Anne Margrethe kæmper for lokalsamfundet: - Meget af fællesskabet foregår i brugsen

Selvom Dagli’Brugsen i Veflinge alligevel ikke lukker i år, er de lokale borgere allerede nu i gang med at finde et alternativ til den lokale brugs.

Det har været lidt af en ufrivillig rutsjebanetur for de omkring 860 fynboer i Veflinge de seneste uger.

Først troede de, at byens Dagli’Brugsen kørte upåklageligt, så skulle den pludselig lukke, og i sidste uge kunne Coop så fortælle, at byens brugs alligevel kan holde åbent seks måneder endnu.

- Vi har oplevet et meget stort engagement fra borgerne i Veflinge for at bevare Dagli'Brugsen. Derfor har vi besluttet at give butikken en ekstra chance de næste seks måneder – og ikke som planlagt lukke 19. december, siger kædedirektør Maria Beck-Tange, Dagli'Brugsen og fortsætter: 

- Hvis kunderne bakker mere op, så der er udsigt til, at butikken kommer i balance, vil den fortsætte. Men det kræver altså, at der handles mere i butikken, end tilfældet har været de seneste år, siger hun. 

quote Meget af fællesskabet foregår i Brugsen

Anne Margrethe Dalskov, Veflinge Lokalråd

Men ifølge Anne Margrethe Dalskov, formand for lokalrådet i Veflinge, er det ikke realistisk at køre landsbyens butik videre på samme måde som hidtil.

- De (Coop, red.) håber, at vi begynder at handle så meget dernede nu, at det vil give overskud. Men det er ikke realistisk, når de samtidig siger, at brugsen giver underskud nu, siger hun. 

Derfor forsøger Veflinge Lokalråd – med Anne Margrethe Dalskov i spidsen – nu at finde en ny gangbar model, så byens borgere også i fremtiden kan handle mælk, ost og smør i Veflinge.

- Det er vigtigt for mig, at vi har en butik. Jeg vil gøre Veflinge til en dejlig by at bo i, hvor vi har en masse fællesskab, og hvor folk hilser på hinanden, og hvor vi byder tilflyttere velkomne. Meget af det fællesskab foregår i brugsen, og uden den bliver det meget sværere, siger hun.

Kom til event med TV 2 Fyn

Fynboerne i Veflinge er ikke de eneste, der står eller vil stå i en sådan situation.

Derfor tager TV 2 Fyn Event til Nordfyn torsdag den 9. december for at debattere, hjælpe og inspirere til et livligt nærmiljø og en åbent brugs i de små landsbyer på Fyn. 

TV 2 Fyn Event: Er du nervøs for dit lokale nærmiljø?

Her kan alle interesserede blandt andre møde repræsentanter fra både Coop og Dagrofa, som vil fortælle om deres bedste bud på løsninger og modeller, der kan redde landsbykøbmænd fra et lukke.

Vi debatterer muligheder og lægger os i selen for at inspirere de deltagende til selv at finde ud af, om borgerdrevne butikker er vejen frem for lige netop deres lokalsamfund.

Måske findes løsningen allerede

Det er Coop, som ejer butikken og ejendommen i Veflinge, og meldingen fra dagligvarekoncernens kædedirektør er da også, at man er åben over for at stille den til rådighed på favorable betingelser, hvis der altså er opbakning til en selvstændig brugsforening eller en borgerbutik.

I september i år åbnede en gruppe frivillige en borgerdrevet minikøbmand i Feldballe, der som den første foreningsdrevne butik køber og videresælger Coops dagligvarer.

Og det går godt i den lille butik på Djursland.

- Vi har stort set omsætningsrekord hver uge, siger Jonathan Hvidbjerg, der er bestyrelsesmedlem i Feldballe A.M.B.A. og én af initiativtagerne bag den foreningsdrevne butik og fortsætter:

- Vi har stadig den dejlige fordel, at vi er totalt uafhængige, og der er ikke en kæde, der skal bestemme, hvad der skal ske. Vi bestemmer alt selv, og det er vi meget glade for, siger han. 

quote På en eller anden måde giver det bare meget god mening, at en indkøbsoplevelse ikke skal være det samme som inde i byen, når man er på landet

Jonathan Hvidbjerg, Feldballe

Også kunderne i butikken lader til at være glade for den nye landsbykøbmand. 

- På en eller anden måde giver det bare meget god mening, at en indkøbsoplevelse ikke skal være det samme som inde i byen, når man er på landet, siger Jonathan Hvidbjerg.

Ligesom Coop og Dagrofa deltager han i TV 2 Fyns event torsdag den 9. december klokken 17-18 og er klar til at dele foreningens erfaringer med fynboerne.

- Det er vigtigt, at man videndeler, og det er også derfor, jeg tager hele vejen til Vestfyn. Vi vil rigtig gerne dele vores løsning med andre lokalsamfund, siger Jonathan Hvidbjerg.

I panelet sidder også Michelle Hummel Pedersen, der sammen med beboerforeningen i Ørsted på Vestfyn gik forrest for at genoplive byens købmand, da den skulle lukke i oktober 2021.

Oversigt

    Oversigt