Fik nej til at bygge boliger i skov: Nu fælder de træerne alligevel

En del af træerne i Åløkkeskoven i Odense bliver nu fældet af Olav de Linde, som tidligere på året fik nej til at bygge boliger på området.

Opdatering
Clock08. maj 2021, kl. 09:50
Artiklen er opdateret med kommentarer fra Lars Friis Christensen, der er afdelingsdirektør i Olav de Linde.


Sagen om et omdiskuteret, mislykket byggeprojekt i Åløkkeskoven i Odense tager nu en ny drejning. 

For byggefirmet Olav de Linde, der ejer grunden i skoven, har nu besluttet at starte motorsaven i næste uge og fælde cirka 20 procent af træerne på den såkaldte cirkusplads, som Olav de Linde ejer. 

Over for Fyens.dk bekræfter Lars Friis Christensen, afdelingsdirektør for Olav de Linde i Odense, at de allerede i næste uge vil fælde træerne i Åløkkeskoven.

- Det bliver i næste uge på et tidspunkt mellem mandag og onsdag afhængigt af vejret. Vi regner med, at det tager cirka én dag, siger Lars Friis Christensen.

Planerne om at fælde træerne startede i 2016, hvor Olav de Linde meldte ud, at de ville bygge boliger på cirkuspladsen. Men det fik kritik fra en lang række lokale beboere i området, som ville bevare skoven. 

Efter flere års stridigheder mellem bygherren og lokale borgere afviste Odense Kommune i marts måned 2021 at godkende Olav de Lindes byggeplaner.  

Men over for Fyens.dk afviser Lars Friis Christensen dog, at der ligger et hævnmotiv bag planerne om træfældningen.

- Vi passer vores skov

Til TV 2 Fyn fortæller Lars Friis Christensen, at beslutningen bunder i, at man vil have ryddet op i området. 

- Vi fjerner træerne af tre årsager. Den første er sikkerhed. Den anden er skovdrift, og den tredje er, at vi vil have forskønnet området og gjort det mere skarpt, siger han. 

Olav de Linde har fået en skovfogeds vurdering af deres skovområde, og det er blandt andet med udgangspunkt i den, at man vælger at fjerne træer. Vurderingen viser, at flere træer i området er svækkede eller døde og derfor kan være i fare for at vælte.

Han understreger samtidig, at man ikke berører træer, hvor der lever flagermus. 

-  Vi rydder pænt op. Vi passer vores skov. Det handler om, at vi gerne vil bruge vores område, og så tilpasser vi det med respekt for arealet derude, siger han.

Der har forud for beslutningen ikke været dialog med lokale borger i området. 

- Vi har valgt at holde en linje, der hedder, at alt, vi gør, er kommunen orienteret om, og at det er den måde, vi orienterer på, siger Lars Friis Christensen. 

Rådmand rystet

Odenses by- og kulturrådmand, Christoffer Lilleholt (V), er chokeret over, at byggefirmaet nu vil fælde træer i dele af skoven. 

- Jeg er dybt ærgerlig. Jeg er uforstående over for, hvordan selskabet på ingen måde har lyttet til de politiske intentioner og er politisk tonedøve over for kommuneplanen, der betegner grunden som en del af det grønne Danmarkskort, der betyder, at området har en særlig naturværdi for Odense, siger Christoffer Lilleholt til TV 2 Fyn.

Ifølge rådmanden er det ikke muligt for kommunen at gøre noget, da det er Olav de Linde, der ejer området i skoven. 

De kan derfor gøre med det, hvad de vil, konkluderer rådmanden.

- Jeg har spurgt forvaltningen, og det lader desværre ikke til, at der er særlig meget at gøre. Jeg er glad for, at vi ikke gav lov til at bygge boliger på grunden. Men resultatet bliver det samme, og en del af skoven vil ikke længere være skov, siger Venstre-rådmanden.