Uddannede flygter fra Egely og erstattes af vikarer: - Det skaber utryghed

Voldsom mangel på uddannet personale har gjort, at vikarer udgør en væsentlig del af personalet på den sikrede døgninstitution Egely. Det betyder, at arbejdet med de psykiske syge og kriminelle anbragte unge, bliver betydeligt vanskeligere.

På den sikrede døgninstitution i Nørre Aaby har der i årets første fire måneder i gennemsnit været omkring 26 vikarer på arbejde hver eneste dag til at tage sig af de 20 unge, der er anbragt enten på grund af kriminalitet eller psykiske lidelser.

Region Syddanmark, der står for driften af Egely, erkender, at det giver problemer med det høje antal vikarer.

- For bare få år siden havde Egely en politik om kun at ansatte uddannet personale. Det kan vi ikke længere. Hvis vi kunne gøre brug af færre vikarer, så gjorde vi det, siger Christian Schacht-Magnussen, der er socialdirektør i Region Syddanmark.

Fokus på Egely

Socialtilsyn Øst, der skal holde øje med, at love og regler bliver overholdt på Egely, skrev i deres tilsynsrapport i marts:

"Vi kan have en bekymring for, om disse unge får den kvalificerede socialpædagogiske støtte, som de har behov for, når der samtidig ses mange vakante stilling, stor medarbejdergennemstrømning og høj brug af vikarer."

"Dette vurderes at påvirke indsatsen og dermed have en negativ påvirkning på tilbuddets samlede kvalitet."

En af de anbragte unge er en 16-årig ung mand, som vi her kalder "Kasper". Han er på grund af sin unge alder anonym. Kasper er anbragt efter at have begået kriminalitet, men ifølge reglerne skal han som alle anbragte på Egely behandles "værdigt, hensynsfuldt og i overensstemmelse med deres rettigheder."

Han har i sin hverdag oplevet, hvad manglen på personale kan betyde.

- Der er ikke styr på, hvem der møder hvornår. En dag blev vi lukket inde på værelserne fra morgen til om eftermiddagen, fordi der kun var to ansatte på vores afdeling, beretter han.

Selvom det tidligere var et krav med en uddannelse for at få job på Egely, ansætter institutionen i dag selv vikarer, og hyrer samtidig ind fra fem forskellige vikarbureauer.

En ond cirkel

Af en opgørelse fra Region Syddanmark over vikartimer for i år fremgår det, at timeforbruget var tårnhøjt i januar og februar, dalede lidt i marts og faldt yderligere i april, der dog ikke dækker de sidste dage af måneden.

Brug af vikartimer for de første fire måneder af 2024 på Egely. Grafik David Moritz
Brug af vikartimer for de første fire måneder af 2024 på Egely. Grafik David Moritz


- Når vi bruger vikarer, så bliver der trukket et større læs på de fastansatte, og det kan risikere at gå ud over arbejdsmiljøet. Og så kan der blive mere sygefravær, og så skal vi bruge flere vikarer, og man kan forestille sig, at det er en ond cirkel at komme ind i, siger socialdirektøren.

De nuværende medarbejdere og tidligere ansatte som TV 2 Fyn har talt med mærker konsekvenserne af den onde cirkel.

- Så snart der er nye, så skal vi være opmærksomme, for de unge de vil prøve at snyde, at få udleveret noget eller stikke af. Det skaber enormt meget usikkerhed og utryghed.

- Der er ikke noget oplæring for de eksterne vikarer, så det skaber utryghed  og uforudsigelighed for de unge, vi som personale ved aldrig, siger "Kathrine", der er ansat på Egely.

Socialdirektøren mener, at det kun var tidligere, at institutionen brugte vikarer, uden at de fik oplæring. 

- Jeg ved, at man på Egely nu er i gang med et større introduktionsforløb, så nyansatte får den nødvendige introduktion, inden de skal starte op på de enkelte afdelinger. Det er jo noget vi gør, efter at vi har fået kritik af Socialtilsynet, siger Christian Schacht-Magnussen.

Masser af ledige pædagogstillinger

TV 2 Fyn har forgæves forsøgt at få en opgørelse over antallet af ledige faste stillinger fra i år, men hverken Socialtilsyn Øst, Region Syddanmark eller Egely har eller vil udlevere en opgørelse fra i år.

Men af den seneste tilgængelig opgørelse over ledige faste stillinger fra december sidste år, som TV 2 Fyn har fået via en aktindsigt fra Socialtilsyn Øst, fremgår det, at Egely er normeret til 38 pædagogiske medarbejdere på fuldtid. Der var kun ansat 18. Også antallet af deltidsansatte pædagoger og pædagogstuderende ligger under det normerede niveau.

TV 2 Fyn har talt med flere tidligere medarbejdere, der har forladt Egely, da de fandt arbejdsmiljøet og arbejdsvilkårene uacceptable.

- Fagligt er det så forfærdeligt lavt, at kompetente faglige pædagoger ikke vil kunne arbejde sådan et sted, siger "Sabrina", der var ansat på Egely indtil for nylig.

TV 2 Fyn ville gerne have interviewet tillidsrepræsentanten på Egely, men det har Socialpædagogernes fagforening afvist med henvisning til personens sikkerhed. Men socialpædagogernes formand i Kreds Lillebælt fortæller, at socialpædagoger blandt andet har en uddannelse i at tackle uhensigtsmæssig adfærd og håndtere vanskelige situationer, som uuddannede ikke har. 

- Det viser sig, at de steder, hvor der er socialpædagogisk arbejdskraft, der trives børnene allerbedst, så det er vigtigt at have uddannet arbejdskraft.

- Vi har en dialog med Region Syddanmark om, at man er nødt til at opkvalificere arbejdskraft, såfremt der mangler uddannet arbejdskraft, siger Hanne Ellegaard, der er kredsformand for Socialpædagogerne Lillebælt.

Frygter overfald

De ansatte, som TV 2 Fyn har talt med, bekræfter, at manglen på personale giver store udfordringer.

- Når jeg er på job, kan jeg ringe og sige, at jeg har brug for hjælp, men det er ikke sikkert, at de kan tilbyde hjælp, fordi de selv er for få mennesker.

Hvad kan det få af konsekvenser?

- Jeg kan da frygte, at man bliver den næste, der bliver overfaldet, for ungerne ved også godt, at vi er alt for få. Der skal bare være to hændelser samtidig, så er vi på røven, siger Kathrine.

Fakta om Egely

Grund til optimisme

Som TV 2 Fyn har fortalt i denne uge, er en ny ledelse på Egely i gang med en større kulturforandring. En af opgaverne er at nedbringe brugen af vikarer.

- Det er en langvarig proces og det kræver udskiftning af dele af personalet, og det kræver, at der bliver fokuseret på fagligheden, siger Christian Schacht-Magnussen.

At brugen af vikarer er faldet i april, ser socialdirektøren som et tegn på, at Egely nu er på rette spor.

- Jeg er fortrøstningsfuld i forhold til, at det lykkes at komme ud af den onde cirkel, siger han.

Derfor er der anonyme kilder i artiklen


Oversigt

    Oversigt