Reddet på målstregen: Uddød dagligvarebutik genoplivet i Ørsted
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Tilbage i februar gav Dagrofa en lille købmand i Ørsted førstehjælp, og i dag bruger beboerne butikken som samlingspunkt.
Da beboerne i Ørsted tilbage i februar fik at vide, at deres lokale købmand skulle lukke, gik de sammen med Dagrofa og fik genoplivet butikken.
- Det har været rigtig godt. Vi har følt os ret trygge, for Dagrofa er jo markedsførende indenfor det her koncept med borgerbutikker, så de har været gode sparringspartnere, siger Michelle Hummel Pedersen, der er kasserer i Ørsted Beboerforening.
Op mod halvdelen af dagligvarebutikkerne i landets mindste byer er lukket inden for de seneste ti år, men nu vil Dagrofa, der står bag kæderne Meny, Spar, Min Købmand og Let-Køb, vende udviklingen.
Derfor lover koncernen at etablere købmandsbutikker i byer med mindst 600 indbyggere, hvor man ikke i forvejen har en dagligvarebutik.
Borgerne skal selv investere
Men for, at Dagrofa vil etablere købmanden, kræver det, at borgerne påtager sig en del af regningen. Til gengæld vil Dagrofa garantere huslejen i ti år.
- Det, vi kræver, er, at borgerne er villige til at stille noget egenkapital til rådighed, som man kan risikere at tabe. Men det, man så får i stedet, er en tiårig huslejegaranti, som man kan bruge til at få nogle lån fra finansieringsinstitutterne, forklarer Brian Videbæk, der er ejendomsudviklingsdirektør i Dagrofa.
Og det var netop det, som borgerne i Ørsted gjorde.
- For os gik det rimelig hurtigt. Det lykkedes os faktisk at samle de nødvendige folkeaktier på kun 19 dage, så vi har en succeshistorie omkring det, siger Michelle Hummel Pedersen.
Fynbo spillede to kroner på usandsynligt odds - fik pengene 8.000 gange igen
En oddset-spiller fra Nyborg gættede resultaterne på fire VM-kvalifikationskampe, og dermed blev de to kroner, han spillede for, forvandlet til 16.524 kroner.
Danske Spil kalder det et vildt odds, men alligevel er det lykkedes en nyborgenser at forudsige resultaterne af hele fire VM-kvalifikationskampe.
- Det er en præstation i sig selv at gætte et enkelt resultat rigtigt, og det er ret vildt at ramme fire resultater. Det er ikke så tit, det sker, siger Peter Emmike Rasmussen, der har været oddssætter i Danske Spil i 23 år, i en pressemeddelelse.
Nyborgenseren satsede to kroner på, at Danmark ville vinde 4-0 over Moldova, at Sverige-Kosovo ville ende 3-0, at Schweiz ville vinde 2-0 over Nordirland, mens Skotland slog Israel 3-2.
Flere vilde fynske odds
Oddsene på de fire resultater lå mellem 5,40 og 24. Samlet gav væddemålene et odds på 8.262, og så blev tokronen vekslet til 16.524 kroner.
- Når man skal ramme resultaterne helt præcist, så kræver det naturligvis en god portion held, og det må man sige, at han havde. For eksempel scorede Skotland først til 3-2 dybt inde i overtiden, siger Peter Emmike Rasmussen.
Det er flere gange sket, at fynboer har vundet på vilde odds.
Under sommerens fodbold-EM fik en Oddset-spiller fra Ringe pengene 3.000 gange igen, da han væddede på, at kampene mellem Spanien og Kroatien samt Frankrig og Schweiz begge ville ende 3-3 i ordinær spilletid.
I september vandt en mand fra Odense 60.000 kroner, da golfspiller Nicolai Højgaard gentog tvillingebrorens triumf fra ugen før. Odenseaneren havde spillet for 150 kroner.
Og selvom der er en risiko ved investeringen, vejer fordelene ved investeringen ifølge Brian Videbæk højere.
