Fund af kokain og snifferør fik ham fyret - nu står hjemmeplejer frem for at rense sit navn

Et fund af kokain i en plejehjemsbil fik ingen konsekvenser for nogen - men Liiban Abdulle mistede sit job som hjemmeplejer, da han var den sidste i bilen, aftenen før der blev fundet et snifferør. Han er klar til at gå rettens vej for at rense sit navn og har meldt sin leder til politiet.

Den 12. april blev den 22-årige hjemmeplejer Liiban Abdulle fyret fra sit arbejde i Odense Kommune. 

Det skete efter et forløb, der begyndte med et fund af en pose med kokain i en af hjemmeplejens biler og to uger senere et nyt fund - denne gang af hvidt pulver og et såkaldt snifferør i en anden af bilerne.

Men mens sagen om kokainposen ikke har haft nogen konsekvenser for nogen ansatte, er Liiban Abdulle blevet afskediget på et - ifølge ham selv - yderst spinkelt grundlag.

Det var Liiban Abdulle, der brugte bilen som den sidste medarbejder, inden der den følgende morgen blev fundet et snifferør på passagersædet og ifølge kommunen "hvidt pulver på sædet og ved gearstangen". Hverken narkohunde eller betjente kunne dog få Fyns Politi til at konkludere, at der var narko i bilen - men alene fundet af det sammenrullede rør førte til en fyring, som har ødelagt hans drømme for fremtiden og hans planer om at få dansk statsborgerskab.

Liiban Abdulle har fra begyndelsen nægtet al kendskab til det hvide pulver og snifferøret.

Nu står han frem hos TV 2 Fyn for at fortælle sin side af historien og for at spørge, om det virkelig kan passe, at man kan blive fyret og "miste alt" - alene på grund af en mistanke? 

- Jeg gør det for at sætte fokus på de ledelsesproblemer, der er i Aftengruppe Nord. Og så gør jeg det for at rense mig selv. Mit omdømme er på spil, siger Liiban Abdulle. 

Liiban Abdulle blev suspenderet ad to omgange, inden han blev fyret.
Liiban Abdulle blev suspenderet ad to omgange, inden han blev fyret.
Foto: Bjørn Fabricius


TV 2 Fyn har via aktindsigt i Liiban Abdulle personalesag gennemgået samtlige dokumenter i sagen, blandt andet interne mails, korrespondancer og interne notater.

Der findes ingen dokumentation for, hvis rør det er. Og i løbet af aftenvagten var tre personer i bilen udover Liiban Abdulle. 

TV 2 Fyn kan ikke dokumentere, at det ikke var hans hvide pulver og rør, der blev fundet i hjemmeplejebil 157 den morgen - men det kan Odense Kommune heller ikke, fremgår det af Liiban Abdulles personalesag. 

"Vi har ingen sag pt.," står der i et notat fra den 18. marts ovenpå den første af to tjenstlige samtaler, kommunen holdt med Liiban Abdulle, og sagen blev henlagt af politiet. Alligevel endte sagen i en fyring, en intern personalesag om forskelsbehandling og en politianmeldelse af hjemmeplejelederen og en HR-konsulent.

Narko i bilen

Men Liiban Abdulles historie begynder egentlig med en helt anden sag.

Den 1. marts blev hjemmeplejen i Odense ramt af en regulær narkoskandale, da der blev fundet en pose med kokain i en af tjenestebilerne.

 

Liiban Abdulle var på arbejde den dag, men han siger, at han ikke har noget med det fund at gøre, og at posen med kokain blev fundet i en hjemmeplejebil tilhørende et andet team. I hans personalemappe står der heller intet om denne episode. 

Fyns Politi undersøgte sagen, men henlagde den.

Det havde nemlig ikke været muligt at finde frem til, hvem der havde været i besiddelse af posen, eftersom hjemmeplejens biler bliver brugt af flere forskellige, lød forklaringen.

Ifølge TV 2 Fyns oplysninger har sagen heller ikke haft nogen ansættelsesretlige konsekvenser for nogen i hjemmeplejen.

Aftenvagten

12 dage senere klokken 15.26 mødte Liiban Abdulle ind på en aftenvagt på Lavsenvænget i det vestlige Odense. Her fandt han tjenestebil 157 og lagde straks mærke til, at den var beskidt indvendig. Der stod et brugt glas i kopholderen, og det flød med gummihandsker, pincetter og papir.

