Beskyldt for mafiametoder: Svindeldømt Hamborg-byggefirma har slået sig ned i Odense

Berygtet bagmand, som tidligere er beskyldt for mafiametoder i den tyske byggebranche, er dukket op på Fyn. Han er flere gange dømt for kriminalitet, oplyser statsadvokaten for Hamborg.

Underbetalte østeuropæiske arbejdere, en kulsort økonomi og firmabiler, der ulovligt kører rundt med dansk cvr-nummer, men på tyske nummerplader. 

Læg dertil en konkurs, hvor der på mystisk vis er forsvundet flere millioner kroner, som ifølge kuratoren for konkursboet er blevet hævet kontant.

Det er nogle af ingredienserne i fortællingen om et firma i byggebranchen, ejet af Osman Celik, en tysk mand fra Hamborg med tyrkisk baggrund, som har slået sig ned i Odense og som gennem de seneste år har trukket et spor af tvivlsomme metoder efter sig. Ikke kun i Danmark, men også i Tyskland.

Fagforeningerne har råbt op om forholdene til både erhvervslivet, politiet og Skat, men Osman Celik har alligevel kunne fortsætte sin metoder uhindret. 

quote Det var kontanter. Jeg har et dansk kreditkort, men der kom ingen penge på kontoen. Altid kontant.

Tidligere ansat hos Osman Celik

I Odense har Osman Celiks lavtlønnede østeuropæere arbejdet på en række større byggerier, blandt andet Tigergården ud mod Østre Stationsvej i centrum, samt for tiden på et stort etagebyggeri ved Thrige-firkanten i Skibhuskvarteret.

Fyens Stiftstidende og TV2 Fyn, som i fællesskab er dykket ned i sagen over de seneste måneder, har talt med flere af Osman Celiks tidligere medarbejdere med østeuropæisk baggrund, som samstemmende fortæller, at al løn blev udbetalt i kontanter.

- Ja, det var kontanter. Jeg har et dansk kreditkort, men der kom ingen penge på kontoen. Altid kontant, fortæller den ene, som ønsker at være anonym, da han er bange for konsekvenser fra Osman Celik.

Hans identitet er dog Fyens Stiftstidende og TV2 Fyn bekendt.

Oplysninger om sort økonomi i Osman Celiks selskaber bekræftes i de såkaldte kuratorredegørelser, udført af advokater om hans konkursramte selskaber i Danmark, som Fyens Stiftstidende og TV 2 Fyn har fået udleveret via aktindsigt.

Flere domme i Tyskland

Osman Celiks firma hedder i dag Hamburg Plan og holder til i et lejet hus på Svendborgvej syd for Odense, hvor østarbejderne også er indkvarteret. Men tidligere har samme ejer haft andre firmaer i Danmark, som er gået konkurs, hvorefter han blot er kørt videre med nye firmaer.

En tidligere ansat i et af Osman Celiks firmaer har hemmeligt optaget denne video, som viser, hvordan Osman Celik langer kontanter over bordet til sine ansatte.

Virksomhedsejerens tvivlsomme metoder er langt hen ad vejen gået under radaren hos de danske myndigheder. Anderledes forholder det sig i Tyskland, hvor han flere gange er dømt for blandt andet bedrageri og også har været i kritisk lys hos den lokale presse i Hamborg.

Helt tilbage i 1999 er Osman Celik beskrevet i avisen Hamburger Morgenpost i forbindelse med en politiaktion rettet mod ham. Hans måde at drive virksomhed på kalder avisen på sin forside for en Baumafia – altså byggemafia.

Af artiklen fremgår det, hvordan han – ligesom det i dag sker i Danmark - betaler de ansatte sulteløn, unddrager sig skattebetaling og lader virksomheder gå konkurs, når jorden begynder at brænde under ham. Dog kun for at starte nye virksomheder og begynde forfra med de samme beskidte forretningsmetoder. Og tilsyneladende var det allerede i 1999 en metode, der virkede.

”I mange brancher har de allerede et monopol, hvor de lovlige firmaer ikke længere har nogen chance”, beskrives det i Hamburger Morgenpost.

quote Han er kendt for kriminalitet af myndighederne i Tyskland

Liddy Oechtering, talsperson for statsadvokaten i Hamborg

Ifølge artiklen er den mafialignende måde at drive virksomheder på et familieforetagende, hvor også Osman Celiks familie spiller en aktiv rolle. Blandt andet skulle en bror have truet en kunde ved at sige:

”Du betaler 22.000 mark (daværende tysk møntfod, red.) inden for to timer, ellers kan du godt skaffe dig en gravsten. For så skyder jeg dig gennem hovedet”.

Dømt for bedrageri

I en opfølgende artikel fra samme år tog Osman Celik til genmæle og afviste alle anklager fremsat mod ham. Men han blev dog netop i 1999 dømt for bedrageri, oplyser statsadvokat i Hamborg, som Fyens Stiftstidende og TV2 Fyn har været i kontakt med.

