Hjemvendt venstremand tager gerne borgmesterposten i stedet for Lilleholt

Efter næsten tre årtier i udlandet er Johnny Killerup tilbage som kandidat for Venstre ved kommunalvalget i Odense. Han åbner sin helt egen kampagnebutik.

Der kan meget vel blive røre i gelederne hos Venstre i Odense under den forestående valgkamp frem mod kommunalvalget den 16. november.

Christoffer Lilleholt skal nemlig ikke forvente, at bare fordi han er udpeget som partiets spids- og borgmesterkandidat, bliver han den person som ved et blåt flertal efter valget får hængt borgmesterkæden om halsen.

Det siger partikollegaen og byrådskandidaten Johnny Killerup til TV 2 Fyn.

Hvis du får flere stemmer end Christoffer Lilleholt, og der er blåt flertal, er Johnny Killerup så borgmester?

- Ja!, svarer Johnny Killerup.

Men Johnny Killerup udfordrer ikke kun Christoffer Lilleholt, han udfordrer også Venstres planer for, hvordan en valgkampagne skal køres på fynsk grund.

Navnet Johnny Killerup vil for nogen vælgere virke bekendt. Det er nemlig ikke er første gang, han står på Venstres liste over byrådskandidater. For 28 år siden var han i spil som spidskandidat, men en intern strid fik ham til at trække sig.

Siden er der løbet megen vand i Odense Å og ikke mindst i Atlanterhavet, som Johnny Killerup har krydset. Han har opholdt sig i udlandet i 25 år, men er vendt tilbage til sin fødeby, den by hvor han er opvokset og har fået sin uddannelse.

quote Jeg synes, jeg kan tilbyde noget andet, noget mere

Johnny Killerup, byrådskandidat, Venstre, Odense

I USA har han haft succes som erhvervsmand, og ser man hans præsentationsvideo, så er der amerikansk kapow i budskaberne.

"Vi kan mere. Vi skal mere", er hans grundlæggende budskab. Han synes, at danske valgkampe er for kedelige. Derfor bliver hans kamp kæmpet efter amerikansk forbillede.

- Jeg vil føre en utraditionel valgkamp, og jeg er meget inspireret af den måde, der føres politik og kampagner på i USA. 

- Jeg synes ærlig talt, at det har har været en smule kedeligt, og en smule traditionelt, den måde der er ført valgkamp på (i Danmark, red.), så jeg håber at kunne give det en ny dimension og lidt mere liv og bevægelse, så vi kommer tættere på folks hverdag, siger Johnny Killerup.

Præcis hvordan han vil føre sin valgkamp vil han ikke ud med, men siger dog, at det bliver en aktiv og interaktiv kampagne.

- Vi er ude at møde mennesker, vi er søde, vi er sjove, vi er levende, vi er foreslående, men også lyttende. Så det bliver en meget dynamisk kampagne, uddyber den 55-årige V-kandidat.

Der bliver ikke nogen pjecer, valgplakater og debatter fra hans side. Tiden er løbet fra den slags, mener han.

- Vi er kommet meget langt fra vælgerne. Kun tre procent af vælgerne er medlem af et parti, så vi er faktisk ikke i dialog med dem, hverken i hverdagen eller ude i vores partiforeninger. Vi skal nytænke, hvordan vi kommer i dialog med folk, hvordan vi får os selv præsenteret og også vise, at politik ikke er elitært og mærkeligt og kunstigt. 

- Vi er levende mennesker, som har noget på hjertet og vil gøre en forskel for vores by, siger han.

Familien er med

Han er ikke bleg for, at inddrage sin familie i sin valgkamp, og lade folk komme tættere på ham og hans privatliv.

Således kan man ikke kun læse om hans opvækst og hans karriere på hans kampagnesite, men også om hans familiære forhold, og om at han har en datter i USA, som er rumfartsingenør og en far, som elsker at være i Rudkøbing og er aktiv roer og cykelrytter.

- Jeg tror, det også er er en del af det, at vide, hvad det er for en person der er bag ved den facade som mange politikere har. De er meget korrekte og formelle, siger Johnny Killerup og tilføjer:

- Jeg vil godt dele min hverdag, og jeg vil også, at når man inviterer folk indenfor i dagligstuen, at de så ser nye sider af en person. Det tror jeg faktisk godt folk kan lide.

Åbner sin egen kampagnebutik

Han åbner sin helt egen kampagnebutik på gågaden. Og det er ikke fordi, at han synes Venstre og partikollegerne fører en kedelig valgkamp.

- Jeg synes, jeg kan tilbyde noget andet, noget mere. Som mit slogan "Vi kan mere. Vi skal mere", det tror jeg vi allesammen skal udfordres på.

- Det er ikke en kritik, det er bare et udtryk for, at vi kan godt gøre tingene lidt anderledes, lidt alternativt, lidt levende.

Han er samtidig ikke bleg for, at indrømme, at han har også har politiske ambitioner om mere end bare en tilbagevenden til byrådet.

- Jeg tror, alle politikere sidder med en lille borgmester i maven. En politiker der siger, at de ikke går efter absolut indflydelse og så højt til tops som muligt, det tror jeg faktisk ikke helt på.

V-folk vælges på personlige stemmer

I det siddende byråd i Odense har Venstre seks medlemmer. Christoffer Lilleholt er rådmand og er udpeget som partiets spids- og borgmesterkandidat.

Venstrekandidaterne stiller op til kommunalvalget på en såkaldt nomineret opstilling. Det betyder, at ligegyldigt om man er nummer et eller 18 eller 25 på listen, så vil man blive valgt på antallet af personlige stemmer.

Rækkefølgen er typisk blevet besluttet på et opstillingsmøde, og det er endnu uvist, hvor på listen Johnny Killerup står.

Venstre åbnede fredag eftermiddag en valgbutik på gågaden i Odense. Partileder Jakob Ellemann-Jensen klippede snoren.

Venstre i Odense åbnede fredag en kampagnebutik på gågaden.
Fotograf: Fotograf og redigering: Morten Albek

Oversigt

    Oversigt