Reddet på målstregen: Uddød dagligvarebutik genoplivet i Ørsted

Tilbage i februar gav Dagrofa en lille købmand i Ørsted førstehjælp, og i dag bruger beboerne butikken som samlingspunkt.

Da beboerne i Ørsted tilbage i februar fik at vide, at deres lokale købmand skulle lukke, gik de sammen med Dagrofa og fik genoplivet butikken.

- Det har været rigtig godt. Vi har følt os ret trygge, for Dagrofa er jo markedsførende indenfor det her koncept med borgerbutikker, så de har været gode sparringspartnere, siger Michelle Hummel Pedersen, der er kasserer i Ørsted Beboerforening.

Op mod halvdelen af dagligvarebutikkerne i landets mindste byer er lukket inden for de seneste ti år, men nu vil Dagrofa, der står bag kæderne Meny, Spar, Min Købmand og Let-Køb, vende udviklingen.

Derfor lover koncernen at etablere købmandsbutikker i byer med mindst 600 indbyggere, hvor man ikke i forvejen har en dagligvarebutik.

Borgerne skal selv investere

Men for, at Dagrofa vil etablere købmanden, kræver det, at borgerne påtager sig en del af regningen. Til gengæld vil Dagrofa garantere huslejen i ti år.

- Det, vi kræver, er, at borgerne er villige til at stille noget egenkapital til rådighed, som man kan risikere at tabe. Men det, man så får i stedet, er en tiårig huslejegaranti, som man kan bruge til at få nogle lån fra finansieringsinstitutterne, forklarer Brian Videbæk, der er ejendomsudviklingsdirektør i Dagrofa.

Og det var netop det, som borgerne i Ørsted gjorde.

- For os gik det rimelig hurtigt. Det lykkedes os faktisk at samle de nødvendige folkeaktier på kun 19 dage, så vi har en succeshistorie omkring det, siger Michelle Hummel Pedersen.

Og selvom der er en risiko ved investeringen, vejer fordelene ved investeringen ifølge Brian Videbæk højere.

- Når vi bygger en ny butik, så gør den leje, som borgerne modtager, at de kan servicere det lån, der er. Og så efter 20 år vil ejendommen være betalt, og så får borgerne den leje, som de kan bruge til andre udviklingsprojekter i byen, siger han og fortsætter:

- Det vi kan se er, at der, hvor det er risikofyldt, er de første to år. Det viser de projekter, vi har haft kørende de sidste otte til ti år.

Stor betydning for lokalsamfundet

For Ørsted blev den genoplivede butik et samlingspunkt for beboerne, og derfor er de glade for, at de fik lov at beholde den.

- Det betyder helt vildt meget. Det er jo stadig vores samlingssted, og vi kommer hinanden ved. Folk er blevet meget lokalengagerede, siger Michelle Hummel Pedersen.

For Frank Baltzer, der mandag var mødt op i butikken for at handle, gør den lokale butik også hverdagen nemmere.

- Jeg har meget nemmere ved at handle, og jeg tror, det betyder meget for Ørsted. Det er et samlingspunkt for hele byen, og det er guld værd, siger han.

Og her otte måneder senere har borgerne i Ørsted ikke fortrudt deres valg. 

- Det er fantastisk, at vi står her endnu. Det er som alle nystartsprojekter. Der har noget af det været en noget turbulent rejse, men vi er ved at indfinde os i sådan en form for forankringsfase nu, så det er dejligt, siger Michelle Hummel Pedersen.

Oversigt

    Oversigt