Første skridt mod Nato dronecenter i Odense på plads

Odense kan blive centrum for et såkaldt Nato Center of Excellence. Centeret skal fungere som en vidensbank, hvor dansk forsvar, industri og universiteter kan samarbejde indenfor drone- og robotteknologi til bred militær anvendelse.

I sidste uge blev forsvarsforliget for 2024-2033 indgået. Her blev det slået fast, at der er sat penge af til en række indledende undersøgelser, der skal finde ud af, om et Nato dronecenter skal oprettes i Odense Lufthavn.

Det kaldes Center of Excellence.

Hvad laver Center of Excellence?

Flere års erfaring med drone- og robotvirksomheder

Forsvaret og Odense Kommune indviede allerede i 2017 et kompetencecenter for droner i HCA Airport. I løbet af de seneste år er der blevet etableret mere end 130 drone- og robotvirksomheder i Odense-området. For at fremme udviklingen findes det naturligt at placere et såkaldt Center of Excellence på Fyn, som kan hjælpe med at bidrage til Forsvarets og Natos viden inden for udviklingen af drone- og robotteknologi.

- Det er 11 år siden, at vi første gang i Folketinget fik prioriteret både midler og tilladelser til det gamle Beldringe Lufthavn, der siden blev til HCA Airport, som nu er en veludviklet dronelufthavn med store internationale aktører. 11 år er virkelig lang tid i et udviklingsperspektiv. Den anden del er, at vi har et fantastisk miljø indenfor robotudvikling, siger folketingsmedlem Trine Bramsen (S). 

Fynske politikere positivt indstillet

Spørger man borgmester i Odense, Peter Rahbæk Juel (S), vil et Center of Excellence på Fyn være et vigtigt bidrag til det danske forsvar.

- Vi er i en situation, hvor vi kan blive nødt til at stille vores forsvar mere styrket, i kraft af den trussel der er fra Rusland, og den ustabilitet der er i verden. Og her kan vi rent faktisk bidrage med noget, der har kvalitet inden for teknologiområdet, der også kan bruges på det civile område.

Borgmester Peter Rahbæk Juel mener at et fynsk Center of Excellence vil gavne det danske forsvar og Nato.
Borgmester Peter Rahbæk Juel mener at et fynsk Center of Excellence vil gavne det danske forsvar og Nato.
Foto: Jonathan Malat

Hvorfor skal det være i Odense?

- Det skal det, fordi vi har nogle helt fantastiske forudsætninger og faciliteter til at gøre det. Vi har en lufthavn, der er dedikeret til droner, vi har et universitet der forsker og uddanner på droneområdet, og er det bedste i verden inden for teknologien, og vi har et erhvervsliv der gerne vil spille med. Der vil være arbejdspladser i det, og der vil være mulighed for at flere studerende kan forske i det, fortæller Peter Rahbæk Juel. 

Det er Trine Bramsen enig i. Hun mener nemlig også, at Odense er den helt oplagte placering.

- Vi har et klart forspring på Fyn, hvor vi har arbejdet med og udviklet droner, hvor der er en tæt synergi med vores robotindustri. Derfor har vi en god mulighed for at byde ind i det store arbejde, der ligger hos Nato, siger hun.  

Trine Bramsen ser positivt på, at Fyn bliver anset som en vigtig aktør.
Trine Bramsen ser positivt på, at Fyn bliver anset som en vigtig aktør.
Foto: Jonathan Malat

Hvad så nu?

Det er endnu uvist, hvornår et dronecenter kan blive en realitet i Odense. 

- Vi prøver at holde tøjlerne stramme og bringe os på banen, ligesom vi har gjort hidtil. I dag er jeg glad for, at det skal undersøges nærmere. Det giver mig bare mere lyst til at klø på med at få det skubbet i mål, og jeg er sikker på at det kan blive godt, ikke bare for Odense og for Fyn, men det kan blive godt for det danske forsvar og for Nato, siger Peter Rahbæk Juel. 

Skal borgerne i Odense være bekymret for at Nato bliver mere synlig i byen?

- Det skal man ikke være bekymret for. Nato er allerede tæt på alle borgerne i Odense, fordi Danmark er et Nato-medlem. Vi skal tage det her forsvarsforlig seriøst, og vi skal bidrage de steder, hvor vi kan gøre en forskel siger borgmesteren.

Oversigt

    Oversigt