I bilen tog en anden kollega plads. Medarbejdere i Aftengruppen Nord er pålagt at køre kolleger fra Lavsenvænget hen på Møllemarksvej, hvor hjemmeplejen har flere biler stående. Det samme er tilfældet ved slutningen på en vagt, og derfor havde Liiban Abdulle to andre kolleger med tilbage på Lavsenvænget, da han parkerede bilen klokken 23.18. 

Tidspunkterne fremgår af de logfiler, der er en del af hans personalemappe. 

Dagen efter, den 13. marts, ringede hans chef, Charlotte Hjortsballe Aamand, der er rehabiliteringsleder ved Aftengruppe Nord, til ham. Ifølge Liiban Abdulle fortalte hun ham, at han var blevet fritaget fra tjeneste, fordi der var blevet fundet narko i den bil, han kørte aftenen forinden.

Der gik endnu en dag, og så modtog han også en indkaldelse til en tjenstlig samtale, og heri stod endda, at der var blevet fundet narko i tjenestebil 157.

Blev ved med at nævne narko

Men allerede om formiddagen den 13. marts var lederne i Aftengruppe Nord klar over, at der ikke var narko i bilen. Det fremgår af en mailkorrespondance, der er en del af Liiban Abdulles personalesag, som han selv har fået aktindsigt i, og som TV 2 Fyn har læst.

Her står, at efter man fandt røret, kontaktede rehabiliteringsleder i Natgruppen Pernille Hilbert Jacobsen Fyns Politi, som bad hende bringe bilen ind på politistationen for at kigge på den. 

- Kører til Lavsenvænget og får bilen fra dagvagten og kører på politigården. Narkohunden undersøger bilen, men finder ikke yderligere, skrev Pernille Hilbert Jacobsen blandt andet. 

Hun beskrev også, at flere betjente havde kigget bilen igennem, men hverken de eller narkohunden fandt noget narkotika. 

Hverken narkohunde eller betjente kunne få Fyns Politi til at konkludere, at der var narko i bilen.
Hverken narkohunde eller betjente kunne få Fyns Politi til at konkludere, at der var narko i bilen.
Foto: Grafik: TV 2 Fyn

- Det er skørt. Man prøvede at fange mig på det forkerte ben, få en reaktion ud af mig og lokke mig i fedtefadet. Det var først længe efter, jeg fandt ud af, at det ikke var kokain, der var i bilen, siger Liiban Abdulle.

Det var nemlig først den 21. marts, da TV 2 Fyn skrev om fundet af snifferøret, og at historien om frem i offentligheden, at han kunne læse, at politiet havde henlagt sagen og ikke kunne finde narkotika i bilen.

I samme omgang beskrev politiet røret som et remedie, der normalt bruges til at indtage euforiserende stoffer i pulverform med.

TV 2 Fyn ville gerne have spurgt Odense Kommune, hvorfor de skrev til Liiban Abdulle, at der var blevet fundet narkotika i bilen, selvom Fyns Politi dagen inden havde undersøgt den og ikke kunne påvise det.

Men det har Odense Kommune ikke ønsket at kommentere.

TV 2 Fyn har også forsøgt at få Fyns Politi til at svare på, hvornår sagen blev henlagt, hvornår bilen blev undersøgt, hvornår man fandt ud af, at det hvide pulver i bilen ikke var narkotika, og om røret er blevet undersøgt for fingeraftryk, DNA og narkotika.

Men Fyns Politi har ikke ønsket at svare på spørgsmålene.

“Vi har ingen sag pt.”

Liiban Abdulle mødte op til den tjenstlige samtale den 18. marts. 

Ifølge mødereferatet fortalte Charlotte Hjortsballe Aamand ham blandt andet, at sagen var meldt til politiet. Hun fortalte også, at der i tjenestebil 157 var blevet fundet et lille hvidt rør og noget hvidt pulver på bagsædet og ved gearstangen. 

Ifølge notatet fortalte Charlotte Hjortsballe Aamand ham, at fordi Liiban Abdulle var den sidste, der benyttede bilen, før dagvagten fandt røret og "resterne af narkotika i bilen", måtte hun lægge til grund, at det var ham, der havde efterladt det i bilen.

Liiban Abdulle sagde, at han godt kunne forstå, at de undrede sig over fundet. Men han fastholdt "på det kraftigste" til samtalen, at han ikke havde noget med "det efterladte stof/rør at gøre". Han sagde også til samtalen, at han aldrig har haft noget at gøre med narkotika, og at han tilbød at afgive både urinprøve, blodprøve, fingeraftryk og DNA.

Til samtalen fik Liiban Abdulle besked om, at han var fritaget for tjeneste.


