Fra plejecenter til plejehjem: - Det er beboernes hjem, dernæst de ansattes arbejdsplads

De fynske plejehjem rummer for meget institution og for lidt af hjem. Det mener Søren Windell (K), der nu vil arbejde for, at beboerne får hjemlige rammer.

På Korsløkke Plejecenter i Odense har 97-årige Inger Rasmussen boet knap et år. 

Og selvom gangene er præget af linoleumsgulve, industriloft og arbejdstavler på væggene, ser hun med positive øjne på hendes nye hjem. 

- Det er selvfølgelig en institution, men når jeg kommer op til mig selv, så er jeg hjemme. Her har jeg mine ting, som jeg altid har haft, siger hun. 

quote Plejehjemmene er blevet invaderet af arbejdslivet på en måde, så det ikke længere afspejler et hjem

Søren Windell (K), rådmand

Samme begejstring deler Grethe Louise Sørensen, som udover at være Inger Rasmussens veninde, også er beboer på stedet. 

- Jeg har det bare rigtig, rigtig godt her. Jeg har ikke noget at klage over. Det er godt nok som det er, fastslår Grethe Louise Sørensen. 

Det skal føles som et hjem

Men på trods af roserne fra de to beboere, mener byrådsmedlem Søren Windell (K) ikke, at hjemligheden på de fynske plejehjem bliver prioriteret højt nok.

Ifølge ham runger plejehjemmene mere af arbejdsplads for medarbejderne end af hjem for beboere og pårørende. 

- Plejehjem er først beboernes hjem og dernæst de ansattes arbejdsplads, siger Søren Windell og fortsætter: 

- Jeg synes, at plejehjemmene er blevet invaderet af arbejdslivet på en måde, så det ikke længere afspejler et hjem. Det praktiske har overtaget.

Derfor foreslår han, at der fremadrettet skal mere fokus på at skabe hjemlige rammer for beboerne. Ikke kun i de private værelser, men i særdeleshed også i fællesarealerne. 

- Det skal først og fremmest være hyggeligt. Det er beboerne, der har deres hjem her. Den respekt til dem sætter jeg meget højt, og det er det jeg gerne vil sætte på dagsordenen, siger Søren Windell. 

Søren Windell (K) ønsker mere hjemlig hygge på plejecentrene i kommunen.
Fotograf: Fotograf: Mikkel Skov Svendsen Redigering: Julie Lapp

Plejehjemmene gør sig umage

På Korsløkkehaven Plejecenter i Odense er Alice Sundstrøm rehabiliteringsleder. 

quote Hvis plejecenteret skal blive mere hjemligt, så skal der nok skæres lidt i reglerne

Alice Sundstrøm, rehabiliteringsleder på Korsløkkehaven Plejecenter

Hun fortæller, at medarbejderne allerede gør sig meget umage for at sikre trygge og hjemlige rammer for beboerne. 

- Vi vil gerne føre beboernes almindelige hverdag videre her. Derfor kan vi også rigtig godt lide, når de tager ting fra deres tidligere hjem med herhen, siger hun og fortsætter:

- Vi har også ønsket om at få malet, men der fik vi ikke lov til at vælge farverne selv. Vi vil ellers gerne have farver på væggene. 

Ifølge hende er vejen fra idé til handling ikke altid snorlige. For inden de ansatte kan kaste sig over malerbøtterne, skal det godkendes af deres udlejer. Og når ønskerne er mange, må der prioriteres. 

- Hvis plejecenteret skal blive mere hjemligt, skal der nok skæres lidt i reglerne. Det ville hjælpe os mest. Og man kommer ikke gratis til noget, så hvis der skal ske en hel masse med farver og hygge, så koster det jo, siger Alice Sundstrøm. 

Men når pengene skal uddeles, afhænger det af den politiske prioritering. Hos Søren Windell står hjemligheden på plejehjemmene meget højt på prioriteringslisten. 

- Vores plejehjem skal emme af hjem og hygge. Det handler om, at se tingene anerledes. Der er mange ting, man kan gøre uden de helt store summer penge, siger Søren Windell. 

Han mener sagtens, at man kan kombinere praktik med hjemlig hygge. 

- Der er naturligvis hygiejne og brandsikkerhed at tage hensyn til, men derfor behøver vi hverken at laminere alt eller have linoleum overalt, siger han og fortsætter: 

- Det er et spørgsmål om at ville det og om at prioritere det. 

Aarhus som foregangsby

Ønsket om hjemlighed på plejehjemmene kommer ikke af ren fantasi. Inspirationen kommer fra Aarhus Kommune, der allerede længe har haft fokus på netop det. 

quote Jeg synes, at der er positiv stemning omkring det i udvalget

Søren Windell (K), rådmand

Her har man blandt andet udarbejdet en pjece med billeder fra et plejehjem på Kirkegårdsvej på Trøjborg, der skal inspirere til en mere hjemlig og hyggelig indretning. 

- Man kan tydeligt se hvordan det arbejde de udførte i Aarhus, påvirkede rummene. Vi skal også have gjort det dejligt og attraktivt at opholde sig på plejehjemmene, siger Søren Windell. 

Af samme årsag blev Aarhus Kommune også inviteret med til mødet tirsdag, da Ældre- og Handicapudvalget i Odense Kommune drøftede hjemligheden på plejehjem i Odense. 

- Det er et gammelt forslag, som er stillet af Konservativ og jeg synes, at der er positiv stemning omkring det i udvalget. Det var i hvert fald spændende tanker man kom med fra Aarhus, siger Søren Windell.


Oversigt

    Oversigt