Hjælp Alis familie: Nyt teaterstykke sætter fokus på ghettoloven i Vollsmose

Teatergruppen 5240 Act Now udkommer mandag med et nyt teaterstykker om den omstridte ghettolov. Her er det publikum, der skal tage stilling til, hvad der skal ske i stykket.

De er vant til store gymnastik- og konferencesale, men de har aldrig optrådt på en scene som den, de står på nu. Eller med et teaterstykke som det, de snart skal fremvise. 

quote Det kan der godt være nogle fra publikum, der har en anden holdning og mening til, for vi kommer jo ikke med resultatet

Alaa Abdol-Hamid, instruktør og manuskriptforfatter

5240 Act Now har mandag aften premiere på stykket "Så er det os!" på Teater Momentum i Odense. Stykket handler om drengen Ali, og hvordan han og familien bliver påvirket af ghettoloven.

Stykket er en forumteater-forestilling, hvilket betyder, at publikum ikke kun skal se på, mens dramaet i den lille familie udfolder sig. De skal også skal tage stilling til, hvordan Alis familie skal løse de dilemmaer, de står over for undervejs i stykket.  

Det er første gang gruppen tager et stort politisk emne som ghettoloven op til debat. Og det er der en grund til, fortæller Ibrahim El-Hassan, der er skuespiller og manuskripforfatter på stykket.

- De første nedrivninger, vi kommer til at opleve i Vollsmose, er højst sandsynligt her til november. Så vi er meget tæt på, og vores naboer er utroligt frustrerede over, hvad der kommer til at ske i den nærmeste fremtid. Derfor er der en god mulighed at italesætte det nu, siger Ibrahim El-Hassan og fortsætter.

Teaterstykket har premiere mandag den 13. september.
Teaterstykket har premiere mandag den 13. september.
Foto: August Sandberg

- Og så kan man heller ikke lægge skjul på, at der er kommunalvalg lige om lidt. Så forhåbentlig kan man præge det valg på en eller anden måde, fortæller han.

En borgers syn på ghettoen

5240 Act Now er en forumteatergruppe, der i mange år har arbejdet med forskellige dilemmaer, der berører folk fra ghettoområderne. Flere af gruppens medlemmer kommer selv fra Vollsmose og henter deres inspiration fra området.

Ifølge Alaa Abdol-Hamid, der er instruktør og manuskriptforfatter på stykket, ønsker gruppen ikke at fjerne det fokus, der allerede er på ghettoloven. De vil bare gerne vise debatten fra borgernes perspektiv, forklarer hun.

- Vi har været ude og tale med borgerne og har fundet ud af, hvad er det for nogle problematikker, de sidder med. Og så har vi valgt at tage dem op her. Og det kan der godt være nogle fra publikum, der har en anden holdning og mening til, for vi kommer jo ikke med resultatet. Vi kommer bare med et billede af, hvad der kan være derude, siger Alaa Abdol-Hamid

Ifølge Ibrahim El-Hassan så er et teaterstykke som det, 5240 Act Now optræder med, en atypisk måde at tage et emne som ghettoloven op til debat. Men det kan gøre noget særligt for at føre debatten videre og finde løsninger, fortæller han.

240 Act Now er en forumteatergruppe, der i mange år har arbejdet med forskellige dilemmaer, der berører folk fra ghettoområderne.
240 Act Now er en forumteatergruppe, der i mange år har arbejdet med forskellige dilemmaer, der berører folk fra ghettoområderne.
Foto: August Sandberg

- Normalt er man vant til, at hvis der er et politisk emne, så deltager man i en debat eller til et oplæg, og så går man derfra og har egentlig ikke fået mere ud af det end det, man har set. Med et teaterstykke så formår vi at italesætte de her politiske emner på en helt anden måde, fordi vi engagere publikum, siger Ibrahim El-Hassan.

Et håb om at nå længere ud

Den lille teatertrup er blevet inviteret til at komme og optræde på Teater Momentum af Monia Sander, der er teaterets kunsteriske leder for den nuværende sæson. Hun mener, at gruppen og dens perspektiv har manglet i teaterets program.

- Når man er I det, tænker man måske ikke, at ghettoloven er chokerende. Men det er chokerende at man på den måde diskriminere i lovgivningen. Så derfor mener jeg, det er en akut problemstilling at tale om. Også på teateret, siger Monia Sander.

Hos manuskriptforfatterne på "Så er det os!" håber de på at kunne nå ud til folk både i og uden for ghettoområderne. Hvad publikum tager med videre er dog op til dem selv, fortæller Ibrahim El-Hassan.

- Jeg glæder mig til at se, hvordan de kommer til at tage imod det. Men jeg håber, at de går derfra med en indsigt i, hvad ghettoen egentlig er for noget, og hvordan familierne bliver ramt af dem, siger Ibrahim El-Hassan.

5240 Act Now optræder med "Så er det os!" på teater Momentum mandag og tirsdag aften klokken 19:30. Stykket skal videre rundt i landet efterfølgende.

Oversigt

    Oversigt