Den 18. marts - på dagen for den første tjenstlige samtale - dropper kommunen sagen mod Liiban Abdulle, da der ikke er dokumentation for, at det glemte "rør og støv" i bilen var hans.
Den 18. marts - på dagen for den første tjenstlige samtale - dropper kommunen sagen mod Liiban Abdulle, da der ikke er dokumentation for, at det glemte "rør og støv" i bilen var hans.
Foto: Grafik: TV 2 Fyn


Men samme dag blev Liiban Abdulle kaldt tilbage på arbejde, efter forhandlingschef Nina Hult havde taget stilling til sagen. Begrundelsen var, at der ikke var dokumentation for at bortvise eller fyre ham, idet der havde været flere personer i bilen. 

"Vi kan derfor ikke redegøre for, at det er Liiban, der har lagt/glemt rør og støv i bil 157, eller om der er tale om noget fra de passagerer, han havde med retur til Lavsengruppen 12. marts 2024. Med andre ord, vi har ingen sag pt."

Senere samme dag fik Liiban Abdulle at vide af sin leder, at hun troede på ham, og at han derfor kunne komme tilbage. 

Men han nåede kun at være på arbejde i to dage, før han den 22. marts igen blev suspenderet og indkaldt til en tjenstlig samtale. Indkaldelsen er dog dateret den 18. marts. Det var samme dag, hvor Liiban Abdulle var til sin første tjenstlige samtale, og hvor han senere på dagen fik at vide, at han igen kunne komme på arbejde. 

Tre billeder

Baggrunden for den nye samtale var, at hans chef, Charlotte Hjortsballe Aamand, havde modtaget “nye oplysninger i sagen”. Det var tre billeder, der viste, at det lille rør ikke lå på passagersædet, men på førersædet. Altså der, hvor Liiban Abdulle sad aftenen forinden.

Men i hans personalesag fremgår det, at billederne ikke var så nye alligevel.

Charlotte Hjortsballe Aamand modtog allerede billederne den 13. marts - altså samme dag hvor røret blev fundet. 

Som det ses på de tre billeder, ligger snifferøret på tre forskellige måder på de tre billeder, og det kan derfor være blevet flyttet.
Som det ses på de tre billeder, ligger snifferøret på tre forskellige måder på de tre billeder, og det kan derfor være blevet flyttet.
Foto: Grafik: Anders Kammersgaard


Det ene billede viser det lille, hvide rør på forsædet af en bil. Øverst på fotografiet kan man se gearstangen og håndbremsen. Men i personalesagen er der også to andre billeder af røret, som er fotograferet tættere på. Røret ligger på tre forskellige måder på de tre billeder. Hvorfor står hen i det uvisse.

TV 2 Fyn ville gerne have spurgt Odense Kommune, hvorfor billederne af røret fungerede som “nye oplysninger” i sagen, når Liiban Abdulles leder allerede den 13. marts - inden hans første tjenstlige samtale - havde modtaget dem. TV 2 Fyn ville også gerne have spurgt, hvorfor røret ligger på tre forskellige måder på de tre billeder. Og om man kan lægge til grund, at det var Liiban Abdulles rør, fordi det blev fundet på førersædet, når billederne samtidig viser, at røret ligger på forskellige måder og derfor kan være blevet flyttet.

Den manglende tillid

Billedet af røret endte med at blive centralt for Liiban Abdulles tjenstlige samtale og for hans senere fyring. Den 25. marts sad han derfor til en ny tjenstlig samtale.

Liiban Abdulle afviste igen på det kraftigste, at det var hans ting, der blev fundet.

"Jeg vil gøre alt, hvad jeg kan for at få afdækket sagens detaljer, så forvaltningen kan komme til bunds i sagen, da mit navn og omdømme har taget stor skade af disse falske beskyldninger," sagde han ifølge referatet til samtalen.

Mødet sluttede med, at Charlotte Hjortsballe sagde, at Liiban Abdulle  ”siden sin ansættelse i Aften Nord flere gange har bragt sig i situationer, hvor man har været nødsaget til at påtale disse.”

Hun sagde blandt andet, at hun kunne se på billedet af røret, at sikkerhedsselen i tjenestebil 157 var klikket ned, så føreren kunne køre bilen uden egentlig at være spændt fast.

De andre situationer blev listet op: Det handlede om nøglebrikker han havde mistet, om en telefon, som også var blevet væk, og så handlede det om tre pauser, han havde holdt ved Tarup Skole, og som han i sommeren 2023 havde fået en advarsel for.

