I det fynske folks tjeneste

Nyborg: Drone afleverer mobiler og savklinge over fængselsmuren

En indsat på 4. sal i Nyborg Fængsel fik leveret en pakke af en drone, som bagefter fløj væk og forsvandt.

En drone leverede natten til onsdag to mobiltelefoner, en savklinge og flere skruer til en indsat i Nyborg Fængsel.

En drone fløj natten til onsdag ind over muren til Nyborg Fængsel og leverede to mobiltelefoner, en savklinge og skruer til en af de indsatte. Det oplyser Fængselsforbundet i en pressemeddelelse.

- Det er katastrofalt og en skræmmende udvikling, og truer vores sikkerhed i fængslet, lyder det fra Mette Frets Nielsen, der er formand for Fængselsforbundets afdeling i Syddanmark.

Socialdemokraternes retsordfører Trine Bramsen fortæller til TV 2/FYN, at sagen netop viser, at fængslerne i den grad er nødt til at være på forkant med den teknologiske udvikling.

- Det viser, hvor hardcore og kreative de kriminelle er i deres forsøg på at bryde de vilkår, der gælder for deres afsoning, siger hun.

Den indsatte befandt sig i en celle på fjerde etage i fængslet, da han fik leveret den et kilo tunge pakke.

Men kort efter, at den indsatte havde afmonteret pakken fra dronen, blev de ulovlige genstande beslaglagt af fængselspersonalet, som havde set dronen levere pakken.

Dronen nåede at flyve væk, før fængselsbetjentene fik fat i den.

Formand for Fængselsforbundet Kim Østerbye mener, at den nye måde at smugle ting ind fra luften er stærkt bekymrende.

- En stor drone kan med lethed smugle våben ind i fængslerne. Det kan skabe ekstremt farlige situationer. Det er godt, at indsmuglingen blev opdaget denne gang, men sådan er det måske ikke næste gang, siger han.

Han opfordrer Kriminalforsorgen til at sørge for bedre sikkerhed mod droner ved for eksempel at sikre vinduerne bedre.

Trine Bramsen peger på, at landets fængsler kan indføre såkaldte jammere, der forstyrrer signalet til blandt andet mobiltelefoner, for at undgå lignende sager. Samme model har de i Sverige.

En anden løsning kan ifølge retsordføreren være at overdække fængslerne. Begge løsninger vil Trine Bramsen diskutere som en del af den nye kriminalforsorgsaftale.