- Når vi bygger en ny butik, så gør den leje, som borgerne modtager, at de kan servicere det lån, der er. Og så efter 20 år vil ejendommen være betalt, og så får borgerne den leje, som de kan bruge til andre udviklingsprojekter i byen, siger han og fortsætter:
- Det vi kan se er, at der, hvor det er risikofyldt, er de første to år. Det viser de projekter, vi har haft kørende de sidste otte til ti år.
Stor betydning for lokalsamfundet
For Ørsted blev den genoplivede butik et samlingspunkt for beboerne, og derfor er de glade for, at de fik lov at beholde den.
- Det betyder helt vildt meget. Det er jo stadig vores samlingssted, og vi kommer hinanden ved. Folk er blevet meget lokalengagerede, siger Michelle Hummel Pedersen.
Podere står uden job: Hoteller og restauranter er klar til at ansætte
Lynteststederne lukker, og det efterlader tusindvis af arbejdsløse podere. Men der er håb for poderne hos hotel- og restaurationsbranchen.
På Hotel Svendborg går gæster ind og ud ad svingdøren søndag aften. Restauranten holder søndagslukket, men på andre hverdagsaftener er der fyldt i både bar og restaurant.
Problemet er, at der ikke er nok folk til at gøre rent, vaske op og servicere gæsterne.
- Da det hele åbnede, havde vi mistet 15 procent af vores faglærte, og vi stod og skulle finde ufaglærte medarbejdere. Det var et problem at finde, og det er det stadig, fortæller direktør på Hotel Svendborg, Tom Pelle Jensen.
Han mener en del af forklaringen på den manglende arbejdskraft er, at så mange fik jobs som podere. Men nu er der lys forude i hotel- og restaurationsbranchen.
Podere i job
Rundt omkring på Fyn kan restauranter allerede mærke de første tegn på kommende medarbejdere. På Restaurant Vandkanten i Falsled er der tikket et par ansøgninger ind fra folk, der skriver, at de tidligere har været podere.
På Hotel Svendborg tror man netop på, at de vil få løsarbejdere, altså unge timelønnede tjenere, opvaskere, stuepiger og så videre, der tidligere har stukket en vatpind i næsen på folk. Da det var på sit højeste på Fyn, talte det 3.000 lyntest-podere.
- Vi tror, det er én af grundene til, at det har været svært, siger Tom Pelle Jensen.
- For et hotel af den her størrelse har vi cirka 300 til 400 gæster hver fredag og lørdag, hvor der skal bruges 20 løsarbejdere. Så mange af de unge, der har været podere, vil vi gerne have fat i, når vi skal køre julefrokoster.
Konkurrencedygtig branche
Som poder har det været muligt at hive en timeløn på op til 250 kroner i timen hjem, og spørgsmålet er, om hotel- og restaurationsbranchen kan trække de nu arbejdsløse podere til, når lønnen er lavere.
- Ja, spørgsmålet er, om de har tjent for meget til at ville arbejde resten af året, smiler Tom Pelle Jensen, men tilføjer så:
- Jeg tror nu godt, vi kan konkurrere. For I vores branche får de unge løsarbejdere 150+ kroner i timen, så det er også penge. Jeg tænker mere over, at vi skal kunne konkurrere med kommunerne, hvor der også mangler sosu'er. Men jeg tror på det, fastslår Tom Pelle Jensen.
For Frank Baltzer, der mandag var mødt op i butikken for at handle, gør den lokale butik også hverdagen nemmere.
- Jeg har meget nemmere ved at handle, og jeg tror, det betyder meget for Ørsted. Det er et samlingspunkt for hele byen, og det er guld værd, siger han.
Og her otte måneder senere har borgerne i Ørsted ikke fortrudt deres valg.
- Det er fantastisk, at vi står her endnu. Det er som alle nystartsprojekter. Der har noget af det været en noget turbulent rejse, men vi er ved at indfinde os i sådan en form for forankringsfase nu, så det er dejligt, siger Michelle Hummel Pedersen.