Lise-Lotte og Lars jubler: Badehotellet genopstår - men uden musik

Engang var der musik og dansant på Hotel Havblik i Ristinge, men bygningen har stået tom i årevis. Nu er der planer om at rive den gamle ruin ned og genopføre et lille eksklusivt strandhotel.

Hotel Havblik på Ristinge Strand blev bygget midt i 1920' erne som feriekoloni og blev senere restaurant og sommerpensionat. Bygningen har nu stået tom i årevis, og i dag er der kun en faldefærdig rønne på stedet.

- Men der var engang, der var liv og glade dage derinde med musik og dansant torsdag og søndag, siger Lise-Lotte Kromann og peger ind på de gamle bygninger, som nu er spæret af på grund af nedstyrtningsfare.

- Dér har jeg stået mange gange og langet is over disken. Min far, som ejede stedet, mente vist nok, at vi tøser åd mere slik og is, end vi solgte. 

 - Vi hjalp til med alt. Jeg har gjort værelser rene, pillet rejer og ordnet jordbær til hotellets gæster. Det var en god tid, og derfor det gør også ondt at se, at det hele bare står og falder sammen om sig selv.

Nye planer

Men nu er der nye planer i støbeskeen. Iværksætter og deltidslangelænder Mads Zangenberg er i gang med at realisere en gammel drøm, som han har tumlet med siden han første gang fik øje på den gamle bygning i 2008.

Den går ud på at rive det gamle hotel ned og så opføre et nyt lille, eksklusivt hotel bestående af 12 værelser med tilhørende restaurant. 

På toppen af bygningen skal der anlægges en tagterrasse med offentlig adgang, hvor strandgæster får mulighed for at nyde havudsigten og blive oplyst om klintens geologi.

- Bygningen er ikke tidssvarende og desværre efterhånden i så dårlig stand, at det ikke kan betale sig at restaurere. Planen er at fjerne bygningen helt og begynde forfra, siger Mads Zangenberg, som nu har stiftet "Ristinge Strandhotel ApS Mads Zangenberg"


- Tanken er rent arkitektonisk er at gøre hotellet væsentlig mindre synlig i landskabet. Byggeriet skal ligesom "trappe" ned i begge ender og være mindre dominerende. Og så skal det bygges i træ, fordi det er bæredygtigt og CO2- neutralt og bedst passer ind i området. 

quote Der er rigtig mange langelændere, der har et forhold til pensionatet. Mange har fundet deres ægtefælle til sommerballerne i 50-erne og 60-erne

Lars "elektriker" Larsen


Kystdirektoratet har set de foreløbige plantegninger, og deres tilbagemelding giver Mads Zangenberg en tro på, at projektet kan realiseres.

- Det kan dog opstå problemer i forbindelse med den høringsrunde, der skal være, når der senere skal laves en ny lokalplan, og det kan påvirke processen. 

- Men Langeland har brug for arbejdspladser, og det her henvender sig til den travle storbyfamilie, som ikke har tid i hverdagen og som gerne vil ud og opleve naturen og roen i det fantastiske område ved Ristinge Klint, siger iværksætteren.

- Jeg må dog skuffe de mange lokale, som gerne vil genoplive ballerne. Tiden er ikke til det, nu skal det være individuelle oplevelser, og det her er for folk, som gerne vil tæt på naturen.

Lokal opbakning

For nylig var der "åbent hus" ved den gamle ruin på stranden. Der kom over 200 besøgende for at høre nærmere om planen.

- Den opbakning jeg har fået lokalt har bare været fuldstændig overvældende positiv. Folk har været så søde og imødekommende, og alle har sagt, at de sådan håber, det lykkedes at få skabt noget nyt, siger Mads Zangenberg, som vil inddrage langelænderne og andre interesserede i projektet:

- Det koster 20 millioner kroner, og der skal derfor skaffes finansiering. I stedet for at finde en stor stærk pengemand fra København, der kunne træde ind i det her projekt, vil jeg meget hellere have nogle lokale eller andre med ind i projektet for på den måde at få nogle ildsjæle, der ligesom jeg kan se, at det her også giver muligheder for Langeland.

Det var dengang

En af dem, som mødte op til "åbent hus" er den tidligere elektriker Lars Larsen fra Humble, bedst kendt i lokalsamfundet som "Lars Elektriker". Han synes, at planerne er spændende og håber, at der med tiden kan komme nyt liv tilbage i det gamle strandhotel.

- Der er rigtig mange langelændere, der har et forhold til pensionatet. Mange har fundet deres ægtefælle til sommerballerne i 50-erne og 60-erne. Vi kendte jo stort set hinanden allesammen dengang, uanset om man kom fra Bagenkop eller Longelse.

- Der blev festet, og vi var jo pænt klædt på i hvide skjorter og nappa-slips, når der var dansant torsdag og søndag, siger Lars Larsen, som især mindes Sankt Hans aftenerne. 

- Mange af områdets beboere, husmænd og landmænd kom hertil på midsommeraftenen og samledes på stranden. De kom med madkurve, øl, snaps og kaffe, og bagefter tog vi så hen på Hotel Havblik.

- Jeg ved godt, at den tid ikke kommer igen. Men det er så trist, at bygningen bare står og falder sammen, så jeg håber, at det lykkes at få projektet op at stå, og at jeg lever så længe, at jeg kan besøge restaurationen og så sidde der og tænke tilbage på de gode gamle dage, siger Lars Larsen.

Oversigt

    Oversigt