Katja hjælper lidende heste: - Vi har kørt 80 ton til Tyskland

Efter oversvømmelserne i Tyskland stod mange hesteejere i store problemer. Derfor startede Katja Schütz en indsamling, og reaktionerne har været overvældende.

Store oversvømmelser raserede i midten af juli i det vestlige Tyskland, særligt i delstaterne Nordrhein-Westfalen og Rheinland-Pfalz.

En af de måske mindre belyste konsekvenser af de massive ødelæggelser var, at mange dyreejere pludselig stod uden foder og andre materialer, der er nødvendige, når man holder dyr. 

Men netop det fik Katja Schütz fra Nordfyn til at reagere. Hun er oprindelig fra det område, der blev oversvømmet, men flyttede til Danmark i 2008. 

Da en af hendes tyske veninder var på udkig efter udstyr og foder til heste, som man kunne give til de oversvømmelsesramte hesteejere, valgte Katja Schütz at annoncere det på Facebook. Og derfra gik det stærkt. 

- Jeg tror, at på to til tre timer blev det delt 2000 gange. Det havde jeg ikke regnet med. Jeg blev kimet ned af folk, jeg ikke kendte, og jeg havde 400 beskeder i min spam-mail, som jeg har arbejdet mig igennem, siger hun. 

Tonsvis af materialer

Den store opmærksomhed, hendes opslag pludselig fik, har betydet, at hun har kunnet være med til at samle bogstaveligt talt tonsvis af hesteudstyr og foder ind, som er blevet kørt til Tyskland. 

Det er særligt materialer til elektriske hegn, hestegrimer, fluedækner og foder, der er blevet samlet ind, og på grund af den store interesse oprettede Katja Schütz ti opsamlingssteder fordelt i hele Danmark, hvor man har kunnet aflevere udstyr og foder. 

- Der er rigtig mange, der har lagt frivillig arbejdskraft i det her.  

Katja Schütz ejer selv heste, og det var oprindelig hesteudstyr, hendes opslag drejede sig om. Hurtigt blev det dog udvidet til også at gælde for udstyr og foder til andre dyr.

- Det er gået over al forventning. Jeg tænker, vi har kørt 80 tons materialer til Tyskland, og de er megaglade for det. Jeg havde ikke forventet, at der ville være så stor opbakning, siger hun. 

Materialerne er blevet kørt til dyrlæger i områderne, som har distribueret det videre til de hesteejere, som har haft brug for det. Fordi opbakningen har været så stor, stopper Katja Schütz nu med at opfordre til at samle ind. Simpelthen, fordi der er fyldt op hos dyrlægerne, fortæller hun. 

- Jeg synes, det er vildt. Jeg er virkelig imponeret over folk, som bare har sagt med det samme: "Vi kommer, ingen problem, vi hjælper", siger hun. 

Stort at være med til 

Flere firmaer, der producerer eller sælger hesteudstyr, har også doneret til indsamlingen. En af dem, der reagerede på Katja Schützs opslag var Mia Hvid-Wraae, som har et stutteri sammen med sin mand. 

- Jeg syntes ikke, at jeg havde netværket til at få det organiseret dernede. At køre derned med bilen fyldt var måske ikke det, der var behov for. Så så jeg Katjas opslag, og så tænkte jeg, at den kobler jeg mig på, siger hun. 

Kort tid efter kørte hun med en bilfuld udstyr til Katja Schützs kontakt i Bremen. 

- Det var rigtig dejligt at se, hvor deltagende hele hesteverden og andre dyrefolk har været. 

Hendes mand har også været involveret i indsamlingen og har kørt rundt i Danmark for at samle ind fra de forskellige opsamlingssteder. 

- Det har været stort at være med til.