I det fynske folks tjeneste

Skulptur revet ned under mystiske omstændigheder: - Jeg har aldrig oplevet noget lignende

En skulptur lavet af kunstneren Ingvar Cronhammar er blevet solgt til skrot i Odense. Kunstneren kalder det selv trist og besynderligt.

I samarbejde med TV2.dk
00:31

Foto: Ivar Juel Nordentoft/Jysk Fynske Medier/Scanpix

1 af 2

I 1993 fejrede Odense Tekniske Skole sit 150-års jubliæum, og det skulle markeres med noget helt særligt.

Valget faldt på kunstneren Ingvar Cronhammar, der lavede skulpturen Camp Fire, der siden har prydet grunden ud for skolens bygninger.

I hvert fald indtil torsdag. Af en grund, som ingen tilsyneladende kan finde, er skulpturen blevet pillet ned, skåret i stykker og solgt til skrot. Uden at hverken kommunen, Den Tekniske Skole, som siden har flyttet, eller den nuværende ejer af bygningerne har vidst noget som helst om det. 

Læs også Kunstfond jagter skulptur-skrottere: Erstatningssag på vej

- Det er helt forrykt. Vi er helt rystede, siger Anders Wedel Berthelsen, der er formand for Odense Bys Kunstfond, og sidder i Odense Byråd, til TV 2.

Cronhammar: Det er godt nok besynderligt

Kunstneren selv er ikke meget klogere på, hvad der er sket.

- Det er godt nok noget trist noget, og meget besynderligt. Jeg kan slet ikke finde ud af, hvad fanden det er for en historie, siger Ingvar Cronhammar til TV 2.

Men måske kan han alligevel kaste en smule lys over, hvad der kan være sket. For godt to uger siden blev han nemlig ringet op af nogen, der skulle flytte skulpturen og derfor ville have noget viden om skulpturens vægt og proportioner.

- Som jeg husker det, var det en vognmand, der var blevet bedt af Teknisk Skole om at flytte den. Men det var jo overhovedet ikke det, der skete.

- Det er godt nok mærkeligt. Jeg har aldrig oplevet noget lignende, siger Ingvar Cronhammar.

Juridisk efterspil på vej

Både kommunen og kunstneren overvejer nu at gå videre med sagen.

- Jeg ved ikke endnu, hvad jeg vil gøre. Men jeg vil i hvert fald rådføre mig med min sagfører, understreger Ingvar Cronhammar.

Det var kommunen, der ejede grunden og skulpturen, og Anders Wedel Berthelsen fortæller, at et erstatningskrav formentlig vil komme på tale. Problemet er bare, at der ikke er nogen, der ved, hvem der er ansvarlig.

- Nu skal vi lige sunde os lidt oven på det her og så skal vi jo have undersøgt det i bund, understreger han.

Fyens Stiftstidende har talt med Jesper Steen Tastesen, administrerende direktør for Tasfo Selskaberne, der købt ebygningerne, der husede Odense Tekniske Skole tidligere. Han understreger over for avisen, at han ikke anede noget om, at skulpturen skulle flyttes eller tages ned.

 

BLÅ BOG: Ingvar Cronhammar

Ingvar Cronhammars skulptur Camp Fire er ved et uheld blevet skrottet. Kunstneren har en land karriere bag sig:

Navn: Ingvar Cronhammar
Alder: 69 år (f. 17/12 1947)
Søn af radioforhandler Knut Cronhammar og modist Rut Cronhammar, født Ring.
Fødested: Hässelholm, Sverige
Nationalitet: Svensk
Uddannelse: Aarhus Kunstakademi 1968-1971
Karriere: Langvarig bidragyder af kunst til en stribe museer, firmaer og udsmykker IC3 togsættet 5094. Afdelingsleder på Billedhuggerskolen, Det Fynske Kunstakademi 1990-1995.
Del af Zygo-gruppen i det aarhusianske kunstmiljø i 1970'erne.
Modtager af: Statens kunstfonds 3-årige arbejdslegat 1989-1991. Statens Kunstfonds arbejdslegat 1987, 1988, 1993, 1994 og 1995.
Statens Kunstfonds livsvarige ydelse, Ridderkors af Dannebrogsordenen.
Kendte værker, blandt andet: Elia i Birk Centerpark ved Herning, IC3 togsættet 5094, Parkbænk II i Sophienholm, Mirage ved Banegårdspladsen i Herning, Camp Fire ved Odense Tekniske Skole (nu skrottet), Parkbænk IV i Billund, Crusader i Statens Museum for Kunst, Syvende Søjle i Aros.
Civilstand: Gift med Inger Cronhammar, har tre børn.
Bopæl: Herning

Kilder: Cronhammar.dk, Lokalavisen Frederiksberg.