Borgmestre: Stop kystnære mølleprojekter i vores kommuner

Turisterne vil flygte og natur blive spoleret, hvis kystnære vindmøller bliver realiseret, mener borgmestre. Koncentrer jer om om møller i Nordsøen, lyder det fra Assens borgmesteren.

- Det giver ikke mening, at alt skal plastres til både på land og i de indre, små farvande med vindmøller.

Sådan lyder det fra Søren Steen Andersen (V), der er borgmester i Assens Kommune, til Ritzau. 

quote Vi skal finde ud af, hvor det giver bedst mening, og det gør det i Nordsøen på 20-30 kilometers afstand.

Søren Steen Andersen (V), borgmester i Assens Kommune

Assens Kommune kæmper ligesom mange andre danske kommuner imod en plan om kystnære vindmølleparker. I Assens er det planerne om 20 til 40 kystnære møller i Lillebælt, der fylder.

Assens borgmesteren mener, at dansk vindmølleplanlægning bør koncentrere sig om havmøller i Nordsøen.

- Vi skal finde ud af, hvor det giver bedst mening, og det gør det i Nordsøen på 20-30 kilometers afstand, siger han til Ritzau.

For mange konsekvenser ved de planlagte møller

Ifølge Jyllands-Posten lyder der en helt klar opfordring fra nogle af landets mest grønne borgmestre i Kalundborg og Ringkøbing-Skjern Kommuner: En række planlagte havmølleparker bør hældes ned ad brættet, for der er for mange konsekvenser ved at opføre dem.

quote Disse mølleparker frustrerer mig stærkt, men hvis VVM-godkendelserne går igennem, er projekterne svære at stoppe.

Lars Christian Lilleholt (V), energi- og klimaminister

I Ringkøbing-Skjern Kommune, der har som målsætning at være selvforsynende med vedvarende energi i 2020 og i årevis har rejst mange vindmøller, skal der efter planen opstilles 20 kystnære vindmøller ved ferieområdet Søndervig.

Et enigt byråd har i flere år bakket op om idéen, men i 11. time er et lige så enigt byråd vendt på en tallerken og har bedt Folketinget om at få flyttet møllerne længere ud i Vesterhavet.

- Vi har en sommerhusbranche og nogle udlejningsbureauer, som tænker på turismen. Og mange sommerhusejere er betænkelige ved, hvad det vil gøre ved oplevelsen af en solnedgang ved vestkysten, siger borgmester i Ringkøbing-Skjern Kommune Hans Østergaard (V) om projektet.

I Kalundborg Kommune, der ofte fremhæves for sin grønne omstilling, er der planer om at rejse op til 60 kystnære møller.

Men omkostningerne ved projektet er for høje, lyder det fra borgmester Martin Damm (V).

- Det er helt malplaceret, at man vil knalde møller op i vores største sommerhusområde. Det mener en enig kommunalbestyrelse fra Enhedslisten til Dansk Folkeparti, siger han og undrer sig generelt over opstillingen af kystnære møller.

Projekterne er svære at stoppe

Energi- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) beklager de planlagte kystnære mølleparker.

- Disse mølleparker frustrerer mig stærkt, men hvis VVM-godkendelserne går igennem, er projekterne svære at stoppe, siger han til Jyllands-Posten.