Undgå skattesmæk: Få styr på årsopgørelsen og forskudsopgørelsen

Skat, fradrag og årsopgørelse er ord, der ofte skaber forvirring. Men frygt ej. Her får du en kort gennemgang af hele molevitten, så du er klar til at angribe skat.dk og undgå et økonomisk smæk.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det tager kun fem minutter, men man skulle tro, at Skat gerne vil have, at du bliver lidt længere. De har indrettet en skatteside fyldt med fremmedord og forvirrende felter, som man kan udfylde, men ikke nødvendigvis skal udfylde.  

quote Det handler om at få flere penge mellem hænderne i hverdagen til alt det sjove. 

Lars Pedersen, økonomikonsulent, Spiir.

Generelt er privatøkonomi et svært landskab at bevæge sig rundt i. Fyn er det sted i landet, hvor unges RKI-gæld er steget mest fra 2019-2020. Det viser en ny rapport om 18-30-åriges økonomi fra Finans Danmark.

Spørger man eksperter er manglende viden og overblik nogle af forklaringerne på, hvorfor det ender galt for nogen. 

Et af de steder, hvor det kan være svært at holde overblikket, er i ens forskudsopgørelse. Men hvis man ved bare en lille smule om det og fokuserer på de punkter, der er relevante, tager det kun et par minutter at ordne. Og der kan være en god grund til at blive venner med den berygtede opgørelse.

- Det handler om at få flere penge mellem hænderne i hverdagen til alt det sjove, siger økonomikonsulent ved Spiir Lars Pedersen. 

En lyn-gennemgang af forskudsopgørelsen.

De vigtigste felter 

Forskudsopgørelsen er en oversigt over din indkomst. Altså SU, løn, dagpenge eller lignende. Ud fra de tal laver Skat en beregning af, hvor meget du skal betale i skat. Den kan udfyldes fra november med tal for det år, der kommer efterfølgende. 

Modsat kigger årsopgørelsen tilbage på det år, der er gået. Den kommer i marts måned og viser resultatet af skattebetalinger fra året, der er gået. Her kan du se, om du har betalt for lidt eller for meget i skat. 

Hvad er en forskudsopgørelse og årsopgørelse?

Skat er som regel god til selv at sortere i det vigtigste felter og viser som udgangspunkt de relevante ting for dig. 

- Systemet er lavet sådan, at alle – pensionister som studerende - skal kunne udfylde alle ting, så det kan virke meget uoverskueligt og rodet, men det er noget, man tager løbende. Man skal fokusere på de punkter, der er relevante for en, forklarer Lars Pedersen. 

Hvis du er studerende og får SU, behøver du ikke tænke over at skrive den ind, for det sker helt automatisk. Som ung er der derfor ikke så mange af punkterne, der er relevante at kigge på. 

- Som ung er det typisk meget få felter, man skal udfylde. Man skal tænke på SU, et eventuelt studiejob og kørsel til og fra jobbet. Resten af felterne kan man springe over, siger Lars Pedersen. 

Inden man kaster sig ud i den nådesløse opgave, så er det derfor en god ide at have styr på, dels hvad du har af job, og hvad du får at indtægter.

Skat udfylder automatisk forskudsopgørelsen med de informationer, de har fra det år, du er i. Det vil sige, at de laver et estimat for, hvad du kommer til at tjene i det kommende år. 

Så hvis du har det samme arbejdsliv som foregående år, vil der ikke være de store ændringer, men har du derimod fået nyt job, så er det ekstra vigtigt. Udover lønindkomsten skal man altid kigge på fradrag. 

Bliv en anelse rigere

Fradrag kan ses som en slags rabat i skat, og dem er der altså adskillige at hente af i skattesystemet. 

Det er lidt forskelligt, om fradragene bliver indberettet automatisk, eller om du selv skal skrive dem ind i forskudsopgørelsen. Du kan også notere dem, når du modtager din årsopgørelse i marts måned. 

Fire gode rabatter ved skat, der måske er relevante for dig.
Fotograf: Fotograf: Lasse Beck Frost Redigering: Lasse Beck Frost

Rabat på kørsel – befordringsfradrag

  • Du kan blandt andet kigge på din afstand til din arbejdsplads. Hvis du har over 12 kilometer per vej, kan du nemlig få penge tilbage for kørsel - altså kørselsfradrag også kaldet befordringsfradrag. 
  • Her i coronaåret har der dog været mange, der har arbejdet hjemmefra, hvor de måske plejer at køre. Det skal man lige ændre, fordi man selvfølgelig ikke kan få penge tilbage, hvis man ikke har kørt til og fra arbejde. 

Penge for kørsel

Rabat på donationer

  • Hvis du er godhjertet og donerer en skilling til velgørenhed som for eksempel Amnesty, Red Barnet eller Greenpeace, kan du også få noget af donationen tilbage i skat.
  • Dette sker som regel automatisk, hvis du giver dit CPR-nummer, når du donerer pengene.

Penge for donationer

Rabat på a-kasse og fagforening

  • Hvis man er i praktik, elev eller har fuldtidsjob, er det en god idé at være medlem af en a-kasse. Som studerende på videregående uddannelser kan man også melde sig ind i en fagforening. Og her er der også penge at hente.

Andre fradrag, du ikke må glemme ​​​​​​

  • Hvis det er en fagforening, skriver man den forventede betaling ind i ”Faglig kontingent (458)” på forskudsopgørelsen. Er det en a-kasse-betaling, skriver man den ind i feltet ”Bidrag til A-kasse, efterlønsordning og fleksydelse (439)”. Hvis du ikke skriver det ind i løbet af året, får du automatisk din rabat, når året slutter, og skatten gøres op i din årsopgørelse. 

Penge for fagforening

Rabat på renter

  • Hvis man har et lån, man betaler renter af, kan man få penge tilbage for selve rentebetalingen. Dette oplyses helt automatisk til Skat, og derfor behøver du ikke aktivt gå ind og rette i noget.
  • Så der er altså lidt ekstra penge at hente, hvis man ved, hvor man skal kigge hen. Desuden er der penge at beholde, hvis man ved, hvilke felter man skal udfylde, så man ikke risikerer at få skattesmæk, når skatteåret gøres op. 

Penge for renter

- Forskudsopgørelsen er vigtig at udfylde, så man ikke får en stor regning til sidst. Og så er det en god øvelse at komme ind i systemet, for det vil være der hele livet, siger Lars Pedersen og fortsætter:

- Og så når den er udfyldt, så tager man champagnen frem og fejrer det med kage. Og hvis man så får et nyt job, skal man huske at rette det til.

Har du brug for hjælp? Spørg vores økonomiske eksperter:

 

Oversigt

    Oversigt