forvejen har nær kontakt, fordi de eksempelvis bor sammen eller er kærester. Der stilles dog ikke krav om et bestemt areal per gæst, når serveringen foregår udenfor, skriver Ritzau.

Hvis man er fynbo og brænder efter at komme ud og spise, kigger man måske mod den 21. april, hvor det er besluttet, at restauranter og caféer kan starte udendørsservering.

Det er dog langt fra sikkert, at man kan regne med, at ens yndlingsrestaurant har åbent.

Det melder flere fynske restaurationsejere til TV 2 Fyn.

Hos flere fynske restauranter er de ikke begejstrede trods muligheden for at åbne 21. april

Roeds Brasserie i Nyborg er en af de restauranter, der har valgt ikke at åbne onsdag i næste uge.

- Jeg kunne meget hurtigt regne ud med de afstandskrav, der er, og krav om udendørsservering, at det bare ville øge mit økonomiske pres og mit lån, lyder det fra indehaver Claus Roed Nielsen.

Han fortæller, at det ikke handler om, at han er bitter eller vred over kravene fra regeringen. Dem accepterer han, som de er.

Til gengæld kunne han godt have ønsket sig mere information løbende, så han i særdeleshed kunne give besked videre til sine fire ansatte.

- Jeg savner klare retningslinjer, så man kan melde nogle ting ud.

Venter på bedre vejr

Også i Storms Pakhus i Odense, Under Uret i Svendborg og hos Fru Berg på Ærø venter de med at åbne.

Desiree Berg, der er indehaver og navngiver til Restaurant Fru Bergs, siger, at der i hvert fald ikke bliver åbnet den første uge.

- Der vil simpelthen ikke være kunder til, at det giver mening, men ugen efter afhænger det af vejret. Hvis det er godt vejr, kan det måske godt lade sig gøre for os, lyder det fra Desiree Berg.

Hun fortæller, at hun vil vente på turisterne.

Og i Svendborg hos Under Uret fortæller de, at den planmæssige åbning ligger 29. april.

- Vi har lige nogle ting, der skal på plads, og så kan vejret måske også blive lidt bedre, siger daglig leder, Anders Jensen.

På Storms Pakhus er man også afventende. Der åbner man først, når man får lov til at åbne for indendørsservering som efter seneste aftale bliver 6. maj.

- Vi kender ikke restriktionerne til bunds. For eksempel hvordan man tjekker op på folks coronapas, siger Stephanie Brink Harch, som ordner kommunikationen for pakhuset. Hun uddyber:

- Til gengæld håber vi på at kunne åbne 6. maj, hvor vi med indendørsservering kan give gæsterne den fulde oplevelse.

Restauranter TV 2 Fyn har talt med

Nogle vil åbne

I Bogense hos restaurant MøBer har man også valgt at holde lukket, indtil indendørsservering bliver tilladt.

- Vi fortsætter dog med takeaway, som folk stadig kan hente, men det giver ikke mening med det danske vejr og så udendørsservering på havnen her hos os, lyder det fra indehaver Xenius B. Nielsen.

Samme melding lyder fra Rudolf Mathis i Kerteminde. Den er nemlig også placeret ved vandet.

- Det er simpelthen for koldt for vores gæster, lyder det fra indehaver Puk Larsen, som siger, at de åbner 6. maj.

Der er dog også steder på Fyn, man vil kunne få sig et bord udenfor 21. april.

Hos Cafe Biografen i Odense ser man frem til at byde kunderne velkommen igen så hurtigt som muligt.

- Det er jo det, vi gør. Så nu, hvor vi har muligheden, åbner vi igen. Så må vi se, hvordan det går, siger indehaver Jørgen Christensen.

Man kan dog ikke bestille bord, for det kan man ikke på udendørsbordene ved Café Biografen.

- Man kommer bare forbi. Vi har mange borde, siger Christensen.

For strenge krav

Og Horesta, brancheorganisationen for restaurations-, hotel- og turisterhvervet, mener i samme forbindelse, at reglerne, der er sat, er for snævre.

Nærmere bestemt siger organisationens politiske chefkonsulent Kristian Nørgaard, at coronapasset er for strengt et krav.

- Vi ved, at 60 procent af de gæster, som går ud og spiser, beslutter sig på dagen, og hvis der så er krav om, at man skal have en negativ test, vælger mange måske en anden løsning, siger Kristian Nørgaard.

Han mener, man skal droppe coronapasset, fordi det presser en hårdt trængt branche yderligere.

I stedet for at tage på café eller restaurant, frygter Kristian Nørgaard, at folk tager i parken.

- Hvis man er fire venner, der skal ud, og to ikke er testet, så tager man måske i Munke Mose i stedet og sætter sig

Oversigt

    Oversigt