Byråd vil have tidsplan: Massiv udbygning af fjernvarmen i Middelfart

I løbet af de kommende år vil yderligere 6.000 boliger i Middelfart blive tilsluttet fjernvarmen. Når gravearbejdet er slut, vil kun omkring 1.000 husstande ikke være koblet til fjernvarmen.

Lige som de fleste andre steder på Fyn har de stigende gaspriser og krigen i Ukraine betydet, at Middelfart Fjernvarme bliver bestormet af borgere, der vil skifte fra gas eller olie til fjernvarme.

Derfor beder Middelfart Byråd nu Middelfart Fjernvarme om en præcis tidsplan, for hvornår de forskellige områder i kommunen kan blive tilsluttet fjernvarmen.

- Hvis varmeregningen er steget fra 15.000 kroner til 50.000 kroner om året, så har borgerne brug for en tidsplan. Derfor har vi bedt Middelfart Fjernvarme om en detaljeret tidsplan med tidspunkter og år for, hvornår de enkelte områder og husstande kan få fjernvarme, siger borgmester i Middelfart, Johannes Lundsfryd (S).

Plan er klar

Middelfart Fjernvarme, der er forbrugerejet, har allerede en handlingsplan for, hvordan fjernvarmen kan udbredes til store dele af kommunen. Planen vil betyde, at 14.000 husstande mod de nuværende 8.000 i løbet af otte år kan få fjernvarme. Allerede nu er planerne for etablering af fjernvarme til Strib klar.

I øjeblikket er kommunen i gang med at nedlægge hovedlinjen og finde entreprenører, men de første 300 husstande i Strib skulle gerne kunne tænde for fjernvarmen til næste sommer. Herefter følger yderligere fire etaper og hele området vil kunne skifte gas- eller oliefyret ud med fjernvarme i løbet af få år.

Herefter vil fjernvarmen fortsætte udrulningen til Ø-kvarteret i Middelfart, Kauslunde, Gamborg, Ejby, Nørre Aaby, Baaring og Brenderup.

- Det tager tid at udbygge fjernvarmenettet, men vi har stor fokus på konvertering fra gas til fjernvarme, og vi indretter vores arbejde således, at vi har stærkt fokus på at få lavet så mange nye tilslutninger som muligt, siger direktør for Middelfart Fjernvarme, Jesper Skov.

- Målet er, at vi har 14.000 kunder i 2030. Vi ville gerne kunne gøre det hurtigere, men blandt andet mangel på medarbejdere gør, at det tager så lang tid, siger direktøren.

Lokale løsninger kan hjælpe

Det er dog ikke alle husstande i kommunen, der kan blive koblet på fjernvarmen. Omkring 1.000 husstande ligger spredt i det åbne land, og her er det ikke økonomisk rentabelt at etablere kollektive løsninger.

Men her vil Middelfart Kommune nu hjælpe med individuelle løsninger, så opvarmningen også på landet kan blive billigere og grøn.

- Målet er, at vi udfaser al olie og gas i vores kommune. Og vi vil yde hjælp og rådgivning, så disse husstande kan få for eksempel jordvarme eller varmepumper. Vi opfordrer også til, at mindre samfund går sammen om at etablere lokale fjernevarmeanlæg, siger borgmesteren.

I Føns er borgerne gået sammen om at lave et såkaldt nærvarmeanlæg, der forsyner blot 49 husstande med varme fra vedvarende energikilder. 


Oversigt

    Oversigt