Ministre raser mod Nordic Waste: Men Middelfarts borgmester hopper ikke med på vognen

Kritikken af rigmanden bag Nordic Waste har været enorm fra socialdemokratiske toppolitikere. Nu forsvarer Middelfarts socialdemokratiske borgmester milliardærfamilien bag skandalen.

Den fynske rigmand Torben Østergaard-Nielsen og Nordic Waste har været på alles læber de seneste uger.

Kritikken er haglet ned over milliardæren efter skandalen om jordskredet ved virksomheden i nærheden af Randers. Nordic Waste blev den 19. januar erklæret konkurs, og det er ikke blevet vel modtaget hos borgere, politikere og ministre. 

- Jeg kan ikke finde på noget som helst godt at sige om det. Man kan sagtens betale for den her regning, hvis man vil, sagde Mette Frederiksen (S) til TV 2 mandag den 22. januar.

Fredag aften meldte Middelfarts socialdemokratiske borgmester, Johannes Lundsfryd Jensen, sig så ind i debatten med en noget anderledes retorik.

Borgmester forsvarer familien

Borgmesteren kommenterede for første gang sagen i et opslag på Facebook og Instagram.

Og han har ikke samme kritiske tilgang til milliardærfamilien som partitoppen.

"Middelfart Kommune har gennem mange år haft et godt og tillidsfuldt samarbejde med både USTC og familien Østergaard, som jeg altid har opfattet som ordentlige og ansvarlige mennesker. Det håber jeg også, vi kan have mange år fremover, for det har stor betydning for Middelfart Kommune, at familien engagerer sig i lokalsamfundet".

Borgmesteren forklarer, at han kun kender sagen om Nordic Waste fra medierne.

"Jeg kender ikke nok til forløbet og de forskelliges roller til, at jeg vil være dommer over hverken Randers Kommune, Miljøstyrelsen eller familien Østergaard. Det har vi en lovgivning, som forholder sig til, når alle fakta er kommet på bordet."

TV 2 Fyn har været i kontakt med Johannes Lundsfryd Jensen, der ikke ønsker, at kommentere yderligere på sit opslag.

Partitop forargede for fuld skrue

På Christiansborg er holdningen til den fynske rigmands ageren i sagen en ganske anden. Her har flere ministre stået i kø for at kritisere den fynske forretningsmands håndtering af sagen.

Miljøminister Magnus Heunicke (S) og justitsminister Peter Hummelgaard (S) afholdt den 19. januar et pressemøde, hvor kritikken af rigmanden var særdeles hård.

Magnus Heunicke kaldte det "komplet mangel på samfundsansvar", at Nordic Waste ikke tager det økonomiske ansvar i sagen.

- Det er det moralsk eneste rigtige, sagde ministeren.

Og justitsministeren var ikke venligere stemt. 

- Jeg synes, det vil være det rigtige at gøre, hvis folk fra ejerkredsen (Nordic Waste, red.) stiller sig frem og svarer på spørgsmål i stedet for at gemme sig bag deres store formuer og flotte biler, lød det fra Peter Hummelgaard (S).

Vedvarende pres på ejere

Og det lader ikke umiddelbart til, at regering har planer om at droppe sagen og kritikken. Fredag blev der igen afholdt pressemøde om skandalesagen.

Her gjorde Magnus Heunicke det klart, at man vil følge "alle spor" for at forsøge at sikre, at "forureneren betaler" i sagen om jordskredet i Ølst på virksomheden Nordic Wastes grund.

- Det kan være ledelse, det kan være ejerkreds eller andre i og omkring virksomheden, hvor det skal undersøges, om de kan stilles til ansvar. Men det er for tidligt at drage en konklusion. Der kommer en rapport fra Kammeradvokaten. Vi er nødt til at sige, at det er tidligt i processen, siger Heunicke.

Erhvervsminister Morten Bødskov (S) deltog også på pressemødet.

- Det er åbenlyst, at vi står med en gigantisk miljøkatastrofe. Det pågældende selskab har haft alle muligheder for at tage et langt større ansvar.

Familie spiller stor rolle i kommunen

Familien Østergaard og deres firma, USTC, spiller da også en stor rolle i Middelfart. Firmaet er uden tvivl, målt på økonomi, kommunens største.

Man har i de senere år været med til at præge udviklingen i byen. For eksempel med store boligbyggerier på blandt andet Nytorv og tæt ved firmaets hovedsæde på den tidligere trafikhavn.

Her er man netop – via Torben Østergaard-Nielsens firma Selfinvest - gået i gang med bolig og erhvervsbyggeri på 16.000 kvadratmeter. Begyndelsen til en af de største byomdannelser i Middelfarts historie.

For nyligt købte Torben Østergaard-Nielsen også en gammel forfalden restaurant på Middelfarts Gl. Havn. Den er han nu gået i gang med at istandsætte fuldstændig. Til stor ros hos mange lokale borgere, der i flere år har efterlyst, at den forfaldne bygning fik nyt liv. 

Sidste år kom USTC-koncernen ud med et rekordoverskud på 2,9 milliarder kroner.

Oversigt

    Oversigt