Christian kom ind på drømmeuddannelsen: - Jeg blev virkelig lykkelig

Natten til onsdag fik håbefulde unge svar på, hvorvidt de var kommet ind på drømmeuddannelsen eller ej.

Med rystende hænder og hjertebanken forsøgte Christian Carlos Trzeciak, ligesom mange andre unge studiesøgende, natten til onsdag at logge på optagelse.dk for at finde ud af, om pladsen på drømmestudiet var en realitet eller ej.

- Der var simpelthen så mange i kø, så jeg opgav ligesom lidt. Da jeg vågnede her til morgen, hvor jeg havde sat vækkekuret ret tidligt, prøvede jeg så at tjekke igen, og så var jeg kommet ind, fortæller Christian Carlos Trzeciak, der er kommende fysioterapeutstuderende på UCL her i Odense.

Næsthøjeste optag nogensinde

Og Christian Carlos Trzeciak var altså ikke alene om den gode nyhed. I år blev 67.425 studerende nemlig tilbudt en studieplads på en videregående uddannelse, det viser tal fra Uddannelses- og Forskningsministeriet.

Selvom dét tal er tre procent færre end sidste år, så er det stadig det næsthøjeste optag nogensinde, og for Christian er glæden særlig stor.

- Jeg havde faktisk ikke regnet med at komme ind. Sidste år søgte jeg kvote 1, hvor jeg ikke kom ind. Så i år søgte jeg kvote 2, hvor jeg skrev en lang ansøgning, og så håbede jeg bare på det bedste. Det var jo godt nok, kan man sige, fordi nu er jeg kommet ind, fortæller Christian.

quote Det har sandsynligvis påvirket nogles mulighed for at komme ind

Annette Lund, Studiechef, Syddansk Universitet

Karakterkrav skal hjælpe med forventningsafstemning

Fire ud af fem studerende har fået deres førsteprioritet opfyldt, mens knap 12.188 har fået afslag på deres ansøgning. 

Et af de steder, hvor der har været hårdere kamp om pladserne, det var på SDU, hvor man som noget nyt har indført karakterkrav på alle bachelor - og diplomingeniøruddannelser.

- Vi har gerne ville sikre os, at dem, der ønskede at søge udelukkende kvote 1, kunne se på vores krav, hvad det er, vi forventer af dem, og også hvilke krav vi stiller, sådan at vi ikke står med ansøgere, som bliver skuffede eller frustrerede over, at når de kommer ind, så er der faktisk en række faglige krav, som de bliver mødt med. Og det gør de faktisk fra dag ét, fortæller studiechef på Syddansk Universitet, Annette Lund.

- Vi kan kalde det en forventningsafstemning, hvis du søger gennem kvote 1.

Har ikke påvirket ansøgertallet

Selvom man på SDU har indført karakterkrav, så er det ikke umiddelbart noget, der har påvirket antallet af ansøgere i år.

- Vi er rigtig glade for alle de ansøgninger, vi har fået, og der har været rigtig mange af dem. Så det har ikke påvirket ansøgerantallet, fortæller studiechef på Syddansk Universitet, Annette Lund.

- Men det har sandsynligvis påvirket nogles mulighed for at komme ind, fordi vi jo har lavet en nedre barre for, hvornår man kan entrere vores uddannelser, hvis man kun ønsker at søge gennem kvote 1. Hvis man gerne vil vurderes på andet end sit rene gennemsnit fra gymnasiet, så skal man søge gennem kvote 2.

- Jeg blev virkelig lykkelig

For Christian Carlos Trzeciak var anden gang lykkens gang, og han ser nu frem til at starte på UCL i Odense til vinter på det, som han selv kalder drømmeuddannelsen.

- Jeg blev virkelig lykkelig. Det er en uddannelse, som jeg virkelig brænder for. Jeg kan godt lide det med både at have nær kontakt med mennesker, men også det med at være fysisk aktiv. Ligesom at kunne hjælpe andre til få en bedre hverdag, hvis man har et dårlig knæ eller andet. Så det, synes jeg, er super fedt, siger han. 

Oversigt

    Oversigt