Under samtalen afviste han at have kørt uden sele. Han sagde også, at han blev gjort til "syndebuk, så man kan få en dæmper på sagen."

De nye oplysninger var, at et billede viste, at røret lå på førersædet.
De nye oplysninger var, at et billede viste, at røret lå på førersædet.
Foto: Grafik: Anders Kammersgaard

TV 2 Fyn har talt med syv medarbejdere i Aftengruppe Nord, som til baggrund fortæller, at det er almindeligt at miste nøglebrikker, og mange gør det. I travlheden sker det også, at telefoner bliver væk, lyder det. Og pauserne bliver ifølge nogle af medarbejderne holdt mange forskellige steder.

Liiban Abdulle fortæller, at den lange pause blandt andet blev brugt på at lave noget af al det dokumentationsarbejde, hjemmehjælperne også skal udføre. Pausen resulterede dog i, at han fik en advarsel, og at han fik at vide, at hvis det skete igen, var det fyringsgrund.

- Men siden den dag har jeg aldrig holdt pause uden for arbejdspladsens matrikel, siger Liiban Abdulle.

Sammenholdt med det fundne rør konkluderede Charlotte Hjortsballe Aamand, at hun ikke længere havde tillid til Liiban Abdulle. Han skulle opsiges.

- Hvorfor var de episoder ikke en del af min første tjenstlige samtale? De havde ingen betydning for sagen før, og blev kaldt tilbage på arbejdet den 18., så det forstår jeg ikke, siger Liiban Abdulle.

I indkaldelsen til den anden tjenstlige samtale holdt kommunen fast i, at der var fundet narko i bilen.
I indkaldelsen til den anden tjenstlige samtale holdt kommunen fast i, at der var fundet narko i bilen.
Foto: Grafik: Anders Kammersgaard

Den sidste dråbe

TV 2 Fyn har vist Christian Højer Schjøler, lektor ved Juridisk Institut på Syddansk Universitet og ekspert i ansættelsesret, Liiban Abdulles afskedigelse.

Ud fra den kan han læse, at fyringen er en samlet vurdering, og at sagen med røret har "været den sidste dråbe i tillidsspørgsmålet", blandt andet fordi Liiban Abdulle ikke kan komme med en forklaring på, hvorfor røret lå, hvor det lå. 

At politiet ikke kunne påvise, at der var narko i bilen, og at sagen blev henlagt, betyder ikke nødvendigvis noget for en fyring, lyder det. 

- Hans arbejde involverer svage borgere, og han får derigennem adgang til en masse private hjem. Det er ikke afgørende for den arbejdsretlige vurdering, at der rejses tiltale eller sker en domsfældelse. Derfor kan de forhold, der fører til politiets involvering godt føre til en afskedigelse, siger Christian Højer Schjøler.

Plan om at tage ham på fersk gerning

Sagens dokumenter viser også, at Odense Kommune og Fyns Politi angiveligt havde en plan for, hvordan Liiban Abdulle skulle tages på fersk gerning. 

Det fremgår af en mailkorrespondance. Om formiddagen den 13. marts skrev rehabiliteringsleder i Natgruppen, Pernille Hilbert Jacobsen, at der var blevet fundet et sammenrullet rør i bilen. Hun skrev også, at hun har talt med politiet, som “opfordrer til, at vi fastholder planen vedrørende GPS i bilen”.

- De (politiet, red.) mener, han skal tages på fersk gerning. Derfor opfordrer de til, at planen holdes," skrev Pernille Hilbert Jacobsen.

I mailen forklarede hun også, at på baggrund af de fund, der er gjort, kunne Liiban Abdulle ikke straffes.

- Men de (politiet, red.) er meget interesserede i ham," skrev Pernille Hilbert Jacobsen.

Hun bemærkede også, at der nu var en styrket formodning om, at det kun kunne være Liiban Abdulles rør, “da det er hans navn, der som det eneste går igen her”. I Liiban Abdulles personalemappe står der som tidligere beskrevet intet om den pose kokain, der blev fundet i en af hjemmeplejens biler to uger forinden, og han siger, at han ikke selv ved, hvad der menes med det. TV 2 Fyn har også set hans straffeattest, og den er ren.

- Jeg er tom for ord, siger han om den plan, kommunen og politiet havde lagt mod ham.

- Jeg er blevet gjort til syndebuk, så man kan få en dæmper på sagen. Hvordan i alverden kan man på grundlag af et sammenrullet papir starte en eller anden form for efterforskning af mig i samråd med min arbejdsplads?

