I det fynske folks tjeneste

Prisregn: Elever fra Vesterdal Efterskole sejrer ved DM i Entreprenørskab

To første- og to andenpladser blev det til, da elever fra Vesterdal Efterskole torsdag dystede mod elever fra hele landet til NextLevel – Danmarksmesterskabet i Entreprenørskab for grundskoleelever.

Foto: Fotograf Claus Lillevang

Flere end 60 skarpe skoleelever fra hele landet havde fuld fokus på den gode idé, kreativitet og innovation, da de torsdag var samlet til NextLevel - Danmarksmesterskabet i Entreprenørskab.

Her dystede finalisterne i fire kategorier, og det blev til flotte resultater for eleverne fra Vesterdal Efterskole, der ligger ved Nørre Aaby.

I alt opnåede efterskolens hold både to førstepladser og to andenpladser i de fire kategorier; Bevægelse, Sprog & Kultur, Velfærd & Samfund og Viden & Verden.

Gruppen iDilemma havde udviklet et spil til 4.-7. klasse, som skal motivere elever og lærere til mere innovation i undervisningen. Den idé gav dem en førsteplads og 3.000 kroner i kategorien Bevægelse.  Foto: Fotograf Claus Lillevang

I kategorien Sprog & Kultur var Vesterdal Efterskole helt på toppen og tog både første- og andenpladsen. Førstepladsen gik til holdet, der kaldte sig Fortæl, fortæl!, der havde lavet en næsten tekstløs bog, der skal fremme børns fantasi, så de selv digter historien. Andenpladsen gik til holdet SprogBRO, som havde lavet en aktivitetsboks til børnehaver, der skal stimulere børnenes sprogudvikling. De vandt henholdsvis 3.000 kroner og 2.000 kroner.

Fortæl, fortæl! løb med førstepræmien i kategorien Sprog & Kultur. Foto: Fotograf Claus Lillevang

I kategorien Viden & Verden blev det også til en andenplads og en klassepræmie på 2.000 kroner til holdet fra Vesterdal Efterskole. Holdet kaldte sig TLC og havde lavet et miljøvenligt, genbrugeligt og nedbrydeligt festivaltelt. 

Jo tidligere, jo bedre

I alt havde 20 hold kvalificeret sig til danmarksmesterskabet, men flere end 900 elever fra 8. til 10. klasse har i løbet af skoleåret arbejdet med innovation og entreprenørskab som en del af undervisningsforløbet NextLevel.

- Jo tidligere man begynder at arbejde med innovation og entreprenørskab, jo større effekt har det. Derfor er det også en fornøjelse at se og høre alle de innovative ideer, som eleverne præsenterer. De har lavet grundig research, samarbejdet og snakket med mange interessenter, og al den erfaring de får nu, vil gavne dem senere i livet, siger Christian Vintergaard, der er administrerende direktør i Fonden for Entreprenørskab. 

Holdet SprogBRO opnåede en andenplads og får her præmien overrakt af Christian Vintergaard, der er administrerende direktør i Fonden for Entreprenørskab. Foto: Fotograf Claus Lillevang

Til danmarksmesterskabet dystede eleverne i fire kategorier: Bevægelse, Sprog & Kultur, Velfærd & Samfund og Viden & Verden, hvorefter den samlede vinder af Danmarksmesterskabet blev fundet efter en pitchkonkurrence blandt de fire førstepladser.

Den samlede vinder blev Danish Global Cooling fra Fuglsanggårdsskolen i Virum nord for København, der har udviklet en idé til et anlæg, der skal monteres ovenpå kostalde, og som kan opsamle den metan, som kommer, når køer prutter. I anlægget er en skorsten, der kan afbrænde metangassen, og på den måde omdanne den til CO2, som er langt mindre skadeligt for miljøet end metan. 

Odensefond arrangerer

Det er Fonden for Entreprenørskab, som har hovedsæde i Odense, der står står bag NextLevel og DM i Entreprenørskab. Vinderne i hvert af de fire spor fik 3.000 kroner til klassekassen, og den samlede vinder fik derudover også en oplevelse for hele klassen til en værdi af 10.000 kroner.

Fonden for Entreprenørskab er det centrale nationale videncenter og omdrejningspunkt for udvikling af entreprenørskab i undervisningen på alle uddannelsesniveauer. 

I kategorien Viden & Verden blev det også til en andenplads og en klassepræmie på 2.000 kroner til holdet fra Vesterdal Efterskole. Holdet kaldte sig TLC og havde lavet et miljøvenligt, genbrugeligt og nedbrydeligt festivaltelt.  Foto: Fotograf Claus Lillevang