Gammelt tag bliver til nye gangbroer: Materialemangel sætter skub i genbruget

Der er mangel på byggematerialer, og derfor er parterne på et boligprojekt i Odense nu gået sammen om at genbruge så meget som muligt.

I Åhaven ved Odense er der gang i et usædvanligt boligprojekt.

363 huse skal rives ned til soklen og bygges op igen, men det er der egentlig ikke noget usædvanligt i. Det utraditionelle er derimod, at man forsøger at genbruge så mange byggematerialer som muligt.

Byggebranchen står over for en massiv materialemangel, og derfor er det nødvendigt, at branchen gør mere for at bruge de eksisterende materialer.

- Det starter ved os som bygherrer. Vi kan jo stille nogen krav. I og med at vi udbyder projekter, så kan vi jo også sætte nogen krav til, hvor meget materiale, der skal genbruges eller genanvendes, siger Britt Kielstrup Hansen, der er direktør for byggeri, drift og projektudvikling i boligselskabet Civica.

Den store materialemangel skyldes især krigen i Ukraine, men der er også andre grunde til at kigge på, om man kan genanvende flere materialer. Byggebranchen står nemlig for 30 procent af Danmarks samlede CO2-udlening.

Kan inspirere andre projekter

Det er boligselskabet Civica og entreprenørfirmaet Enemærke og Petersen, der står bag det 700 millioner kroner dyre projekt i Åhaven. Sammen med byggemarkedet Stark har de en ambition om at være bedre til at genanvende.

Derfor er de tre parter indstillet på at se, hvordan man kan nytænke det enorme byggeprojekt.

- Det er ikke gjort med at tage et enkelt type bræt ned, der bliver kigget på alle fraktioner. Vi kan jo bruge det til at vise som et eksempel for andre, men også for branchen, siger bæredygtighedschef i Enemærke og Petersen, Anders Strange Sørensen, og han fortsætter:

- Den samarbejdsrelation jeg har, og de eksempler på, hvordan tingene bliver genbrugt, det kan inspirere i andre projekter, og det kan vise en vej også for nogen helt nye konstellationer i branchen og nogen nye samarbejder på tværs af branchen.

Mangler politisk opbakning

Et af eksemplerne på genanvendelse i Åhaven er underbrædder fra tagene på de huse, der skal rives ned.

Træet er ikke godt nok til, at det kan blive brugt inde i et hus, men i stedet for bare at smide brædderne ud, så bliver de brugt til at bygge gangbroer på byggepladsen.

Et andet eksempel er limtræet fra de større tagkonstruktioner. Det tager byggemarkedet Stark under behandling, så det kan bruges til at bygge terrasser på de nye huse i Åhaven.

De materialer, der ikke kan genanvendes i byggeriet, går til andre ting. Noget træ bliver for eksempel brugt i kraftvarmeværker, og dele af beton og tegl kan bruges som underlægning til parkereingsarealer.

Selvom renoveringsprojektet i Åhaven er en god begyndelse, skal der stadig mere til, hvis genanvendelsesprocenten skal endnu højere op. Ifølge direktøren for byggeri, drift og projektudvikling i Civica kræver det dog hjælp fra politikerne.

- Vi har brug for hjælp fra politisk side, fordi der er stadig rigtig mange ting, som man ikke kan genindbygge materialerne i, så det er mest til sekundære konstruktioner, at man kan bruge genbrugsmaterialer. Det vil sige, det er ikke som indbygning i selve husene, for det kræver, at der kommer noget ny lovgivning, som muliggør at man faktisk kan genbruge det, siger Britt Kielstrup Hansen.

Oversigt

    Oversigt