Næsten 25 år er gået siden artiklen om den dengang 33-årige Osman Celik blev bragt i Hamburger Morgenpost, men bagmanden med de tvivlsomme metoder er tilsyneladende kørt videre ud ad samme spor.

- Han er kendt for kriminalitet af myndighederne i Tyskland, bekræfter Liddy Oechtering, der er talsperson for statsadvokaten i Hamborg.

Hun kan således oplyse, at Osman Celik gentagne gange i Tyskland er blevet dømt for en række kriminelle forhold. Senest i 2017 hvor han blev dømt for 59 tilfælde af bedrageri og blev straffet med to års betinget fængselsstraf.

Fagforbund har kørt sager

Året efter - i 2018 - dukkede Osman Celik for første gang op i Danmark og registrerede sit første firma. Nyt land, men tilsyneladende samme metoder.

Således har en tidligere ansat i et af Osman Celiks firmaer hemmeligt optaget en video, som Fyens Stiftstidende og TV2 Fyn er kommet i besiddelse af, der viser, hvordan Osman Celik langer kontanter over bordet til sine ansatte.

quote Jamen, deres arbejdsmiljø er helt i bund, og de ansatte arbejder rigtig mange timer

Bent Jensen, forhenværende faglig medarbejder, 3F byggeriarbejderne på Fyn

Osman Celik afviser at give dem det aftale beløb, fortæller manden, der har optaget videoen. Han udtaler sig under forudsætning om anonymitet, men hans identitet er redaktionen bekendt.

Hos 3F Byg i Odense genkender man beskrivelserne fra tidligere ansatte af arbejdsforholdene i Hamburg Plan og Osman Celiks andre tidligere firmaer. Fagforeningen har igennem flere år kørt adskillige sager mod Osman Celik og har med tiden fået indblik i hans metoder.

- Jamen, deres arbejdsmiljø er helt i bund, og de ansatte arbejder rigtig mange timer. Typisk begynder de halv otte eller otte om morgenen, og så arbejder de måske til klokken 20-22 om aftenen, og nogle gange hele natten. Vi ved udmærket godt, at det er uden overtidsbetaling, vederlag og uden det ene og det andet, siger Bent Jensen, der som forhenværende faglig medarbejder i 3F byggeriarbejderne på Fyn, i årevis har arbejdet med sager omhandlende Osman Celiks forskellige firmaer.

Altid kontanter

Hvis arbejdsgiveren ikke kan dokumentere, at overenskomsten bliver overholdt, kan 3F idømme virksomheden en bod, og Osman Celik har betalt flere beløb til 3F gennem de seneste fem år. Også i den forbindelse har 3F konstateret, at Osman Celik har sin helt egen opsigtsvækkende måde at gøre tingene på, fortæller Bent Jensen.

- Han efterlever vores boder og betaler. Men det foregår i kontanter med euro. Jeg kan huske, at vi har idømt ham en bod på 30.000 euro, hvor han kom og betalte 5000 euro ad gangen.

Det er ikke noget bankoverførsler eller andet?

- Intet. Nej

Er det normal praksis her?

- Nej, det er det ikke. Jeg har ikke oplevet det før.

Hvad tænker du om at det foregår i kontanter?

- Jamen, jeg tænker, at pengene måske ikke helt tåler dagens lys.

Osman Celik afviser ansvar

Osman Celik erkender i et interview med Fyens Stiftstidende og TV2 Fyn, at ikke alt i hans firmaer er foregået efter bogen.

Men han afviser selv at bære ansvaret og placerer det i stedet hos blandt andet de revisorer, han har haft, som ifølge ham har svigtet. De skulle have hjulpet ham bedre, fordi han ikke kender lovgivningen i Danmark, mener Osman Celik.

- De har lavet bedrageri imod mig, siger han.

Osman Celik afviser også at have hævet millioner til sig selv fra et af sine konkursramte selskaber, sådan som det ellers udlægges af kuratoren for konkursboet.

- Jeg har ikke taget noget. Jeg har ikke engang taget løn ud, siger han og tilføjer, at han tværtimod skylder en masse penge væk, fordi han privat har skudt penge ind i firmaet.

Anklagerne om sort økonomi i hans selskaber afviser han kategorisk, men han bekræfter derimod oplysningerne om, at han er dømt for blandt andet bedrageri i Tyskland. Modsat dommerne i sagen, hvor han blev dømt for 59 forhold i 2017, mener han dog, at han kan forklare det meste.

- Jeg har indtil nu kun haft med idioter og forbrydere at gøre, de stjæler, laver hærværk på byggepladserne. De har stjålet fra mit lager, og de har ødelagt min bil, siger han.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Oversigt

    Oversigt