Bliver sendt hjem til krig: Familien Kornieievs ferie i Dubai har sat en stopper for ophold i Danmark

Familien Kornieiev har fået afslag på deres ansøgning om opholdstilladelse i Danmark. De var nemlig på ferie under invasionen af hjemlandet Ukraine.

Om otte dage skal familien Kornieiev forlade Danmark og rejse tilbage til et krigsramt Ukraine, hvor de kommer fra.

Den 10. februar tog familien Kornieiev på solskinsferie til Dubai med hjemrejse 23. februar. 

Men kort før hjemrejsen får familien besked om, at flyet er aflyst. Urolighederne i hjemlandet Ukraine er taget til, luftrummet er spærret og familien bestående af far Pavlo Kornieiev, mor Tetiana Kornieiev og deres fireårige søn Lev Kornieiev var fanget i De Forenede Arabiske Emirater.

Morgenen efter blev Ukraine invaderet af Rusland, og det har gjort det særdeles besværligt for familien at få opholdstilladelse i Danmark.

Gravid og med en fireårig søn er det svært at få nægtet afgørelse.
Gravid og med en fireårig søn er det svært at få nægtet afgørelse.
Foto: Alex Syrik

Afvist af Danmark

Den 8. marts rejste familien ind i Danmark til Tetiana Kornieievs bror, Oleksii Pidkopai, der i ti år har boet og arbejdet i Danmark - siden 2015 i Odense.

- Jeg spurgte dem, hvad de ville gøre. Jeg havde hørt, at den danske regering ville lave en ny lov, så de kunne komme her, siger Oleksii Pidkopai.

Han henviser til særloven, som skulle gøre det lettere for ukrainske flygtninge at få opholdstilladelse ved ikke at skulle gennem asylsystemet. 

Derfor blev parrets ansøgning om opholdstilladelse indsendt 20. marts med håbet om at kunne tilslutte sig brorens liv i fred for et stund.

- Hver dag gik jeg ud til postkassen og åbnede den. Men ingenting. Ingenting, ingenting, ingenting, gentager Pavlo Kornieiev.

I mandags var der pludselig post til familien. 

- Vi blev glade, men da vi åbnede brevet blev vi forvirrede og sure. Min kone græd, fortæller han.

For brevet var et afslag på opholdstilladelsen. Familien havde ikke opholdt sig i Ukraine ved krigens udbrud, hvilket er en betingelse i særloven.

Syv dage til at klage

Siden mandag har familien Kornieiev haft syv dage til at klage over afgørelsen fra Udlændingestyrelsen. Indleverer de ikke en klage, skal de forlade Danmark den 21. maj. 

- Hvad skal de gøre? Tage hjem til Ukraine, når det er så farligt? Det er ikke en god idé, siger Oleksii Pidkopai 

Udover deres fireårige søn venter parret sig et barn. Terminen er om tre måneder.

- De skal forberede sig på fødslen, og de skal være i sikkerhed uden at skulle bekymre sig, fastlår han.

Familien Kornieiev bor lige nu hos broren Oleksii Pidkopai i Odense. Men om otte dage skal de ifølge afgørelsen forlade landet.
Familien Kornieiev bor lige nu hos broren Oleksii Pidkopai i Odense. Men om otte dage skal de ifølge afgørelsen forlade landet.
Foto: Alex Syrik

Familien mener, at der er et klart hul i lovgivningen, der ikke tager højde for situationer som deres. 

- Jeg håber, de danske politikere kan se problematikken og ændrer lovgivningen, understreger Oleksii Pidkopai.

Noget som det fynskvalgte medlem af Folketinget Erling Bonnesen (V) har lovet at tage med videre i sit virke som medlem af udlændinge- og integrationsudvalget.

- På mandag tager jeg sagen op over for ministeren, og det skal bare gå hurtigt, så vi kan få det løst med det samme. Hvis ikke ministeren vil gøre noget, må det i sidste ende komme for Folketinget, siger han.

Mange ukrainere er kommet til Danmark siden 24. februar, men sagsbehandlingen er langsom, og det spænder ben for, at ukrainere kan komme i arbejde.