Fik stoppet udrejsecenter: Nu vil langelændere have flygtningecenter for ukrainere

Lars Tarnak, der var med til at protestere mod regeringens planer om et udrejsecenter på Langeland, ser gerne, at øen får et flygtningecenter med ukrainske flygtninge.

Sidste år foreslog regeringen at placere et udrejsecenter på Holmegaard ved Bagenkop, men planerne blev droppet efter massiv modstand fra langelænderne.

Lars Tarnak, der var en af initiativtagerne til protesterne mod udrejsecentret, foreslår nu, at de fortsat tomme bygninger ved Bagenhop bliver brugt til et flygtningecenter for ukrainere.

- Det har tidligere fungeret som flygtningecenter, og det kan det lige så godt igen, hvis det skulle blive nødvendigt, siger Lars Tarnak til TV 2 Fyn.

Rusland har angrebet nabolandet Ukraine natten til torsdag.
Rusland har angrebet nabolandet Ukraine natten til torsdag.

Ukrainere flygter fra Kiev

Efter nattens russiske angreb mod Ukraine er der meldinger om, at den ukrainske befolkning i stor stil flygter fra Ukraine.

Billeder fra blandt andet Kiev viser lange køer på motorvejen og et menneskemylder på togstationerne.
Billeder fra blandt andet Kiev viser lange køer på motorvejen og et menneskemylder på togstationerne.
Foto: Valentyn Ogirenko/Reuters/Ritzau Scanpix

Billeder fra blandt andet Kiev viser lange køer på motorvejen og et menneskemylder på togstationerne.

quote Man kan lige så godt gøre klar til det værste

Lars Tarnak

- Man kan lige så godt gøre klar til det værste. Det kan godt være, der ikke bliver brug for et flygtningecenter, men hvis det bliver nødvendigt, kan vi lige så godt få dem klargjort, siger Lars Tarnak, der er dansk veteran og tidligere har været udsendt til Balkan og Irak.

- Vi aner ikke, hvad det ender med, fortsætter han.

Forskel på udrejsecenter og flygtningecenter

I 2021 stod langelænderne sammen om at få droppet planerne om et udrejsecenter på øen. Det lykkedes. Det er dog noget andet med et flygtningecenter.

- Der er stor forskel på det, som staten ville sidste år, og så hjælpe uskyldige mennesker, der er fanget i en krig. De bliver fordrevet fra deres eget land, siger Lars Tarnak.

Han peger desuden på, at beboerne i et muligt udrejsecenter ville bestå af kriminelle, der i kraft af deres kriminalitet havde valgt et liv i Danmark fra.

Opbakning på Langeland

Han er klar over, at langelænderne ikke nødvendigvis på samme måde vil stå sammen om hans idé om et flygtningecenter på Holmegaard.

Ukrainere står torsdag formiddag i kø for at hæve penge.
Ukrainere står torsdag formiddag i kø for at hæve penge.
Foto: Valentyn Ogirenko/Reuters/Ritzau Scanpix

- Der vil altid være folk, der synes, det er en dårlig idé at hente flygtninge til Danmark, siger Lars Tarnak.

Ikke desto mindre møder hans forslag opbakning blandt flere af medlemmerne af facebookgruppen “Langeland står sammen”, som protesterede mod regeringens planer om et udrejsecenter.

Opdatering
Artiklen er opdateret med en kommentar fra Langelands borgmester.

Borgmester: Langeland har hjulpet flygtninge siden 1945

Også Langelands borgmester, Tonni Hansen (SF), er positiv over for idéen om et flygtningecenter på øen. 

Han gør opmærksom på, at bygningerne forholdsvis let vil kunne gøres klar til at påtage sig opgaven, og langelænderne er klar. 

- Med det overgreb Rusland laver på Ukraine vil der sandsynligvis komme en del flygtningestrømme. Alle kommuner og borgmestre vil være klar til at tage imod dem, siger Tonni Hansen.

Hjalp 1.500 strandede flygtninge i 1945

Centret er godkendt til at være flygtningecenter, og langelænderne har taget imod flygtninge siden Anden Verdenskrig.

- Vi har taget imod flygtninge på Langeland siden 1945. Vi har pladsen og hjertevarmen, og vi har også folk, der vil engagere sig i det, fortæller borgmesteren.

I 1945 strandede en flydedok fuld af franske, russiske og belgiske krigsfanger ved Påø, og her stod langelænderne klar til at hjælpe. 

Det er staten, der ejer de tomme bygninger på Holmegaard. Det er endnu for tidligt at sige, om der kommer ukrainske flygtninge til Danmark. Hvis der gør, er det Udlændingestyrelsen, der afgør, om der igen skal være et flygtningecenter på Langeland.

Oversigt

    Oversigt