TV 2 Fyn ville gerne have spurgt Odense Kommune, hvor Liiban Abdulles navn går igen, og hvorfor man er overbevist om, at det er hans rør, nu når man to uger tidligere ikke kunne finde ud af, hvem der ejede den pose kokain, som blev fundet i en hjemmeplejebil.

Liiban Abdulle bor i Vollsmose.
Liiban Abdulle bor i Vollsmose.
Foto: Bjørn Fabricius

Støttebrevet

Den 12. april, knap en måned efter Liiban Abdulle havde sin sidste vagt i hjemmeplejen, modtog han sin afskedigelse i sin e-boks. 

Her gentog Charlotte Hjortsballe Aamand, hvad hun havde sagt under den seneste tjenstlige samtale: At hun ikke længere havde tillid til ham som medarbejder.

Hans fremtid lå ikke længere i Aftengruppe Nord. Også selvom flere kolleger i et brev sendt til Charlotte Hjortsballe Aamand havde bakket ham op. 

I brevet står der blandt andet, at underskriverne og borgerne er glade for Liiban Abdulle, og at det er ham, man ringer til, når "lortet brænder på". Der står også, at kollegerne ikke kan få ledelsens beslutning til at hænge sammen, fordi "der ikke har været de samme konsekvenser for alle, der har/har haft noget med sagen at gøre".  

Rokade i ledelsen

Liiban Abdulles fremtid lå stadig ikke i Aftengruppe Nord. Men det gjorde hans leder, Charlotte Hjortsballe Aamands, heller ikke. 

Den 1. maj blev der sendt et internt informationsnotat ud til medarbejderne, hvori der stod, at "der lægges op til en ny start i Aften Nord": 

"Der fremkommer fortsat bekymringshenvendelser vedrørende ledelsen og arbejdsmiljø, og derfor findes tiden nu moden til at opdele Aften Nord," stod der.

En af ændringerne er, at Charlotte Hjortsballe Aamand bliver flyttet. Hun har siden 15. maj været ny leder af Ejlstrup Plejehjem. 

TV 2 Fyn har fået delvist aktindsigt i dokumenter, der har med rokaden at gøre, og her skrev Charlotte Hjortsballe Aamand selv den 1. maj, at hun "på baggrund af situationen i Aften Nord med adskillige bekymringshenvendelser og kritik af ledelsen" og "efter nøje overvejelser" har bedt sin leder om "nye udfordringer". 

Chefen for Ældre og Sundhed i Odense Kommune, Charlotte Gjørup, bekræfter over for TV 2 Fyn, at Charlotte Hjortsballe Aamand selv har ønsket at komme væk fra Aftengruppe Nord. Hvornår hun har ytret det ønske, vil Charlotte Gjørup ikke svare på. 

Charlotte Gjørup forklarer også, at baggrunden for opdelingen af Aftengruppe Nord handler om det store arbejdspres, høje sygefravær og den dårlige trivsel, som TV 2 Fyn afslørede sidste år. 

- Og så må vi også bare erkende, at der stadig er nogle udfordringer i Aften Nord, siger Charlotte Gjørup. 

Hun fortæller, at nogle af de bekymringshenvendelser, der refereres til i informationsnotatet, drejer sig om kritik af ledelsen i Aftengruppe Nord. 

Aftengruppe Nord på Lavsenvænget i Odense.
Aftengruppe Nord på Lavsenvænget i Odense.
Foto: Peter Salomon

Giver ikke op

Liiban Abdulle har politianmeldt sin leder og en HR-konsulentfor overtrædelse af racediskriminationsloven.

Det skyldes, at de andre medarbejdere der var med i bilen til slutningen af vagten alle var etnisk danske. Og selvom man i første omgang mente, at snifferøret havde ligget på passagersædet, var det kun Liiban Abdulle, der blev suspenderet begge gange. De andre kollegaer kunne møde på arbejde. 

Liiban Abdulle mener, at han har gjort, hvad han kan for at bevise, at han er uskyldig. Nu ligger sagen hos hans fagforening, FOA, som vil gå i gang med at forhandle med Odense Kommune.

Han har permanent opholdstilladelse i Danmark, men er endnu ikke dansk statsborger. Det får han først, når han har haft et arbejde i tre og et halvt år. Med fyringen nåede han kun at være ansat i to år og tre måneder. Så den drøm er indtil videre udskudt.

Målet for ham er ikke at få erstatning. Det er at få sit arbejde i Aftengruppe Nord tilbage.

- Jeg vil gå så langt, som jeg kan. Hvis den skal ende i arbejdsretten, ender den i arbejdsretten.

Oversigt

    Oversigt