Forbud imod alkohol til unge under 18 år: - Vi fester jo relativt meget

Rektor bakker op om 18 års-grænse for alkohol, men ærgrer sig over, at der skal lovegives om det.

Festerne bliver måske lidt mindre, og der kommer nok ikke så mange, når der ikke er alkohol.

Det er den umiddelbare reaktion blandt eleverne på Nyborg Gymnasium i forhold til det sundhedsudspil, som den socialdemokratiske regering præsenterede tirsdag.

Udspillet lægger blandt meget andet op til, at unge under 18 år ikke skal kunne købe alkohol.

Argumentationen er, at danske unge er blandt dem, som drikker sig mest fulde sammenlignet med andre europæiske lande.

- Det er nok mere sjovt, når der er alkohol indblandet. Det gør det også bare lidt sjovere, siger Catalina Nielsen og Celina Aasted.

Hos 17-årige Rasmus Rønn er der forståelse for regeringsforslaget:

- Alkohol er mega skadeligt for kroppen, men der er også en drukkultur, især i Danmark, altså med at unge mennesker, vi fester jo relativt meget, og jeg føler da, at muligvis noget af den festkultur, når man mødes i weekenderne, måske vil gå bort ved at sætte det op til 18 år.

Fakta

Ærgerligt med lovgivning

Henrik Vestergaard Stokholm, rektor på Nyborg Gymnasium, forstår godt regeringens forslag, men ville ønske, at det var en diskussion, man havde i hjemmene, så det ikke er nødvendigt med lovgivning.

- Men sådan er verden bare ikke indrettet, så jeg bakker faktisk op om det her forbud, fordi de unge de drikker for meget og for tidligt i Danmark, siger Henrik Vestergaard Stokholm.

Regeringens forslag finder forståelse hos Rasmus Rønn (tv) og Tristan Andersen.
Regeringens forslag finder forståelse hos Rasmus Rønn (tv) og Tristan Andersen.
Foto: Alex Syrik

Hvis regeringens forslag ophøjes til lov i folketingssalen på Christiansborg, tror Tristan Andersen dog ikke på, at det vil have indflydelse på hans alkoholindtag.

- Det kommer nok først til at have indflydelse på den næste generation, siger han.

Under alle omstændigheder håber Henrik Vestergaard Stokholm, at de unges drukkultur vil blive debatteret.

- Selvom de unge drikker lidt mindre nu, så har vi en meget, meget kedelig verdensrekord i druk.

- Jeg håber, vi kan have diskussionen om det med alkohol og fællesskaber. Det er jo sådan, at det der alkoholfællesskab er blevet et fællesskab, man ikke kan sige nej tak til, siger Henrik Vestergaard Stokholm.

Catalina Nielsen (tv) og Celina Aasted frygter, at færre vil deltage i festerne på gymnasiet, hvis regering får sin vilje.
Catalina Nielsen (tv) og Celina Aasted frygter, at færre vil deltage i festerne på gymnasiet, hvis regering får sin vilje.
Foto: Alex Syrik

Han kan dog godt frygte det samme som Catalina Nielsen og Celina Aasted, som tror at færre vil deltage i festerne på gymnasiet.

- Jeg håber så ikke, de samtidig tjekker ud af vores fester, fordi her er der vagter, her er der narkohunde, der er styr på det, man sender folk hjem, hvis de er for fulde.

- Jeg håber ikke, der kommer de meget negative afledte konsekvenser af det. Men det må vi se, siger rektoren.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) har indkaldt Folketingets partier til et indledende møde om sundhedsreformen på tirsdag.

Reaktion fra gymnasieelever: Forbud vil ikke forbedre alkoholkultur

Den nye sundhedsreform skal gøre det forbudt at købe alkohol for unge under 18 og stoppe al salg af cigaretter til personer født efter 2010

Oversigt

    Oversigt