Statsgaranti til udkantsboliger på vej - men ikke til erhvervsdrivende Janne: - De ville ikke lære mig at kende

Fremover skal det være muligt at låne til en bolig i landdistrikterne, hvor det før var umuligt. Tirsdag blev et lovforslag om statsgaranti førstebehandlet i Folketinget.

Det er blevet alt for svært at låne penge til en bolig på landet.

Det er baggrunden for et lovforslag, som blev førstebehandlet i Folketinget tirsdag.

Med det vil erhvervsminister Simon Kollerup (S) give statsgaranti til dem, som ønsker at købe bolig ude i landdistrikterne.

- For hvert eneste unge par, som i dag har fået et nej til at låne til en bolig på grund af dens beliggenhed, men som i fremtiden kan få et ja på grund af statsgarantien, der er det her en kæmpe stor succes. Det er for parret, for køberen, der kan få sin drømmebolig, men det bliver det også for vores landistrikter, for vores yderområder, siger Simon Kollerup til TV 2 Fyn.

Konkret lægger lovforslaget op til, at banken ikke kan afslå boliglån i yderområderne, fordi staten vil garantere den del af lånet, der ligger mellem 60 og 90 procent.

Det vil sige, at hvis en familie for eksempel køber et hus til en million kroner, så vil staten garantere 270.000 kroner af banklånet. Og dermed fjerne en del af bankens risiko.

Men der er en hage ved det, for statsgarantien omfatter kun private boligkøbere, og det møder nu kritik fra erhvervslivet.

quote De anede ikke, hvad jeg måske kunne stille i sikkerhed eller havde af værdier, før jeg blev spist af med, at jeg lå i et postnummer, hvor jeg ikke kunne få noget kreditforeningslån fra dem

Janne Egstrøm, Tranekær

- Der er sunde og gode virksomheder, som gerne vil udvide, modernisere og lave om eller købe en virksomhed i det hele taget, som har meget store problemer med det, fordi de ikke kan få et lån. Ikke fordi de ikke har en sund økonomi, men fordi virksomheden er placeret hvor den er, og det hæmmer vækstmulighederne for os ude i landområderne, siger erhvervs- og turismechef i Langeland Kommune Jane Jegind.

Janne føler sig overset

Janne Egstrøm er selvstændig erhvervsdrivende i Tranekær på Langeland. Hun føler sig overset, fordi lovforslaget ikke tilgodeser erhvervsdrivende, der ønsker at optage lån.

- Det synes jeg er rigtig synd for udkanterne, fordi det jo netop er her, vi har alle de skønne ting at byde på, siger hun.

Janne Egstrøm har ikke haft held til at optage lån i sin virksomhed.

- De (realkreditinstituttet, red.) ville ikke lære mig at kende. På nogen måde. De anede ikke, hvad jeg måske kunne stille i sikkerhed eller havde af værdier, før jeg blev spist af med, at jeg lå i et postnummer, hvor jeg ikke kunne få noget kreditforeningslån fra dem, fortæller Janne Egstrøm.

Janne Egstrøm driver både en guldsmedeforretning, et bed and breakfast og en cafe fra sin bygning på Nordlangeland.

Men drømmene om at udbygge er blevet forsinket af de manglende lånemuligheder, og hun er ked af, at erhvervsdrivende ikke er omfattet af det nye lovforslag.

- Jo flere muligheder vi har til at udvikle erhvervslivet herovre, jo flere job kan vi tilbyde, siger Janne Egstrøm.

Jane Jegind håber, at der også kommer bedre lånemuligheder til erhvervslivet i landdistrikterne.

- Jeg håber rigtig meget, at man efter det her lovforslag vil høre på den appel, der blandt andet er kommet fra Langeland Kommune og de langelandske politikere, siger Jane Jegind.

Skulle politikerne på Christiansborg savne inspiration, står Janne Egstrøm klar til at hjælpe:

- De skal være hjertelig velkomne til at komme og besøge os, og så vil vi fortælle dem, helt straight, hvordan det er at drive en forretning herude. 

Oversigt

    Oversigt