I det fynske folks tjeneste

Galschiøt om kunst-skandale: Årets idiotpris går til Syddansk Erhvervsskole

Ingvar Cronhammars milliondyre stålskulptur ved Syddansk Erhvervsskole i Odense måtte lade livet på grund af en administrativ fejl. En skandale, siger kunstnerkollega Jens Galschiøt.

Foto: TV 2/FYN / Ole Holbech

En fejl fra en administrativ medarbejder ved Syddansk Erhvervsskole resulterede torsdag i, at Ingvar Cronhammars store stålskulptur 'Camp Fire' blev revet ned og ødelagt. Det indrømmer Syddansk Erhvervsskole over for TV 2.

Fejlen skete, fordi skolens bygninger blev solgt, da skolen flyttede, og den nye ejer ville ikke overtage kunstværket, da de ville rive bygningerne ned. Stålskulpturen skulle derfor flyttes, men endte efter en kommunikationsfejl med at blive revet ned og skåret i stykker i stedet. 

Læs også Skulptur revet ned under mystiske omstændigheder: - Jeg har aldrig oplevet noget lignende

Den fynske kunstner Jens Galschiøt er langt fra imponeret over forløbet. 

- Det er en skandale, at man fjerner den. Det viser også noget om, at folk ikke er i stand til at forholde sig til kunst, siger Jens Galschiøt til TV 2/FYN.

Han er oprevet over, at der kan ske en fejl som denne. 

- Det er jo industriel kunst. De er skide flotte hans værker.

Hvis man skulle uddele årets idiotpris, så skulle den gå til Syddansk Erhvervsskole

Jens Galschiøt, kunstner

For Jens Galschiøt er det nærmest tragikomisk, at det store kunstværk nu blot er reduceret til stålskrot. 

- Det er ignorant, at nogen kan finde på at sætte en skrotning i gang uden at ringe til nogen, der har forstand på kunst. Da jeg fik det at vide i går aftes, tænkte jeg: Det må være en kikser. Jeg troede ikke rigtig på det. Det mest komiske er, at der er nogle, der siger, at den var rusten. Jeg er jo smed. Den har overhovedet ikke været rusten. Det svarer til at sige, at hvis der er en rustplet på en Jaguar, så skal hele Jaguaren skrottes, siger Jens Galschiøt. 

Læs også Skole erkender: Uheldig fejl førte til nedrivning af milliondyr skulptur

Idiotpris

Skulpturen Camp Fire blev oprindeligt bygget i 1994 for at markere Odense Teknisk Skoles 150-års jubilæum. Nu bør man overveje at bruge en del af den kasserede og ødelagte skulptur som en pris, mener Jens Galschiøt.

Læs også Skrottet kunstværk: - Fuldstændig vanvittigt, at det kan ske

- Hvis man skulle uddele årets idiotpris, så skulle den gå til Syddansk Erhvervsskole. Og man skulle overveje, hvis man skulle lave sådan en pris, at hente en stump af det kunstværk og give det som præmie, siger Galschiøt, der har værksted i Næsby.

For multikunstneren er det nærmest en ignorant beslutning at rive Cronhammar-værket ned.

- Havde man ringet til et hvilket som helst menneske i Odense, der har bare den mindste smule forstand på kunst, så havde de åbnet deres baghave for at have det her værk stående. 

00:31 Luk video